Місто Луцьк можна назвати одним із найпрогресивніших у питаннях створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та реалізації у них енергоефективних заходів. З метою переймання позитивного досвіду енергозбереження, голови правління київських ОСББ взяли участь у навчальному турі, організованому Громадянською мережею ОПОРА за сприяння проекту IFC (група Світового банку) «Енергоефективність у житловому секторі України».

Голови ОСББ змогли не тільки почути про історії успіху, а й на власні очі побачити їх. Так, гості столиці відвідали ОСББ «Явір 2011», ОСББ «Барви» та ОСББ «Відродження».

Паралельно у Луцьку відбувався прес-брифінг, на якому про особливості та проблеми ОСББ, а також зміни у законодавстві, детально розповіла координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. Вона також зустрілася з головами діючих ОСББ, аби дізнатися про особливості та проблеми об’єднань співвласників житла Луцька.

На початку прес-брифінгу координатор ОПОРИ презентувала результати інтернет-опитування серед 5000 ОСББ, який напередодні проводила організація. Згідно результатів, поштовхом для роботи та реалізації заходів для 73% ОСББ є брак досвіду та недостатність доступної інформації. Так, мешканці часто не знають що робити, як робити, не знають про програми підтримки та зміни у законодавстві. А на запитання «Чому ОСББ не скористалися Держпрограмою з підтримки енергоефективності для ОСББ?» 14% відповіли, що складно переконати мешканців, а 10% – мало корисної інформації. Тому головною проблемою для ОСББ можна вважати брак інформації та ефективної якісної комунікації.

01 03 16 0003

 

Також Тетяна Бойко наголосила на важливих змінах у законодавстві житлово-комунального господарства. «Цього року вступив у дію Закон України 417-VІІІ «Про особливості здійснення право власності у багатоквартирному будинку». Цей закон, насамперед, надає право голосу мешканцям будинку, власникам квартир, абсолютно всім. І тепер рішення, яким чином управляти своїм будинком, вибрати управителя чи залучити кошти на фінансування, можна прийняти просто більшістю власників на загальних зборах», – підкреслила доповідач.

Під час заходу Тетяна Бойка розповіла й про зміни для ОСББ. Зокрема, скасовано поняття «членства» для ОСББ – тепер є тільки співвласники, і всі співвласники беруть участь у прийнятті рішень. Також визначено поняття «забезпечення ОСББ» та хто може бути управителем. Адже ОСББ не є і не може бути управителем; управитель – це той, хто надає послуги з утримання будинку та прибудинкової території, управляє будинком.

Пояснила пані Тетяна і про ефективність роботи ОСББ: «Для того, щоб вся модель ефективно запрацювала, потрібно, щоб всі будинки комунальної власності були списані з балансів комунальних ЖЕКів чи територіальних громад. Наразі багато міст цього не роблять, аргументуючи тим, що Кабінет Міністрів не прийняв порядку списання. Це дійсно так. Але, в будь-якому випадку, навіть сесія міської ради може прийняти рішення про те, щоб списати будинок з балансу. Тоді складається комісія і ЖЕКи списують ці будинки. Головне, щоб людям передавалася технічна документація. Також важливим є прийняття Закону «Про житлово-комунальні послуги», а ключове у ньому – врегулювати послугу управління багатоквартирним будинком.»

Аргументувала координатор проблему відсутності Закону «Про житлово-комунальні послуги» (він прийнятий у першому читанні) тим, що тоді органи місцевого самоврядування не проведуть конкурсів і не призначать управителів. Тобто, взагалі на ринку не з’являться управителі.

Тим не менше, вже сьогодні люди мають право об’єднуватися і визначати управителя. Зараз мають час для створення ОСББ. «Чим пізніше відбудеться таке примусове призначення управителів, тим краще для людей. Реформа вже почалася, вона діє, і для людей є всі необхідні інструменти, щоб починати брати на себе відповідальність», – додала Тетяна Бойко.

Другою частиною візиту координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА до Луцька стало обговорення з головами ОСББ нагальних проблем щодо їх створення та управління.

01 03 16 0004

Однією з проблем була озвучена проблема спілкування з підприємствами-монополістами. Хто вивозитиме сміття із контейнерів, які стоять у дворі, – можна вибирати. Але хто займатиметься водопостачанням, постачанням тепла до оселі чи електроенергії – наразі обирати не доводиться. «Найбільші проблеми ще й з розформуванням ринку газу, ринку електричної енергії у відносинах між ОСББ та підприємствами газо- та електропостачання. Зараз частину питань монополісти намагаються «перевісити» на ОСББ.»

Є й інші проблеми. Так, у деяких ОСББ є обслуговування внутрішньо будинкових мереж чи димо-вентиляційних каналів, за яке мешканці сплачують газовикам у тарифі. А газовики, відповідно, відмовляються це робити, перекладаючи відповідальність на ОСББ. У такій ситуації Тетяна Бойко порадила відправляти інформаційні запити та дізнаватися, з чого складається їх тариф.

Голови ОСББ назвали і ряд інших проблем, для вирішення яких координатор ОПОРИ порадила об’єднуватися та писати листи до чиновників, міських голів, звертатись до вищих інстанцій (таких як Кабінет Міністрів України, Прем’єр, Віце-прем’єр та ін.). «Щоразу, описавши свою проблему, ви даєте невеличкий поштовх для того, щоб сфера ЖКГ розвивалась та рухалась вперед», – додала Тетяна Бойко.

На завершення заходу гостя наголосила, що, у будь-якому випадку, рекомендує створити ОСББ. «Тоді є гарантія, що ви зможене проконтролювати якість надання житлово-комунальних послуг, а ті кошти, які ви акумулюєте у себе на рахунку на капітальних ремонт, – скерувати на користь, наприклад, на заходи з термомодернізації», – пояснила пані Тетяна.