14 міст із 29, де 15 листопада відбудеться повторне голосування на виборах міських голів, мають високий рівень потенційної конфліктності щодо дня голосування і підрахунку голосів з імовірністю силового протистояння і юридичного оскарження результатів. Разом з тим, органами влади, виборчими комісіями в цілому було забезпечено достатньо сприятливі організаційні умови для проведення дня повторного голосування 15 листопада 2015 р. Мережа ОПОРА закликає кандидатів на посади міських голів утриматися від політичного тиску на членів виборчих комісій, а правоохоронні органи своєчасно реагувати на факти підкупу та інші порушення виборчого законодавства.

Як відзначає Ольга Айвазовська, координатор парламентських і виборчих програм ОПОРИ: «Перебіг передвиборчої кампанії та регіональний суспільно-політичний контекст свідчить про потенційну конфліктність дня повторного голосування і процесу підрахунку голосів у 14 містах з 29, а саме: Дніпропетровськ, Павлоград, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Нікополь, Запоріжжя,  Бердянськ, Мелітополь, Краматорськ, Миколаїв, Черкаси, Чернігів, Житомир, Ужгород». Як зазначає експерт,  до потенційних викликів дня повторного голосування 15 листопада 2015 р. ОПОРА зараховує підкуп виборців, силові протистояння між кандидатами, неналежну роботу виборчих комісій та спроби маніпуляцій із підрахунком голосів, встановленням підсумків те результатів голосування.

Інтенсивність агітаційної діяльності кандидатів, що балотуються у рамках другого туру голосування на посади міських голів, є суттєво нижчою, порівняно з передвиборчою кампанією, що розгорталася до 25 жовтня 2015 року. Разом з тим Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, зазначив: «Найбільш динамічно та конфліктно розгортаються кампанії у тих містах, де за результатами голосування в першому турі був встановлений мінімальний розрив у кількості голосів між першими двома кандидатами: в Дніпропетровську, Луцьку, Житомирі, Сєверодонецьку, Хмельницькому, Івано-Франківську, Білій Церкві та Мелітополі».

Негативними проявами передвиборчої кампанії перед днем повторного голосування стало достатньо масове розповсюдження «брудної агітації», матеріалів передвиборної агітації без належних вихідних даних та зловживання владним становищем з боку кандидатів, які займають посади в органах місцевого самоврядування. Ознаки застосування адміністративного ресурсу, що виражалися у формуванні неконкурентних переваг,  спостерігачі ОПОРИ зафіксували в агітаційній кампанії чинних міських  голів 16 із 29 міст, де відбудеться 2 тур: Вінниці, Житомирі, Києві, Кременчуці, Кривому Розі, Луцьку, Львові, Полтаві, Рівному, Сєверодонецьку, Сумах, Ужгороді,  Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях та Чернігові.

Фінансування передвиборчих кампаній учасників виборів в Україні залишається непрозорим, при цьому чинне законодавство не містить дієвих санкцій за порушення встановленого порядку ведення передвиборної агітації. Механізми проміжного і остаточного  фінансового звітування кандидатів, передбачені Законом України «Про місцеві вибори», поки не запрацювали повною мірою, а громадський контроль за виборчими фінансами був обмеженим;

Відзначимо, що оперативне слідство МВС та притягнення до відповідальності винних у підкупі виборців у Чернівцях,  початок розслідування щодо фактів масового підкупу виборців в Дніпропетровську мають стати серйозним попередженням для  суб’єктів виборчого процесу, які планують здійснення кримінальних правопорушень. У той же час, перед днем голосування, під час голосування виборців і на етапі підрахунку голосів правоохоронні органи зобов’язані  активно діяти щодо попередження та фіксації правопорушень на виборах.

ОПОРА закликає Президента України та Верховну Раду України після встановлення результатів повторного голосування 15 листопада та чергових місцевих виборах в Маріуполі та Красноармійську 29 листопада невідкладно забезпечити законодавчо передбачену ротацію складу ЦВК, що підвищить довіру суспільства до діяльності цього державного органу.

За коментарями звертайтеся:
Ольга Айвазовська, 063 617 97 50
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                                              
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.