У Кривому Розі назріває загострення у виборчих перегонах – кільком кандидатам можуть скасувати реєстрацію. Центральна виборча комісія звернула увагу на можливе порушення кандидатами вимог частин четвертої та п’ятої статті 35 Закону України «Про місцеві вибори».

5 березня до Криворізької міської виборчої комісії надійшов лист з Центральної виборчої комісії за підписом Жанни Усенко-Чорної щодо необхідності перевірки комісією фактів можливого порушення вимог Закону. У листі йдеться про те, що відповідно до ч. 8 ст. 41 Закону  України «Про місцеві вибори», у разі якщо особа, включена за її письмовою заявою про згоду балотуватися за виборчим списком кандидатів у депутати від місцевої організації політичної партії, включена за її письмовою заявою про згоду балотуватися за виборчим списком кандидатів у депутати від місцевої організації іншої політичної партії та (або) висунута за її письмовою заявою про згоду балотуватися кандидатом у депутати, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости від місцевої організації іншої політичної партії або шляхом самовисування, відповідні територіальні виборчі комісії виключають таку особу з усіх виборчих списків, до яких вона була включена, скасовують її реєстрацію як кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, про що повідомляють відповідні місцеві організації партій та цю особу.

Тобто, особа не може одночасно балотуватися від різних суб’єктів висування або від осередку політичної партії та шляхом самовисування в депутати місцевих рад та на посаду міського голови. У разі виявлення таких фактів, відповідна виборча комісія зобов’язана скасувати реєстрацію та виключити кандидатів-порушників зі списку.  

ФАКС ЦВК 05-03-2016

У додатку до згаданого листа внесено відомості про трьох кандидатів на посаду Криворізького міського голови, щодо яких у ЦВК є інформація про порушення вимог ч. 4 та 5 ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори»: самовисуванців Олега Бойченка, Інни Іванченко та Олега Косяка. Зазначено, що ці кандидати одночасно висунуті у багатомандатних виборчих округах від ВО «Свобода», Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та ВО «Батьківщина» відповідно.

Очевидно, що йдеться про включення цих осіб до списків кандидатів на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року. Однак, зазначені кандидати не єдині,  кого було включено до виборчих списків партій на місцевих виборах 2015 року, і хто балотується як самовисуванець або від іншої політичної партії на позачергових виборах міського голови 27 березня 2016 року. Нагадаємо, що у 2015 році кандидатами до місцевих рад різних рівнів також були:

  • Яна Беркут – від місцевої організації політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» до Дніпропетровської обласної ради;
  • Юрій Вілкул – від місцевої організації політичної партії «Опозиційний блок» до Криворізької міської ради, Саксаганської районної в місті ради та на посаду Криворізького міського голови;
  • Олександр Крижов – від місцевої організації «Партії ветеранів Афганістану» до Криворізької міської ради;
  • Ігор Левицький – від місцевої організації політичної партії «Сила людей» до Криворізької міської ради;
  • Олександр Натаров – від місцевої організації ВО «Відродження України» до Криворізької міської ради.   

Всі ці особи були включені за їх згодою до виборчих списків місцевих організацій партій. Інформація щодо їх виключення з відповідних списків відсутня. Водночас, відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори», виборчий процес завершується через 15 днів після дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів. Таким чином, виборчий процес  чергових місцевих виборів завершився у 2015 році. 6 лютого 2016 року Криворізькою міською виборчою комісією було оголошено про початок виборчого процесу позачергових виборів Криворізького міського голови.

ОПОРА звернулася за коментарем до провідного експерта з виборчого права, керівника робочої групи зі створення Проекту Виборчого кодексу України, президента Інституту виборчого права Юрія Ключковського: «Чергові місцеві вибори 25 жовтня 2015 року та позачергові вибори Криворізького міського голови 27 березня 2016 року – це, відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України “Про місцеві вибори», – різні види виборів,які відбуваються у різний час. Лист ЦВК підкреслює заборону одночасного балотування. Проте виборчий процес чергових місцевих виборів 2015 р. завершився у встановленому Законом порядку,а балотування на виборах у 2016 р. не є одночасним з балотуванням на виборах, які відбулися у 2015 р.Тому немає підстав застосовувати згадані в листі норми, зокрема, заборони, встановлені ст.35,  до нового виборчого процесу. У разі прийняття виборчою комісією  рішення про скасування реєстрації кандидатів у зв’язку із застосуванням цих норм, суб’єкти виборчого процесу матимуть всі підстави для оскарження такого рішення в суді», – зазначив Юрій Богданович.

Водночас, кандидати, згадані у додатку до листа ЦВК, по-різному відреагували на ситуацію. Інна Іванченко заявила про обмеження її прав як кандидата та направила звернення до Послів США, Франції, Німеччини та Посла Європейського Союзу щодо загрози прийняття незаконних рішень. Олег Бойченко у свою чергу подав заяву про виключення його з виборчого списку до Довгинцівської районної в місті виборчої комісії. Комісія розглянула заяву та задовольнила прохання кандидата.

Ivanchenko Your Excellency

Засідання Криворізької міської виборчої комісії, на якому розглядатиметься це питання відбудеться 8 березня о 12:00.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.