У неділю, 6 березня, в Тернівському районі Кривого Рогу голова Тернівської районної виборчої комісії заборонила спостерігачеві ОПОРИ бути присутнім під час процесу прийому ТВК подань щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Навіть приїзд поліції не змусив голову змінити своє рішення.

Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України “Про місцеві вибори”, суб'єкти виборчого процесу, які беруть участь у позачергових виборах Криворізького міського голови, можуть звернутись до відповідної територіальної виборчої комісії з метою подання кандидатур до дільничних виборчих комісій не пізніше як за 20 днів до дня голосування, тобто до 6 березня. При цьому в день, коли спливає термін подачі документів, територіальна виборча комісія не керується загальним режимом роботи, визначеним для державних установ, а приймає подання до завершення доби.

З метою моніторингу цього процесу, спостерігач ОПОРИ прибув до приміщення Тернівської районної у місті ради, де знаходиться ТВК о 20:40, однак двері виконкому було зачинено. Викликавши чергового працівника, спостерігач пояснив, що має потрапити до комісії.

Чергова покликала до дверей голову комісії Болєлову Олену Миколаївну (політична партія "Опозиційний блок"). Проте остання відмовила спостерігачеві у праві бути присутнім у приміщенні, мотивуючи це положенням п. 6 ч. 9 ст. 66 Закону України “Про місцеві вибори”. Серед переліку прав офіційного спостерігача передбачено право бути присутніми під час засідань комісії. Однак п. 12 цієї ж статті передбачає можливість реалізовувати інші права, визначені цим Законом для офіційних спостерігачів. Голова комісії наполягала, що спостерігач не може перебувати у приміщенні комісії під час проведення роботи в іншому режимі, відмінному від засідання. На заперечення про те, що виборчий процес має бути публічним і відкритим згідно з ч.1 ст.13 Закону, а процес формування ДВК є його частиною (п.2, ч.3, ст.11 ЗУ “Про місцеві вибори”), Олена Миколаївна продовжила наполягати на своїй позиції і ще раз відмовила спостерігачеві у праві бути присутнім у приміщенні. У зв’язку з цим, представнику ОПОРИ довелось викликати поліцію.

Правоохоронці, котрі прибули за викликом, спробували взяти пояснення в Олени Миколаївни. Голова комісії не погодилась ані вийти до них, ані впустити їх в середину, і через закриті двері повторила сформульовану раніше аргументацію про те, що зараз в комісії відбувається не засідання, а “робочі моменти”, а отже вона “не впустить нікого окрім людей, які принесуть подання кандидатур до складу ДВК”. Коли спостерігач ОПОРИ наголосив, що своїми діями вона перешкоджає діяльності офіційного спостерігача та вчиняє кримінальне правопорушення (ч. 3 ст. 157 Кримінального Кодексу України), Олена Миколаївна запропонувала прийти наступного дня.

За кілька хвилин на місце події прибув в.о. Начальника поліції Тернівського району Шульга Анатолій Вікторович. Отримавши роз'яснення ситуації від представника ОПОРИ, він покликав Олену Миколаївну, щоб вона пояснила інцидент зі своєї точки зору. Проте голова комісії проігнорувала законну вимогу представника правоохоронних органів: “Я зараз зателефоную вашому керівнику нехай він з вами поговорить”, - заявила очільниця комісії, після чого пішла від дверей.

Не маючи змоги увійти до приміщення, спостерігач ОПОРИ разом з правоохоронцями прослідував до районного відділення поліції та написав заяву про вчинення кримінального правопорушення - перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх обов'язків, у поєднанні з обманом, вчинене членом виборчої комісії.

Зазначимо, що в цей же час в інших районних у Кривому Розі виборчих комісіях спостерігачі ОПОРИ безперешкодно потрапили до приміщень та отримали змогу ознайомитись з виборчою документацією, слідкувати за дотриманням норм Закону при внесенні подань кандидатами або їх довіреними особами.

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.