24 березня в медіа-центрі «Днепр Пост» відбулась прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА на тему «Енергозбереження в багатоквартирних будинках».

В умовах нової хвилі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги Громадянська мережа ОПОРА провела аналіз житлового фонду міста Дніпропетровськ і з’ясувала, що лише 2 % мешканців багатоповерхівок завдяки проведеній термомодернізації убезпечили себе від переплат за послуги ЖКГ.

Наразі серед 6100 багатоквартирних будинків у місті відчутна робота щодо підвищення якості стану житла проводиться лише в будівлях, де створено ОСББ та ЖБК, а їх кількість не перевищує й трьохсот. При цьому 150 з них перейшли до самоуправління зовсім нещодавно. Зазначимо, що підвищення енергоефективності житла – це гарантія покращення комфорту житла, економії енергоресурсів та коштів при оплаті комунальних послуг.

Опалювальний сезон добігає кінця. Цьогоріч він відчутно вдарив по гаманцям городян. Тому Громадянська мережа ОПОРА закликає мешканців міста не чекати нових комунально-грошових сюрпризів, а вже зараз свідомо підійти до проблем власного житлового сектору. Потрібно здійснити ремонт покрівлі, заміну вікон і дверей у під’їздах, тепло- та електромереж тощо.

Найефективнішим механізмом підвищення енергоефективності житла сьогодні є організація об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та використання всіх доступних державних, обласних та місцевих програм співфінансування проектів модернізації оселі, які передбачені саме для ОСББ. Протягом весняного періоду жителі висоток мають підготуватись та зареєструвати ОСББ, щоб до початку осені провести необхідні заходи з енергозбереження.

 

«Щоб отримати банківську позику із залученням грошової державної допомоги мешканці насамперед мають визначитися з пріоритетним заходом з енергозбереження, після реалізації якого жителі відчують високий рівень енергоощадності», – зазначив місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Активісти закликали громадян бути пильними під час вибору підрядних організацій, які можуть пропонувати фейкові послуги. Як порадив представник ОПОРИ, аби запобігти шахрайству потрібно звертати увагу на відповідну документацію компанії, її рекомендації та відгуки попередніх клієнтів.

Для консультації з питань створення ОСББ та залучення державної допомоги  з співфінансування проектів модернізації житла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА порадив звертатись до експертів, а також співробітників Дніпропетровської Громадської організації «Асоціація «Наш дім». Зокрема, представники ОПОРИ готові надати охочим інформаційні матеріали, підготовлені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Координатор також звернувся до Дніпропетровської міської ради з пропозицією затвердити місцеві програми, які дозволять простимулювати створення ОСББ та підтримають мешканців багатоповерхівок у проведенні ремонту конструктивних елементів будинку. 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.