Національний план дій з енергоефективності має на меті знизити споживання енергетичних ресурсів в Україні на 9 % до 2020 року. На основі цього документу у Рівненській області було розроблено громадські вимоги до обласної програми підвищення енергоефективності. Про це йшлося під час круглого столу «Національні та місцеві програми енергоефективності», який організували Громадянська мережа ОПОРА та ГО «Екоклуб».

Андрій Шиян, начальник відділу програм та розвитку управління державних програм та імплементації вимог ЄС департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності, презентував Національний план дій з енергоефективності. Експерт розповів, що нова національна мета в енергозбереженні у 2017 році – 5 %, у 2020 році – 9 %. 35 млрд євро – обсяг необхідних інвестицій для реалізації плану енергозбереження загалом.

17 12 15 01

«У Національному плані дій з енергоефективності до 2020 р. є багато позитивних зрушень, – зазначає експерт Національного екологічного центру України Анна Шумейко. – Зокрема, документ передбачає забезпечення 100 % комерційного обліку споживання енергії по всій країні, термомодернізацію до 25 % усіх житлових будівель та створення Фонду енергоефективності. І хоча амбітності у ряді питань не вистачає, якщо перелічені заходи будуть якісно втілені у життя, ми зможемо сміливо заявити, що стали на вірний шлях енергонезалежності».

Критично важлива роль у виконанні плану дій належить місцевим органам влади. Тому місцеві програми підвищення енергоефективності повинні складатися, виходячи з національних пріоритетів, а також бути інтегрованими та реалістичними. Під час заходу були представлені й Громадські вимоги до розробки нової програми енергоефективності Рівненської області на 2016-2020р., які напередодні підготувала робоча група.

«Для області розробка такої програми є надзвичайно важливою і, при цьому, врахування вимог громадськості – вкрай необхідне. Адже пропозиції до обласної програми зібрані не лише від громадськості, а й від представників бізнесу та науковців Рівненщини. Загалом, вимоги включають 6 розділів, серед яких структура та процес програми, моніторинг та облік енергоспоживання, інформаційна діяльність, фінансові аспекти, бюджетні установи, а також підтримка бізнесу», – додала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

У результаті круглого столу, учасники заходу вирішили написати лист-звернення до Рівненської ОДА, де будуть включені громадські вимоги до розробки нової обласної програми підвищення енергоефективності.

Серед пріоритетних напрямів, які мають бути включені до нової програми підвищення енергоефективності Рівненщини: формування сприятливих умов для енергоефективних проектів, облік енергоресурсів, проведення енергоаудитів, ремонт тепломереж та просвіта громадян.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 067 351 05 85