До столичних виборчих дільниць навідуються спостерігачі ГО "УДАР", аби «перевірити ефективність своїх агітаторів».

На дільниці №800457 за адресою вул. Серафимовича 17А спостерігачі зафіксували випадок порушення виборчого законодавства.

Особа, яка представилась спостерігачем громадської організації «УДАР», періодично підходила до членів ДВК та переписувала в них інформацію. Представники ОПОРИ з’ясували, що чоловік ставив позначки напроти виборців, які вже проголосували. У списках він мав контактні дані (ПІБ, адреси проживання тощо). На запитання: «Що Ви позначаєте?» молодий чоловік відповів, що він відмічає ККД агітаторів, тобто де вони працювали, а де - ні. Одразу ж після зауваження, «ударівець» згорнув папери та побіг до вбиральні. Варто зауважити, що частину поміток робили самі ж члени ДВК. 

(Відео: Роберт Лорян, ОПОРА)

Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію, а згодом і слідчо-оперативну групу, яка прибула за 2-5 хвилин. Молодик дуже нервував та намагався будь-яким чином втекти, згодом йому викликали швидку.

Працівники правоохоронних органів зафіксували заяву та конфіскували списки, які мав молодик.

Схожа ситуація відбулась на ДВК №800167 за адресою вул. Харківське шосе, 168і. У приміщенні дільниці знаходяться дві спостерігачки від ГО «Удар», які сиділи поруч з виборчими скриньками ти кабінками для голосування і вибірково помічали на папірцях хто проголосував. На зауваження спостерігачки ніхто не реагував. Лише після того, як приїхала мобільна група, спостерігачів пересадили.

Також невідомі особи підійшли до членів ДВК №800397 (вул. Будівельників, 37) та намагались дізнатись хто з виборців уже проголосував. Молодикам відмовили надавати конфіденційну інформацію.

ОПОРА наголошує, що відповідно до ч.1 ст.7 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Голосування на місцевих виборах є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється».

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android