З часу набуття повноважень нардепи-мажоритарники від Хмельницької області подали 152 депутатські запити, стали авторами 19 чинних актів та 89 разів виступили у сесійній залі.

У Верховній Раді VIII скликання Хмельниччину представляють семеро депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах: Віктор Бондар (округ № 191), Олександр Герега (округ № 192), Сергій Лабазюк (округ № 188), Роман Мацола(округ № 190), Сергій Мельник (округ № 187), Володимир Мельниченко (округ № 193) та Андрій Шинькович (округ № 189). ОПОРА проаналізувала роботу цих народних обранців за такими показниками: відвідуваність пленарних засідань Верховної Ради (за даними електронної системи та письмової реєстрації) та засідань комітетів, законотворча діяльність, кількість депутатських запитів і виступів у парламенті.

Аналіз здійснювався на основі інформації з сайтів rada.gov.ua та rada.oporaua.org станом на 21 лютого 2016 року.

Відповідно до даних електронної та письмової реєстрації, оприлюднених на парламентському порталі, лідерами за відвідуваністю засідань Верховної Ради є Володимир Мельниченко (148/150) та Сергій Мельник (148/149), натомість найменший показник за даними електронної системи демонструє Олександр Герега, який з невідомих причин не брав участі у 57 засіданнях, а за письмовою реєстрацією – Віктор Бондар, який пропустив 84 засідання.

*за даними електронної системи

Ім'я та прізвище депутата Присутній Відсутній
Віктор Бондар 137 16
Олександр Герега 96 57
Сергій Лабазюк 115 38
Роман Мацола 132 21
Сергій Мельник 148 5
Володимир Мельниченко 148 5
Андрій Шинькович 146 7

Vidviduvanistʹ plenarnykh zasidanʹ VR za danymy elektronnoyi systemy

*за даними письмової реєстрації

Ім'я та прізвище депутата Присутній Відсутній
Віктор Бондар 68 84
Олександр Герега 101 51
Сергій Лабазюк 129 22
Роман Мацола 134 12
Сергій Мельник 149 3
Володимир Мельниченко 150 2
Андрій Шинькович 148 4

Vidviduvanistʹ plenarnykh zasidanʹ VR za danymy pysʹmovoyi reyestratsiyi

Важлива частина депутатської діяльності – участь у засіданнях комітетів Верховної ради. Найбільше засідань комітету відвідав Сергій Мельник – 93 %, найменше – 30 %  – Віктор Бондар.

Ім'я та прізвище депутата Присутність на засіданнях, %
Віктор Бондар 30
Олександр Герега 41
Сергій Лабазюк 56
Роман Мацола 84
Сергій Мельник 93
Володимир Мельниченко 77
Андрій Шинькович 89

Uchastʹ u zasidannyakh komitetiv

Чільне місце серед мажоритарників області за кількістю законодавчих ініціатив займає Андрій Шинькович (59), найменше їх надійшло від Віктора Бондаря (27). Втім, першу сходинку за кількістю законопроектів, що стали чинними актами, посідає народний депутат Сергій Мельник: чинності набули  9 із 33 його ініціатив.

Ім'я та прізвище депутата Загальна к-сть законопроектів Стали чинними актами
Віктор Бондар 27 1
Олександр Герега 31 0
Сергій Лабазюк 49 3
Роман Мацола 40 2
Сергій Мельник 33 9
Володимир Мельниченко 29 3
Андрій Шинькович 59 1

Zakonotvorcha diyalʹnistʹ

У статті 15 Закону України «Про статус народного депутата» йдеться про право народного обранця подавати депутатський запит – вимогу, яка заявляється на сесії Верховної Ради України до Президента України, органів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ і організацій, розташованих на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, надати офіційну відповідь з питань, віднесених до компетенції.

Нардепи, що презентують Хмельниччину, використовують право на запит по-різному. Як свідчить аналіз, найчастіше вдається до цього засобу одержання інформації Андрій Шинькович, який з моменту обрання депутатом до теперішнього часу подав 67 запитів до Кабінету Міністрів України, керівників міністерств і відомств, Генеральному прокурору України та місцевим органам влади і управлінням. Найменше запитів за період, який аналізуємо, надійшло від Віктора Бондаря – на його рахунку їх 5.

Ім'я та прізвище депутата Автор Співавтор
Віктор Бондар 2 3
Олександр Герега 8 1
Сергій Лабазюк 39 3
Роман Мацола 5 7
Сергій Мельник 7 1
Володимир Мельниченко 7 2
Андрій Шинькович 64 3

Kilʹkistʹ Zapytiv

За кількістю запитів, що прямо стосуються проблем округу, від якого було обрано депутата, лідирує Андрій Шинькович: 43 запити парламентаря пов’язані із проблемами 189 виборчого округу. У Олександра Гереги таких запитів щонайменше 3, у Сергія Лабазюка – 12, Романа Мацоли – 4, Сергія Мельника – 6, Володимира Мельниченка – 5.

Показник виступів у Верховній Раді (до уваги бралися лише сутнісні виступи) найвищий у Віктора Бондаря – 40 промов, а найнижчий у Олександра Гереги та Романа Мацоли, які від часу набуття депутатських повноважень жодного разу не виступали у сесійній залі.

Виступи у Верховній Раді

Ім'я та прізвище депутата Кількість виступів
Віктор Бондар 40
Олександр Герега 0
Сергій Лабазюк 5
Роман Мацола 0
Сергій Мельник 22
Володимир Мельниченко 2
Андрій Шинькович 20

Vystupy u Verkhovniy radi

 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.