Кожний народний депутат, який був обраний в мажоритарному окрузі, мав передвиборчу програму, якою окреслив першочергові завдання для своєї діяльності після отримання від виборців представницького мандату. Зі старту роботи Верховної Ради поточного скликання минуло вже більше року, але «мажоритарники» Одеської області поки що не поспішають виконувати свої передвиборчі обіцянки.

Одним із засобів, яким народні депутати можуть сприяти виконанню своїх передвиборчих програм – є ініціювання законопроектів, реалізація яких би сприяла розв’язанню проблем. Проте в законотворчій діяльності одразу чотирьох народних депутатів, обраних в Одеській області, поки що не вбачається співвідношення з тим, що обіцяно парламентарями перед виборами. Не демонструють активності в цьому напрямку своєї діяльності позафракційний Едуард Матвійчук (В.О. 133), а також члени групи "Відродження" Леонід Клімов (В.О. 137), Василь Гуляєв (В.О. 140) та Віталій Барвіненко (В.О. 141).

В законотворчості члена фракції «Блок Петра Порошенка» Геннадія Чекіти (В.О. 134) вбачається співвідношення з трьома з 13 пунктами передвиборчої програми. Співвідноситься з обіцянкою щодо  "Зменшення податкових ставок" запропоновані нардепом зміни до Податкового кодексу (1063-2), якими передбачається зниження мінімальної орендної плати за землю  для орендаторів земельних ділянок сільгосппризначення. Цей проект в подальшому відкликаний, доопрацьований і знову наданий профільному комітету на розгляд.

Ще одному пункту програми “Ініціювати зміни у законодавство в частині реформування радянської системи гуртожитків з подальшим дозволом приватизувати в них власне житло" відповідають запропоновані Геннадієм Чекітою зміни у деякі законодавчі акти (1076) щодо уточнення порядку передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Цей законопроект вже пройшов перше читання і очікує розгляду у другому.

Опосередкованим механізмом реалізації пункту програми “Створити умови для зміцнення єдиного гуманітарного українського простору в мовно-культурній сфері, сферах середньої і вищої освіти, де обов’язково враховуватиметься специфіка кожного регіонуможе бути проект закону "Про державний фонд гуманітарного розвитку України" (3597), доповненням до якого слугує проект змін до Бюджетного кодексу (3598).

Законопроектом передбачається створення Фонду гуманітарного розвитку, який здійснюватиме відбір і реалізацію проектів у сферах культури і мистецтва, освіти і науки, фізкультури і спорту, охорони здоров’я, соціального захисту, підтримки вітчизняного туризму. Змінами ж до Бюджетного кодексу передбачається віднесення до доходів Фонду гуманітарного розвитку 1% акцизних зборів з алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну. Варто відзначити, що законопроект щодо створення Фонду профільний комітет рекомендував прийняти у першому читанні, тому він очікує свого розгляду у сесійній залі. Зміни до бюджету знаходяться на розгляді профільного комітету.

Позафракційний Сергій Ківалов (В.О. 135) став ініціатором законопроектів, які співвідносяться з двома з 22 пунктів передвиборної програми нардепа. Зокрема з обіцянкою “Продовжити створення ефективної системи безоплатної правової допомоги, розвиток юридичних клінік" співвідноситься законопроект (2319), який передбачає надання юридичним клінікам статусу суб’єктів надання безоплатної первинної правової допомоги. Втім, Сергій Ківалов цей законопроект відкликав.

Ще два законопроекти, ініційовані нардепом, співвідносяться з пунктом програми  щодо Продовження роботи на судовою реформоюПроектом змін в закон “Про Конституційний Суд України” (2602) депутат пропонує наділити Конституційний Суд повноваженнями щодо надання висновків відносно ряду статей Конституції. З цією ж обіцянкою співвідноситься законопроект про внесення змін до Кодексу Адміністративного судочинства (2652), якими пропонуються зміни порядку оскарження рішень місцевих загальних судів у справах, що стосуються суб’єктів владних повноважень. Обидва законопроекти на даний час опрацьовуються в комітетах.

Член фракції "Блок Петра Порошенка" Дмитро Голубов (В.О. 136) ініціював один законопроект, що співвідноситься з одним із 15 пунктів передвиборчої програми. Так, з пунктом програми щодо “Скорочення контролюючих органів, щоб зменшити фіскальний і адміністративний тиск на суб’єктів господарювання” може бути співвіднесений запропоновані нардепом змінами в закон “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” (3228), які передбачають можливість продовження строку дії раніше виданого документа дозвільного характеру. На даний час проект змін знаходиться на розгляді у профільному комітеті.

В законотворчій активності члена депутатської групи "Воля народу" Івана Фурсіна (В.О. 138) вбачається співвідношення з двома з 10 пунктами передвиборчої програми. Так, проект змін до деяких законів (2147а), яким пропонується дозволити продаж лікарських препаратів фельдшерським і фельдшерсько-акушерським пунктам, де відсутні аптеки, співвідноситься з обіцянкою “Добиватися на законодавчому рівні права для окремих сільських фельдшерсько-акушерських пунктів продавати ліки жителям на території обслуговування”. Однак, профільний комітет рекомендував відхилити цей законопроект з причини наявності в законодавстві норм, що регулюють це питання.

