Конфліктна ситуація трапилася сьогодні в Центрально-Міському районі Кривого Рогу, коли спостерігач ОПОРИ зафіксував агітацію кандидата Юрія Вілкула, розміщену на задньому склі таксі, й повідомив про це поліцію. Розлючений таксист ледь не накинувся на спостерігача.

У момент, коли правоохоронці приймали заяву з приводу розміщення банеру без вихідних даних кандидата Бойченка, до намету під’їхало таксі, на задньому склі якого була розміщена агітація на підтримку кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула.

taksist Vilkula

Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до правоохоронців з проханням прийняти ще одну заяву, оскільки Закон України «Про місцеві вибори» забороняє розміщувати агітаційні матеріали на транспортних засобах громадського користування, зокрема таксі.

Зазначимо, що 9 березня 2016 року, міська виборча комісія Кривого Рогу на своєму засіданні розглянула скаргу кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Миколи Колесника й визнала ці матеріали агітацією, яка спонукає голосувати за кандидата Юрія Вілкула.

Побачивши, що спостерігач знімає відео інциденту, таксист кинувся на нього з погрозами, проте його зупинили працівники поліції.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

За цим фактом поліція також прийняла заяву. Правоохоронці зазначили, що вона буде розглянута в порядку, передбаченому законом.

Нагадаємо, що згідно з п. 6 ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів. За розміщення політичної реклами в заборонених місцях передбачена адміністративна відповідальність відповідно до ч. 1 ст. 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.