Громадянська мережа ОПОРА протягом травня – липня 2016 року продовжувала здійснювати парламентський моніторинг, запропонувала зміни до законодавства задля виконання Плану дій з реалізації Декларації відкритості Парламенту.

Зокрема, відповідно до першого розділу “Доступ до інформації” Громадянська мережа ОПОРА надала Апарату ВРУ та Держагентству з питань електронного врядування пропозиції до розробки нової концепції дизайну офіційного порталу Верховної Ради України  (http://bit.ly/29xaq9d). Вони враховують всі зобов'язання щодо оприлюднення інформації про народних депутатів, помічників, комітети, комісії тощо.

Громадянською мережею ОПОРА спільно з Громадянським рухом ЧЕСНО підготовлено зміни до законодавства в частині доступу до інформації (http://bit.ly/29I457h та http://bit.ly/29C2Ckb). Вказані рекомендації надіслані членам Моніторингового комітету. Також ОПОРА, ЧЕСНО та Інститут суспільно-політичних досліджень виступили зі спільною заявою щодо ризиків у законопроекті № 4696 про “реформу” Регламенту ВРУ та закликали повернутися до широкого обговорення змін до Регламенту з більш повним врахуванням Рекомендацій місії Європарламенту та Декларації парламентської відкритості.

Відповідно до розділу другого “Залучення громадян до парламентських процесів” Громадянська мережа ОПОРА взяла участь в обговоренні проекту закону “Про публічні консультації”, а також надала пропозиції до законопроекту з врахуванням можливості коментувати законопроекти (пропозиції – http://bit.ly/29s2v7f). 

Також представник Громадянської мережі ОПОРА входить до робочої групи з розробки Комунікаційної стратегії парламенту. 

Відповідно до розділу третього та четвертого Плану дій (фінансова звітність, технології та інновації) Громадянська мережа ОПОРА спільно з Апаратом ВРУ за підтримки ПРООН в Україні працює над стабілізацією роботи Порталу відкритих даних ВРУ – opendata.rada.gov.ua, який покликаний акумулювати всю інформацію про роботу парламенту (в тому числі фінансову, господарську інформацію) в машиночитному форматі. На Порталі станом на 11 липня 2016 року представлено 6 груп наборів даних, близько 400 наборів даних.

Наразі ведуться роботи з доопрацювання наборів та ресурсів відкритих даних Порталу, планується розширення переліку груп наборів даних (перелік – http://bit.ly/29HfiIF), автоматизація вивантаження даних для групи “Фінансова інформація”, розробка системи вивантаження та регулярного оновлення даних у форматі відкритих даних для наборів даних “Порядок денний” та інше.

Також Громадянська мережа ОПОРА постійно здійснює аналіз та моніторинг роботи парламенту, депутатів-мажоритарників та відкритості комітетів у рамках програми USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом Східна Європа. Організація наповнює та підтримує портал Рада –  rada.oporaua.org, де можна знайти інструменти, розроблені ОПОРОЮ для аналізу та контролю парламенту, аналітичні матеріали, рейтинги тощо.

Аналітиками протягом вказаного періоду підготовлено низку матеріалів щодо важливості роботи депутата в комітетах, про те, як змінився баланс сил у парламентських комітетах, результати моніторингу діяльності 105-ти депутатів за лютий – квітень 2016 року, паперотворчу роботу нардепів тощо. До 1,5 року діяльності українського парламенту поточного скликання ОПОРА підготувала кілька звітів, що стосуються основних показників роботи Верховної Ради, проаналізувала ефективність народних обранців у гендерному розрізі та оцінила діяльність парламентських комітетів крізь призму ефективності і відкритості.

Задля залученості громадян до парламентських процесів ОПОРА створила серію просвітницьких роликів, зокрема, що стосуються:

Також Громадянська мережа ОПОРА розробила Всеукраїнську мапу контактів парламентських партій та депутатів rada.oporaua.org/map .

Для громадян, які бажають долучитись до відкритості парламенту, працює ресурс “Вони голосують для тебе” rada4you.org, де можна дізнатись, як голосують за різноманітні сукупності законопроектів (Політики) народні депутати, чи існує фракційна дисципліна тощо. Експертами Громадянської мережі ОПОРА розроблено посібник для тих, хто бажає працювати з АРІ ресурсу. 

Деталі: Надія Бабинська (Вірна) 050 210 4847, [email protected]