Скарга Інни Іванченко щодо розміщення білбордів з агітацією Юрія Вілкула спричинила тривалу та гостру дискусію на засіданні міськвиборчкому 9 березня. Комісія не могла дійти одностайного рішення і розглядала кілька проектів постанов.  

Кандидат Інна Іванченко звернулася до Криворізької міської виборчої комісії зі скаргою на дії кандидата Юрія Вілкула щодо розміщення на носіях зовнішньої реклами твердження «Юрий Вилкул  единый кандидат от криворожан».  Скаржник зазначила, що інформація, зазначена в агітаційному матеріалі, є порушенням вимог статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», зокрема, «є недостовірною, а також розпалює ворожнечу та ненависть, ображає почуття громадян у зв’язку з різним місцем проживання, не дає можливості громадянам вільного волевиявлення під час виборів».

Board

Присутня під час розгляду скарги довірена особа Юрія Вілкула Марина Акімова висловила заперечення проти таких доводів, пояснивши, що «велика кількість криворіжців підтримує даного кандидата і даний кандидат може, здійснювати передвиборну агітацію будь-яким шляхом, не забороненим Законом, а статтею 60 не передбачено заборона використання будь-яких слів».  Крім того, Марина Акімова наполягала, що оцінка інформації як недостовірної належить до компетенції суду, а не виборчої комісії, а обмеження, встановлене частиною 5 статті 60 Закону стосується лише засобів масової інформації. 

 Члени комісії поставили під сумнів достовірність поданої на білборді інформації, оскільки кандидатами на посаду криворізького міського голови всього зареєстровано 15осіб. Оскільки інформація на білборді подана російською мовою, секретар комісії Павло Демченко запропонував звернутися до тлумачного словника російської мови: «В толковом словаре русского языка указано, что значение слова «единый» – «один, единственный», а Вилкул у нас не единственный кандидат.

Під час голосування, запропонований попередньо до розгляду проект постанови не набрав достатньої кількості голосів «за», оскільки не всі члени комісії погоджувалися із наведеними аргументами щодо залишення скарги без розгляду – скарга фактично була розглянута на засіданні. Після розгляду інших скарг, комісія повернулася до обговорення запропонованих змін до постанови.

Комісія дійшла висновку, що вказаний агітаційний матеріал містить завідомо недостовірну інформацію про кандидата Юрія Вілкула, оскільки «розміщуючи друкований агітаційний матеріал такого змісту, кандидат на посаду міського голови Вілкул Юрій Григорович вважає, що він і тільки він є кандидатом, висунутим або підтриманим жителями Кривого Рогу, а інші кандидати не є кандидатами від жителів Кривого Рогу, хоча вони висунуті Криворізькими міськими організаціями політичних партій, а отже криворіжцями».

Зважаючи на це, міськвиборчком вирішив частково задовольнити скаргу Інни Іванченко, запропонувати Юрію Вілкулу привести розміщені агітаційні матеріали у відповідність до законодавства, а також невідкладно звернутись до Криворізького відділення поліції ГУ НП в  Дніпропетровській області щодо перевірки законності та реагування відповідно до законів України.

Раніше ОПОРА повідомляла про зафіксовані випадки псування білбордів з агітацією Юрія Вілкула. З цього приводу кандидат звернувся із заявою про вчинення кримінального правопорушення до Голови СБУ, Генерального прокурора України, Голови Національної поліції України та начальника Криворізького відділу поліції. Про факт звернення в правоохоронні органи ОПОРУ повідомила довірена особа Юрія Вілкула Марина Акімова у своєму листі на адресу організації: «Розцінюю цей випадок, як перешкоджання діяльності суб’єкта виборчого процесу і тому була змушена знову подати заяву до компетентних органів», – йдеться у повідомленні.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.