Криворізька міська виборча комісія працює у робочому режимі. У п'ятницю, 26 лютого, вона прийняла рішення про реєстрацію довірених осіб від Юрія Вілкула, про реєстрацію офіційних спостерігачів та про заміни у складі районних у місті виборчих комісій.

Порядок денний п’ятничного засідання Криворізької міської виборчої комісії 26 лютого складався з восьми питань. Серед яких перші три стосувались реєстрації кандидатів на посаду міського голови, про що ОПОРА повідомляла раніше.

Окрім того, члени комісії мали прийняти рішення щодо таких питань:

  1. Про реєстрацію довірених осіб кандидата на посаду Криворізького міського голови Вілкула Юрія Григоровича;
  2. Про внесення змін до районних у Кривому Розі виборчих комісій;
  3. Скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати Криворізької міської ради Єрьомінка Андрія Вікторовича;
  4. Реєстрація офіційних спостерігачів громадської організації «Громадяни Дніпропетровщини»;
  5. Реєстрація офіційних спостерігачів громадської організації «Громадяни».

Без заперечень члени виборчої комісії проголосували за реєстрацію довірених осіб від кандидата на посаду міського голови Юрія Вілкула: Старожук Анатолія Васильовича (пенсіонер), Тимошенко Павла Геннадійовича (Генеральний директор «ПГЗК»), Акімову Марину Дмитрівну (юрисконсульт Юкос Апріорі).

Рішення про скасування рішення про реєстрацію кандидата в депутати Криворізької міської ради Андрія Єрьомінка та про реєстрацію спостерігачів від двох громадських організацій також були ухвалені без дискусій та вагань.

Однак обговорення питання заміни представників від партії «Об'єднання «Самопоміч» у складі районних виборчих комісій викликало серед міського виборчкому розбіжності та конфлікти. Деякі члени МВК висловили сумніви стосовно достатнього досвіду для виконання посадових функцій у поданих кандидатів. Голова комісії Павло Гивель наголосив, що необхідність заміни викликана неявкою чинних членів РВК на засідання виборчих комісій. 

ВІДЕО: Роман Муха, Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа ОПОРА»

Після припинення дискусії міська комісія повторно проголосувала за прийняття поданя партії «Об'єднання «Самопоміч» щодо нових членів РВК і більшістю голосів схвалила Постанову про внесення змін до складу районних у Кривому Розі виборчих комісій. Так, у Жовтневій РВК достроково припинено повноваження Чумаченко Валентини Вікторівни та прийнято рішення включити до складу комісії Харченко Ольгу Миколаївну. У Дзержинській РВК достроково припинено повноваження двох членів комісії: Усенко Тетяни Миколаївни, Кассім Дарьї Олександрівни, та ухвалено включити до складу комісії: Гірчин Людмилу Романівну і Квоч Валентину Василівну.

Цього ж дня у Кривому Розі було проведено конференцію міського осередку політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», де більшістю делегатів було схвалено кандидатуру Миколи Колесника як кандидата на посаду міського голови. Як повідомили спостерігачам ОПОРИ в міській виборчій комісії, 26 лютого політична партія УКРОП внесла грошову заставу.

Нагадаємо, згідно зі статтею 44 Закону України «Про місцеві вибори»:

1. Грошова застава вноситься місцевою організацією партії, яка висунула виборчий список кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду міського голови, або організацією відповідної політичної партії вищого рівня, а також особою, яка висувається кандидатом на посаду міського голови шляхом самовисування, після початку виборчого процесу та до подання документів територіальній виборчій комісії для реєстрації кандидатів у безготівковому порядку на спеціальний рахунок відповідної територіальної виборчої комісії у розмірі, що є пропорційним до кількості виборців відповідних області, району, міста, району в місті та визначається:

1) для кандидата на посаду міського голови – з розрахунку 4 розміри місячної мінімальної заробітної плати на кожні 100 тисяч виборців відповідного одномандатного виборчого округу.

Розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови Кривого Рогу під час позачергових виборів 27 березня, вставлений Криворізькою МВК, складає – 28 354 грн.

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.