Безоплатні медичні послуги жителям м. Дніпро пропонують разом з агітаційною газетою партії «Відродження», висуванцем якої в окрузі №27 є Анатолій Крупський, агітаційний плакат котрого розміщено поруч з мобільним центром. За підозрою про вчинення непрямого підкупу виборців спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію.

29 червня, здійснюючи моніторинг передвиборної агітації кандидатів на  території ж/м Перемога (виборчий округ № 27), активісти Громадянської мережі ОПОРА зафіксували поблизу Українського державного хіміко-технологічного університету мобільний медичний центр. За словами працівників університету, «центр» знаходиться на цьому місці вже кілька днів, багато з їхніх знайомих вже мали змогу перевірити зір, відвідати терапевта чи навіть зробити УЗД і «залишились задоволеними».

Пересувний медичний центр розташовувався у вантажівці, кузов якої був оздоблений написом «Відродження медицини». Поруч активісти виявили агітаційний плакат кандидата в народні  депутати у ВО № 27 Анатолія Крупського та агітаційний намет політичної партії «Відродження», від якої кандидата висунуто. На запитання «Чи справді тут можна пройти безкоштовне медичне обстеження?» спостерігачам запропонували заповнити відповідну форму та отримати пластикову медичну картку, разом з цим додавалася агітаційна газета партії «Відродження».

meduchnuj mobilnuj centr 2

meduchnuj mobilnuj centr

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулися до правоохоронців. Через 40 хвилин на місце подій прибув слідчий, а ще за 5 хвилин – з’явився патруль.

Вже 2 липня одному зі спостерігачів ОПОРИ зателефонували на номер, який був записаний як контактний при оформленні картки, спитали чи він проходив медичне обстеження у «Центрі Відродження», чи все сподобалось. Отримавши ствердну відповідь, спостерігачу ОПОРИ повідомили, що обстеження проходило за сприяння кандидата в народні депутати Анатолія Крупського, 17 липня відбудуться вибори, а якщо він переможе «ви зможете і надалі отримувати якісне медичне обслуговування у вашому районі».

Нагадаємо, частина 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняє «проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.