Для того, щоб перевірити ефективність роботи народних депутатів Харківщини у складі Верховної Ради восьмого скликання Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як народні обранці виконують свій прямий обов’язок:  відвідують пленарні засідання.

За результатами парламентських виборів 2014 року до Верховної Ради України було обрано 14 депутатів по мажоритарним округам Харкова та області. Їх діяльність з моменту набуття депутатських повноважень можна оцінити за багатьма критеріями: законотворчою активністю, запитами та роботою в окрузі. Не менш важливою і якісною складовою роботи депутата є його присутність на пленарних засіданнях сесії Верховної Ради України VIII скликання. Громадянська мережа ОПОРА прослідкувала відвідуваність засідань парламенту народними депутатами Харківщини за період каденції.

До найчастіших прогульників пленарних засідань потрапили Дмитро ДобкінДмитро Святаш, Валерій Писаренко та Дмитро Шенцев.

Член депутатської фракції Політичної партії «Опозиційний блок» Дмитро Добкін, обраний у виборчому окрузі № 178, був присутній на 53 з 152 засідань, показник його відвідуваності склав 35%.

Дмитро Святаш, який балотувався на виборчому окрузі № 170 та увійшов до депутатської групи «Партія «Відродження», в парламенті відвідав 54 засідання, що зумовило 36% явку депутата.

Співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Валерій Писаренко, який переміг у виборчому окрузі № 168, був присутній на 56 пленарних засіданнях та має 37% показник відвідуваності.

Дмитро Шенцев, який був обраний у виборчому окрузі № 176 та входить до фракції Політичної партії «Опозиційний блок», відвідав 60 засідань, його явка склала 39%.

Найкраще за інших пленарні засідання відвідують народні депутати Олександр Кірш та Олександр Біловол.

Член депутатської фракції Політичної партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ» Олександр Кірш, який переміг у виборчому окрузі № 169, був присутній на 147 засіданнях ВРУ, що складає 97% відвідуваності.

Олександр Біловол, який був обраний у окрузі № 180 та зараз входить до складу депутатської групи «Партія «Відродження», відвідав 137 з 152 сесійних засідань, показник його відвідуваності склав 90%. 

До відома: згідно з п. 3 ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата» кожен народний депутат повинен бути присутнім у засіданнях Верховної Ради України, що є його прямим обов’язком. У ч. 1 ст. 26 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» конкретизовано, що кожен депутат повинен засвідчувати свою присутність на засіданні підписом під час письмової реєстрації.

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.