Напередодні голосування основними тенденціями та особливостями виборчої кампанії проміжних виборів народних депутатів України в 7 округах є кількісне домінування так званих «технічних кандидатів», зростання інтенсивності візитів загальнонаціональних політиків у виборчі округи та прояви непрямого підкупу виборців і зловживання адміністративним ресурсом.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що на завершальному етапі передвиборчої кампанії зросла кількість кандидатів, які включилися у виборчу боротьбу, збільшилась і масштабність агітаційних заходів ключових претендентів на депутатський мандат. Однак станом на сьогодні лише близько третини зареєстрованих кандидатів проявляють помітну передвиборчу активність. Так, у ОВО №23 (Волинська обл.) активними є 11 з 19 кандидатів, лідери серед яких Ірина Констанкевич (УКРОП), Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка) і Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»). У ОВО №27 (Дніпро) – 15 з 59 кандидатів. Найпомітніша агітаційна активність у самовисуванців Тетяни Ричкової і Західа Краснова, а також Тетяни Корнійчук (ВО «Батьківщина»). Головною подією першої полови липня у окрузі стало зняття кандидатури Оксани Томчук (УКРОП) з виборчих перегонів на користь Тетяни Ричкової. У ОВО №85 (Івано-Франківська обл.) з 37 кандидатів виборчу активність проявляють 16, найбільш помітною є діяльність Віктора Шевченка (УКРОП), Сергія Насалика («Блок Петра Порошенка «Солідарність») та Ольги Сікори (ВО «Батьківщина»). В останні тижні передвиборчої кампанії значно підвищилась виборча активність кандидатів на Луганщині (ОВО №114) – наразі прихильність виборців намагаються здобути 25 зі 107 кандидатів проти 14 у червні, зокрема Сергій Шахов («Наш край»), Ірина Верігіна (ВО «Батьківщина») та самовисуванець Андрій Лесик. Найбільш насиченим за кількістю агітаційних заходів залишається Біловодський район. Значно активізувались кандидати і на Полтавщині (ОВО №151). 14 з 47 кандидатів ведуть помітну агітацію, найактивніші: Руслан Богдан (ВО «Батьківщина»), Сергій Мамоян («Партія простих людей Сергія Капліна») і самовисувацень Олексій Рябоконь. З 29 кандидатів у ОВО №183 (Херсонська обл.) виборчу активність проявляють 10, серед яких у топ-3: Андрій Путілов («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Юрій Одарченко (ВО «Батьківщина») та Ілля Ківа (самовисування). Помітну агітаційну активність у ОВО №206 (м.Чернігів) виявили 13 з 74 кандидатів, першість зберігають Максим Микитась (самовисування), Дмитро Блауш (Радикальна партія Олега Ляшка) і Юрій Власенко (ВО «Батьківщина»).

«Враховуюичи кількість субєктів, які розгорнули публічні агітаційні кампанії, найбільш змагальним електоральний процес є у 23-му окрузі Волинської та 85-му окрузі Івано-Франківської областей, найменша конкуренція – в 206-му окрузі Чернігівської, 114-му окрузі Луганської та 27-му окрузі Дніпропетровської областей. Доводиться констатувати факт кількісного домінування так званих «технічних кандидатів» у виборчому процесі», зазначила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА.

На фінальному етапі виборчої кампанії передвиборна активність не змінила своїх форм – домінує вулична агітація та візуальна політична реклама, значно частішою стала пряма робота з виборцями, а основною тенденцією стало зростання інтенсивності візитів загальнонаціональних політиків у виборчі округи (за винятком Луганської області). Топ-агітаторами є Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Іван Крулько. У 5 округах зафіксовано низку випадків, пов’язаних із пошкодженням зовнішніх рекламних носіїв, на яких була розміщена політична реклама кандидатів. Традиційно фіксуються випадки застосування технологій «чорного PR». У липні суттєво зменшилася практика розміщення чи розповсюдження агітаційних матеріалів без передбачених законодавством вихідних даних, але вона зберігає свою актуальність.

Напередодні дня голосування ключовими викликами для виборчого процесу проміжних виборів народних депутатів в семи округах стали прояви непрямого підкупу виборців, зловживання адміністративним ресурсом, обґрунтована інформація щодо підготовки до впровадження незаконних технологій, пов’язаних із грошовим підкупом виборців. «Під час проведення передвиборчої агітації кандидати достатньо активно вдаються до заохочення чи привернення уваги виборців шляхом надання товарів, послуг, робіт або інших матеріальних цінностей. У цілій низці виборчих округів активною є діяльність благодійних фондів, які прямо чи опосередковано пов’язані із кандидатами та діють в рамках їхніх виборчих інтересів», – зауважив Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ.

