Міська виборча комісія Кривого Рогу на засіданні 9 березня розглянула скаргу щодо фактів розповсюдження листівок від міської влади з інформацією про можливість отримання 500 гривень соціальної допомоги. Ці листівки комісія визнала передвиборною агітацією.

З відповідною скаргою до міськвиборчкому звернулася кандидат на посаду міського голови Кривого Рогу Інна Іванченко. Вона просила комісію визнати факт розповсюдження таких листівок підкупом виборців, оскільки, на її думку, така активність Юрія Вілкула спонукає виборців віддати свої голоси за нього на виборах 27 березня.  

Проте, комісія лише частково задовольнила скаргу. В частині визнання матеріальної допомоги виборцям в межах соціальної програми підкупом  комісія відмовила. Водночас, в ході вивчення наданих доказів, комісія дійшла висновку, що ці друковані матеріали мають агітаційний характер.

Як пояснив один з членів МВК Олександр Малий, у листівках простежується чіткий зв'язок між особою міського голови Юрієм Вілкулом, фактом його балотування і змістом листівки.

«Інформація, розміщення в період виборчого процесу про те, що суб’єкт оскарження, як Криворізький міський голова, приймав програму допомоги криворіжцям з виплатою їм по 500 грн. може спонукати виборців голосувати за суб’єкта оскарження на позачергових виборах Криворізького міського голови 27 березня 2016 року і тому може вважатись передвиборною агітацією», - зазначено в постанові МВК.

Також міськвиборчком вирішив звернутися до міського відділу поліції щодо перевірки законності розміщення агітаційних матеріалів в заборонених законом місцях, зокрема у приміщеннях органів місцевого самоврядування, у транспорті, приміщеннях вокзалів, тощо.

Нагадаємо, що спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА неодноразово фіксували подібні листівки у приміщеннях органів місцевого самоврядування, продуктових магазинах, перукарнях, під'їздах житлових будинків та в громадському транспорті міста, на станціях швидкісного трамваю.

500 Kr R 110 03

500 Kr R 11 03

Ці листівки містили інформацію щодо соціальної програми допомоги криворіжцям (у розмірі 500 грн), яка була «ініційована міським головою та міською радою». Згідно з її змістом, виплату грошової допомоги можуть отримати 300 тисяч громадян. Крім того, для зручності передбачено спрощену процедуру. Мешканці можуть звернутись до територіальних центрів, відділів управління соціального захисту, а працівники навчальних та медичних закладів – взагалі подати відповідні заяви на ім’я міського голови своєму керівництву.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з частиною 2 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» кандидатам, які займають посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв'язку, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Крім того, спираючись на визнання даних листівок агітаційними матеріалами, зазначимо, що згадані друковані матеріали не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж та інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Разом з тим, розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється відповідно до ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори». За порушення такої заборони передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення – накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.