Вибори у Маріуполі та Красноармійську пройшли спокійно – про це на прес-конференції у Маріуполі повідомили Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм ОПОРИ, та Сергій Ткаченко,  виконавчий директор Донецької обласної організації «Комітет виборців України».

«Наразі дільниці вже закрились. Станом на 20:00 у Красноармійську до поліції надійшло 5 звернень щодо порушення виборчого законодавства, а в Маріуполі – 67 звернень», – повідомив Сергій Ткаченко, виконавчий директор Донецької обласної організації «Комітет виборців України».

За словами  координатора виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, за день голосування громадські спостерігачі зафіксували у Маріуполі 20 інцидентів, а в Красноармійську – 2.

0 opora doo cv 29.11

Спостерігачі Донецької обласної організації «Комітет виборців України» та Громадянської мережі ОПОРА наразі зафіксували 20 інцидентів у Маріуполі. Серед них:

  • 4 випадки контрольних листів у скриньках без печатки;
  • 2 приклади порушення таємниці голосування;
  • 2 випадки фотографування бюлетенів;
  • 2 спроби виносу бюлетенів (одна спроба завершилась успішно);
  • 2 випадки знищення бюлетенів;
  • 1 випадок знеструмлення дільниці;
  • 2 випадки незаконної агітації;
  • 1 випадок внесення змін до списку виборців;
  • 3 випадки перешкоджання спостереженню (два були оперативно припинені);
  • 1 втручання в роботу комісії.

Також спостерігачі зафіксували такі випадки, які напряму не є порушеннями виборчого законодавства, але можуть містити ознаки порушення принципу рівності виборчого права: поквартирний обхід та заклик йти на вибори, підвезення виборців, а також перебування представників екзит-полу в приміщенні для голосування. Прямої агітації під час цих дій не зафіксовано, тому це не є порушенням безпосередньо.

У той же час громадські спостерігачі ДОО КВУ та ОПОРИ зафіксували лише 2 інциденти з ознаками порушення виборчого законодавства у Красноармійську. Серед них – фотографування бюлетеня та внесення змін до списку виборців у день голосування.

За коментарями звертайтеся:
Катерина Жемчужникова,
прес-секретар у Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android