У неділю, 6 березня, у Кривому Розі біля пам'ятника «Козак Ріг» відбулось традиційне народне віче, на якому виступив кандидат на посаду міського голови Семен Семенченко. Під час віче з наметів Об'єднання «Самопоміч» розповсюджувалися агітаційні матеріали, що містили неповні вихідні дані.

Під час виступу Семен Семенченко закцентував увагу на деяких пунктах передвиборчої програми, щоправда не власної, а екс-кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу від Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога.

Відео: Роман Муха, Всеукраїнська громадська організація "Громадянська мережа ОПОРА"

У той же час біля місця проведення народного віче в одному із агітаційних наметів партії «Об'єднання «Самопоміч» роздавалися друковані матеріали «Про Кривбасс».

Agit 6 03

Переважна більшість інформації, яка міститься в матеріалах, висвітлює діяльність кандидата на посаду міського голови від криворізького осередку «Об'єднання «Самопоміч» Семена Семенченка та спрямовані на формування позитивного іміджу політика (на чотирьох листках ім'я кандидата згадується сім разів й тричі подано фото Семенченка).

Agit 06 03 1

Таким чином, розповсюдження інформаційного листка «Про Кривбасс» в партійних агітаційних наметах, у відповідності до ч. 1 ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори», підпадає під визначення здійснення передвиборної агітації, а самі листки «Про Кривбасс» є друкованими агітаційними матеріалами. У зв'язку з чим листки «Про Кривбасс» мають відповідати вимогам ч. 2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» щодо обов'язкового зазначення вихідних даних (відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск).

Згадані друковані матеріали «Про Кривбасс» у реквізитах містять інформацію: «Бесплатный информационный листок «Про Кривбасс», редактор — Олег Ясногор, тираж — 100 000 экз., тел. редакції (вказаний номер)».

У листках «Про Кривбасс», всупереч ч. 2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори», відсутні відомості про замовника та установу, що здійснила друк, інформація про осіб, відповідальних за випуск. За розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без повних вихідних даних передбачена адміністративна відповідальність у відповідності до ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окрім того, в Саксаганському районі міста розповсюджується Криворізька міська гумористична газета «Червоний перець». Згадана газета має п'ять статей, які  містять інформацію про кандидатів на посаду міського голову Кривого Рогу Семена Семенченка, Миколу Колесника та Світлану Сову: 1. «УБИТЬ РЯДОВОГО ГРИШИНА», 2. «ДРУЖЕСКИЕ ДРЯЗГИ ДЕМКОАЛИЦИИ», 3. «В ПОИСКАХ УТРАЧЕННОГО WI-FI», 4. «И СНОВА ТАЙСОН ИЛИ ДЕЖА ВЮ ОТ «УКРОПА», 5. «С ДНЕМ ПРЕЗЕРВАТИВА, КРИВОРОЖАНЕ!».

Agit 06 032

Agit06 03 3

При публікації подібної інформації ЗМІ мають дотримуватися вимог ч. 1 ст. 57 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до якої висвітлення виборчого процесу в засобах масової інформації всіх форм власності, у тому числі в інтерв’ю, дискусіях та дебатах, а також інформаційних повідомленнях, програмах новин і поточних подій, має здійснюватися на засадах об’єктивності, неупередженості та збалансованості.

Згідно з ч. 7. ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» засобам масової інформації, їх посадовим та службовим особам і творчим працівникам під час виборчого процесу у своїх матеріалах і передачах, не обумовлених угодами, укладеними відповідно до вимог цього Закону, забороняється агітувати голосувати за або не голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, яка має ознаки політичної реклами, безоплатно або яка оплачена з джерел, не передбачених цим Законом, а так само поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу. Авторам і ведучим телерадіопередач, які є кандидатами, під час виборчого процесу також забороняється у своїх телерадіопередачах вести передвиборну агітацію.

При цьому, розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без повних вихідних даних, а також розміщення у друкованих ЗМІ політичної реклами без відповідних угод, укладених відповідно до Закону України «Про місцеві вибори»,  може свідчити про їх замовлення з поза межами коштів виборчого фонду.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що виготовлення згаданих друкованих  предметів агітації, а також розміщення політичної реклами повинно здійснюватися з коштів виборчого фонду кандидатів на посаду міського голови (ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори»). Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

Відповідальність за фінансування виготовлення або поширення агітаційних матеріалів, а також оплата політичної реклами з поза виборчого фонду передбачена згідно з ч. 1. ст. 159-1 Кримінального Кодексу України.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.a