Президія Центрального управління Українського товариства глухих (УТОГ) звинуватила Соціалістичну партію України та її лідера, потенційного кандидата на посаду Президента України Іллю Киву в порушенні принципу самоврядності громадського об'єднання та використанні УТОГ у політичних цілях. В той же час, представники партії усі звинувачення відкидають.

Згідно з заявою організації, Кива без погодження з боку УТОГ призначив своїм радником члена організації Ольгу Таран.

«На з’їзді Соціалістичної партії України, який відбувся 3 листопада 2018 року, під час виступу її нинішнього лідера І.В. Киви на сцену були запрошені «представник товариства глухих України і радник глави СПУ з питань слабкочуючих» (…) Хто ці люди, прізвища яких у публікації не вказані? Хто їх уповноважив виступати від спільноти глухих?  З усією відповідальністю заявляємо, що президія ЦП УТОГ нікому таких повноважень виступати від імені нашого Товариства не надавала і висловлюємо своє обурення діями лідера СПУ, які вступають у повне протиріччя з вимогами Закону України «Про громадські об'єднання» та зі Статутом нашого Товариства. (...) У разі подальшого використання авторитету УТОГ у подібних випадках залишаємо за собою право звернутися за захистом до суду і керівних інстанцій», - говориться у заяві УТОГ. 

4 12 2018 Kyiv zajava utoh

Інформація про призначення радником Киви представника УТОГ з Херсонської області Ольги Таран з’явилася на сайті СПУ наприкінці жовтня. Крім неї радником також був призначений голова профспілки Херсонського відділення УТОС (Українського товариства сліпих) Владислав Обертайло. Згідно з поширеним тоді повідомленням, керівництво СПУ ухвалило рішення ввести в раду партії людей з вадами слуху та зору. Аналогічні рішення мали бути реалізовані і на рівні обласних партійних організаціях. Згодом новопризначені радники взяли участь у з’їзді СПУ, який відбувся 3 листопада у Києві, під час якого Киву висунули кандидатом у президенти від партії. Крім того, під час форуму 1 грудня «Без обмежень» представники СПУ створили Координаційну раду з питань слабочуючих та слабозрячих та звинуватили керівництва УТОГ та УТОС у зловживаннях, корупції та експлуатації робітників підприємств.

4 12 2018 Kyiv forum bez obmezhen

Ілля Кива і новопризначені радники. Фото з «Фейсбук»-сторінки Віктора Слиша

В коментарі ОПОРІ голова політради СПУ Віктор Слиш розповів, що партія відкидає всі звинувачення у свій бік з боку УТОГУ.

«Нехай Президія УТОГу заявляє, що забажає. Краще б вони турбувались про людей, які є інвалідами з вадами слуху. А для цього просто треба поспілкуватись з такими людьми, не з президіями чи керівниками УТОГу. З тими глухонімими, про яких  керівництво УТОГу давно забуло. Люди просили допомогти перевірити роботу підприємств товариства. Радники призначаються винятково головою партії на основі заяв таких людей, що і було зроблено. І ніяких погоджень для цього не потрібно», - зазначив він.

У своїй заяві щодо діяльності СПУ Президія ЦП УТОГ апелює до ч. 3 ст. 3 Закону України «Про громадські об'єднання», в якій йдеться про право громадських об’єднань на самоврядність, та до 10 й 11 пунктів Статуту УТОГ, які визначають принципи формування й діяльності різних органів УТОГ. Разом з тим, жодних обмежень щодо права участі членів організації в політичній діяльності в цих нормативних документах немає.

«В цій ситуації немає очевидних підстав говорити про втручання СПУ та її глави Іллі Киви в діяльність громадського об’єднання. Членство в  громадській організації не може бути підставою для обмеження права громадянина на участь в політичному житті, якщо цього не передбачає її статут. Про втручання в роботу об’єднання може йти мова лише тоді, коли мають місце дії, які впливають на його діяльність. Натомість тут йдеться про приватний конфлікт інтересів – щонайбільше може постати питання про порушення честі, гідності та ділової репутації УТОГ та її керівників. Хоча, з другого боку, заяви глави СПУ суд може потрактувати як звичайні оціночні судження. В будь-якому разі, якщо керівництво УТОГ вважає, що їхні права були порушенні, слід звертатися до суду. Громадським організаціям, які не хочуть, щоб їхні члени брали участь в політичній діяльності й демонстрували свою прихильність до певних політичних діячів, слід внести ці вимоги до статуту. Якщо член організації приймає ці правила, але не виконує їх, лише тоді ми можемо говорити про порушення. Ті ж, для кого такі вимоги є неприйнятними, можуть у будь-який момент вийти з членства в односторонньому порядку», – зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро.

Як уже повідомляла ОПОРА, напередодні початку виборчої кампанії своє прагнення допомогти людям з особливими потребами демонструють й інші політичні сили.

«Ця ситуація є класичною для передвиборчого періоду. Зокрема, у Києві ми вже неодноразово спостерігали  показові намагання різних політичних сил допомогти нужденним, людям з особливими потребами, незахищеним верствам населення. І все було б чудово, аби такі вчинки відбувалися регулярно, а не за кілька місяців до виборчих змагань. Потенційний кандидат від СПУ також вирішив заручитися підтримкою громадського об’єднання, але не врахував думки всіх членів організації, тому і вийшла трохи негарна ситуація. А нам залишається робити висновки про діяльність  партій та кандидатів, і особливо звертати увагу на послідовність та систематичність їхніх дій»,– розповідає координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)