29 листопада у Тернополі в міськрайонному центрі зайнятості для відвідувачів та працівників центру відбувся семінар на тему: «Енергоефективне підприємництво». Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм ОПОРИ, розповів, що зараз, коли клімат змінюється, а викопних ресурсів стає все менше, потрібно не тільки замислюватися над тим, де їх видобувати, а переходити на альтернативні джерела енергії: вітрогенератори, сонячні колектори, енергію Сонця. Крім того, він зробив акцент на доцільності сортування відходів для легшої утилізації.

30 11 15 01

«Для того, щоб у квартирі було тепло і водночас приходили менші рахунки, потрібно зробити будинок енергоефективним. Кожен власник повинен дбати не тільки про свою квартиру, а й про під’їзд, дах, сходову клітку. Тому, в першу чергу, потрібно створювати ОСББ, адже саме споживачі повинні брати керування будинку в свої руки, а не чекати, що це зробить хтось за них. Потрібно встановлювати теплові пункти та системи обліку усіх енергоносіїв», – наголосив Андрій Мартишко.

Сьогодні впровадження заходів з енергоефективності створює попит на товари та послуги. «На ринку праці актуальними стають енергоаудитори, будівельники, виробники ізоляцій та будівельних матеріалів», – пояснив лектор.

Присутні отримали вичерпну відповідь на усі запитання, зокрема, з чого почати, щоб утеплити квартиру та чи варто замінювати лампочки розжарювання на економні, а на пам’ятку – інформаційні матеріали від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Андрій Мартишко
тел.: +38 096 161 82 23