А проект змін до закону “Про освіту” (2968), яким пропонується надання дозволу навчальним закладам здавати в оренду без права викупу земельні ділянки, якими вони не користуються, опосередковано може бути співвіднесений з пунктом програми “Добиватися оформлення Державним земельним агентством правовстановлюючих документів на шкільні землі”. Ця законодавча ініціатива знаходиться на розгляді профільного комітету.

Член депутатської групи "Відродження" Олександр Пресман (В.О. 139) став ініціатором трьох законодавчих ініціатив, які можуть бути співвіднесені з одним пунктом його передвиборчої програми з двадцяти: “Збільшення об’єму інвестицій Законопроект “Про вільну (спеціальну) економічну зону “Порто-Франко” (1731) і пов’язані з ним проекти змін до Податкового (1732) і Бюджетного (1733) кодексів пропонують створення СЕЗ «Порто-Франко» з наданням пільгового режиму оподаткування для суб’єктів, що здійснюють інвестиційні проекти на її території. Для управління СЕЗ пропонується створення Одеською обласною радою спеціального органу, що буде розпоряджатись майном і земельними ресурсами області. Втім, основний законопроект про створення СЕЗ не пройшов антикорупційну експертизу і був відхилений.

Також член депутатської групи "Відродження" Антон Кіссе (В.О. 142) ініціював проекти законів, які співвідносяться двома з 18 пунктами його передвиборчої програми. Зокрема, з обіцянкою нардепа щодо “Підтримки законів, направлених на децентралізацію управління країною, розширення прав регіонів” можна співвідносити проект змін до закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (2240а). В чинній редакції закону, після прийняття рішення місцевої ради про добровільне об’єднання, воно направляється до ОДА для вивчення на предмет відповідності Конституції і законам України. У запропонованих змінах пропонується встановлення відповідності перспективному плану об’єднання територіальних громад. Законопроект знаходиться на розгляді профільного комітету.

Законопроектом щодо змін в закон “Про пенсійне забезпечення” (2405), поданим Антоном Кіссе, пропонується повернутись редакції закону, яка діяла до 1 квітня 2015 р. і передбачала більш низькі пенсійний вік для жінок та тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії на пільгових умовах. Цей проект змін до закону співвідноситься з пунктом програми “Захист інтересів громадян, які опинилися у важких життєвих умовах (ветерани, інваліди, пенсіонери, діти війни, безробітні, одинокі матері, багатодітні сім’ї, військовослужбовці тощо)”. Профільний комітет рекомендував законопроект доопрацювати.

Насамкінець, член фракції "Блок Петра Порошенка" Олександр Урбанський (В.О. 143) в своїй законодавчій діяльності охопив чотири з 28 пунктів передвиборної програми. З обіцянкою щодо “Зміцнення економіки Придунав’я – створення умов для стабільної роботи підприємств морегосподарського комплексу, транспорту і промисловості” можна співвідносити одразу вісім законопроектів, поданих нардепом. Зокрема, це пропозиція змінити деякі законодавчі акти (1504), які передбачають відміну перевірок водного баласту суден. Поточна регуляція цього питання, на думку депутата, містить в собі вагому корупційну складову і є значною перепоною для заходу морських суден в українські порти. Проте Олександр Урбанський законопроект відкликав.

Змінами до Кодексу торгового мореплавання (2712) пропонується розширити коло суб’єктів, що мають право плавання під Державним Прапором України, дозволити іноземним суднам заходити в українські порти без окремого дозволу центрального органу влади, в разі, якщо судно не заходить в іноземний порт. Профільний комітет рекомендував розглянути законопроект у першому читанні. У доповнення нардепом був ініційований проект змін до Митного кодексу (2713). Цими змінами передбачається відміна необхідності отримання дозволу від Міністерства інфраструктури для здійснення перевозок між українськими портами без заходу в іноземні. Цей же законопроект ще знаходиться на розгляді комітету.

Також з розвитком судноплавства пов’язаний проект закону “Про внутрішній водний транспорт” (2475а), рекомендований профільним комітетом для розгляду у першому читанні, і проект змін до Бюджетного кодексу (3532). Останнім пропонується 90% від сплати портового збору направляти до спецфонду Держбюджету та спрямовувати на морську і річкову транспортну діяльність, та участь України у міжнародних організаціях морського і річкового транспорту. Цей законопроект знаходиться на розгляді у профільному комітеті.

З розвитком промисловості співвідносяться проект закону “Про загальні засади створення і функціонування вільних митних зон промислового типу та здійснення на їх територіях промислово-виробничої діяльності” (3264), та пов’язані з ним пропозицій змінити Податковий (3265) і Митний (3266) кодекси. Цими законопроектами передбачається створення вільних митних зон промислового типу. Всі ці законопроекти знаходяться на розгляді у профільних комітетах.

Інші проекти змін до Кодексу торговельного мореплавства (2712) і Митного кодексу (2713), ініційовані народним депутатом, співвідносяться з пунктом програми щодо “Приведення кількості дозволів і ліцензій до розумного мінімуму. Профільний комітет рекомендував прийняти зміни до Кодексу торговельного мореплавства у першому читанні, а зміни до Митного кодексу – на розгляді в профільному комітеті. На сам кінець, обіцянка “Знизити кількість податків і спростити їх адміністрування співвідноситься з проектом змін у Податковий кодекс (3357), які пропонують знизити деякі існуючі існуючих податкових ставок. Ці зміни теж знаходяться на розгляді у профільному комітеті.

 
 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні – у 24 областях та м. Києві Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій на народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.