Спостерігачами ОПОРИ виявлено факти, котрі можуть свідчити про підробку виборчої документації в Тернівській РВК.

11 березня о 17:30 Криворізька міська виборча комісія скасувала рішення трьох районних у місті виборчих комісій в частині формування складу окремих ДВК, оскільки вони сформовані з порушенням Закону України про місцеві вибори.

У Постанові №73, прийнятій Криворізькою міською виборчою комісією, вказується, що зокрема Тернівською районною виборчою комісією було допущено низку порушень, серед яких призначення до керівного складу семи ДВК осіб, включених за поданням голови територіальної виборчої комісії. Таке рішення комісії визнано порушенням ст. 23 Закону України “Про місцеві вибори”. При аналізі Постанови № 73 Криворізької міської виборчої комісії, увагу спостерігача ОПОРИ привернув той факт що згідно з його записами, зробленими під час засідання Тернівської районної виборчої комісії 07.03.2016, таких дільниць мало бути не сім, а дев'ять. У Постанові МВК №73 не згадувались дільничні виборчі комісії № 121698 та № 121700. Маючи змогу ознайомитись з постановою Тернівської ТВК №12 та її додатками, в яких зазначено склад утворених ДВК, спостерігачі ОПОРИ порівняли їх з відеозаписом, на якому зафіксовано процес голосування за призначення керівного складу.

Так, після обговорення кандидатур на посаду секретаря в комісії №121698 більшістю від складу ТВК обирається Харченко Людмила Геннадіївна за поданням голови Тернівської ТВК Болєлової Олени Миколаївни, в додатку ж до постанови №12 як секретаря вказано іншу обговорювану кандидатуру, Селіна Тараса Вікторовича за поданням політичної партії “Народний Фронт”.

ВІДЕО: Всеукраїнська громадська організація Громадянська мережа ОПОРА

Далі під час формування ДВК №121700 члени Тернівської ТВК ухвалюють на посаду заступника голови комісії Коваль Тетяну Миколаївну за поданням голови ТВК, проте в додатку до постанови на цю посаду призначено Коваль Тетяну Олександрівну за поданням кандидата на посаду Криворізького міського голови Кривенка О.Ю.

ВІДЕО: Всеукраїнська громадська організація Громадянська мережа ОПОРА

Той факт, що до Постанови Криворізької міської виборчої комісії №73 як дільниці, де до керівного складу внесено кандидатур за поданням голови РВК, не внесено відомості про ДВК № 121698 та № 121700 вказує на те, що міська ТВК отримала Постанову з додатками, яка повністю відповідає тій, що була оприлюднена Тернівською виборчою комісією. Як наслідок, рішення МВК грунтувалося на недостовірних відомостях.

За фактом підробки виборчої документації, спостерігачем ОПОРИ було подано скаргу до Криворізької МВК та заяву про вчинення кримінального правопорушення до Криворізького відділення поліції.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.