Всесвітній день волонтера в Чернігові відзначили обговоренням питань сталого розвитку. Аналогічні заходи синхронно відбулись в 11 містах у рамках національних консультацій «Як інститути громадянського суспільства України можуть підтримати впровадження цілей сталого розвитку».

Зустріч у вигляді «Світового кафе» була проведена в рамках фестивалю документального кіно Docudays UA, за підтримки Представництва ООН в Україні, Волонтерів ООН, Ресурсного центру ГУРТ та Громадської організації «МАRТ». До обговорення долучилось близько 20 активних громадських діячів міста та волонтерів, серед яких була й Громадянська мережа ОПОРА.

«Майбутнє – це те, куди ми намагаємось дістатися. 17 цілей сталого розвитку включає консультування з людьми з усього світу. Кожен має стати частиною цього процесу», – прокоментував особливості впровадження цілей сталого розвитку координатор системи ООН в Україні – Ніл Вокер.

У процесі обговорення учасники визначили три основні цілі сталого розвитку, які вже в дії, та що необхідно робити інститутам громадянського суспільства задля реалізації визначених цілей. Всі напрацювання регіональних груп будуть узагальнені та направлені до Представництва ООН в Україні. Далі Уряд України використає їх в процесі націоналізації цілей сталого розвитку.

Реалізацію однієї із цілей, а саме щодо сталого енергопостачання, роз’яснила місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА, яка нагадала про спектр проведених в регіонах заходів в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Вона наголосила на можливостях кожного громадянина взяти участь в процесі реалізації засад енергоефективності.

Крім того, координатор розповіла про Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який визначає спектр прав власників багатоквартирних будинків, озвучила перелік донорів енергоефективних ініціатив та деталізувала переваги створення ОСББ й особливості його роботи.