Опосередкованим проявом матеріального заохочення виборців можна вважати використання у передвиборній агітації кандидатів (особливо тих, які є посадовими особами) результатів реалізації інфраструктурних або соціальних проектів, профінансованих за рахунок бюджетних коштів. Натомість у ОВО №114 зафіксовано проведення громадською організацією опитування виборців, яке супроводжувалося наданням опитаним 200 грн та матеріалів передвиборної агітації на підтримку одного з кандидатів. У ОВО №206 Національною поліцією та спостерігачами ОПОРИ виявлена активність зі створення мережі нібито агітаторів, яким присвоюються QR-коди, а також відбувається збір персональних даних громадян та структуризація цієї мережі на певні підгрупи.

Щодо випадків перешкоджання діяльності офіційних спостерігачів або незабезпечення належних умов для їх законної діяльності, то найбільш резонансною є негативна практика «закритих» нарад членів окружної виборчої комісії у виборчому окрузі №206. Також у ОВО №151 спостерігачі ОПОРИ зіштовхнулися із відмовою членів ОВК надати для ознайомлення проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчих фондів кандидатів.

ОПОРА відзначає певні зусилля правоохоронних органів із попередження виборчих порушень та злочинів. Водночас закликає напередодні дня голосування суттєво посилити профілактичні дії та оперативну реакцію правоохоронців.

Найбільш законослухняними щодо практики подання кандидатами проміжних фінансових звітів виявилися кандидати в ОВО №23 – 60% з яких дотрималися Закону. Найгіршою є ситуація на Луганщині, де лише 14% кандидатів подали звіти. У більшості випадків кандидати, які не подали проміжних фінансових звітів, не інформували комісії про відкриття рахунку фонду. Зауважимо, ЦВК оголосила попередження біля 60 % кандидатів у зв’язку із порушенням термінів відкриття виборчих фондівНайбільша сума задекларованих кандидатами офіційних витрат припадає на ОВО №27 (усі разом кандидати витратили 8,8 млн гривень), другим є ОВО №206. Найменше – трохи більше мільйона грн витратили кандидати на Волині. Окрім того, спостерігачі ОПОРИ виявили неодноразові факти, коли кандидати виготовляли окремі матеріали для агітації, а у звіті цього не зазначили.

Індивідуальний рейтинг кандидатів, які офіційно задекларували найбільші витрати на передвиборчу кампанію, очолює самовисуванець Загід Краснов з 2,6 млн грн. Другу й третю позицію в рейтингу займають його конкуренти в 27-му виборчому окрузі (Дніпропетровська область) –  самовисуванка Тетяна Ричкова (2,2 млн грн) і кандидатка від партії УКРОП Оксана Томчук, яка відмовилися від балотування (1,7 млн грн). П’ятріку лідерів замикають кандидати у 206-му окрузі – самовисуванець Максим Микитась і представник ВО «Батьківщина» Юрій Власенко, які витратили з виборчого фонду 1,4 та 1,1 млн грн відповідно.

Діяльність окружних виборчих комісій характеризується значними ротаціями у їх складі станом на 12 липня 2016 року відбулося 62 заміни, що становить майже половину первинного складу відповідних комісій (45,2%). Найбільш інтенсивно заміни відбувались в ОВК №114, ОВК №151, ОВК №27. Окрім того, у ОВК №206 зафіксовано серйозні проблеми із дотриманням засад публічності і відкритості виборчого процесу, виявлено факти втручання в діяльність комісії неналежних осіб. Крім цього, ОВК у цьому окрузі в окремих випадках вдавалася до бездіяльності та неоднозначних з правової точки зору рішень та дій. Діяльність окремих ОВК супроводжувалася судовими оскарженням, зокрема в ОВО №114.

Із достатньо масовими проблемами в організації перших засідань зіштовхнулися дільничні виборчі комісії, а саме: забезпеченням кворуму, низьким рівнем компетентності значної частини членів ДВК, одночасним включення осіб до складу декількох комісій, а також громадян, які не давали згоди виконувати відповідні повноваження. Окрім того, в усіх виборчих округах склад ДВК зазнає значних ротацій. Через складнощі у проведенні перших засідань ДВК передача попередніх списків виборців відбулася із порушенням встановлених законодавством строків. Однак ці проблеми не ставлять під сумнів здатність ДВК забезпечити належним чином процес підготовки до дня голосування.

За коментарями звертайтеся: Ольга Айвазовська – 063 6179750; Олександр Клюжев – 063 8446723.