Напередодні президентських і парламентських виборів потенційні кандидати створюють або активують власні благодійні фонди, надаючи допомогу майбутнім виборцям. Представники «Блоку Петра Порошенка» організовують святкові заходи й оновлюють дитячі майданчики, Олег Ляшко зустрічається з пораненими в госпіталі. Партійці «Батьківщини» вітають тортами вчителів та бібліотекарів, а «Самопомочі» - пропонують виміряти тиск і рівень цукру в крові.

Так, 20 листопада, до Всесвітнього дня дитини активісти Дарницької ГО «Батьківщина Молода» спільно з представниками районної організації партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Дарницького району роздавали малюкам на вулиці подарунки, повідомляє «Фейсбук»-сторінка «Батьківщини Молодої». Згідно з опублікованою на ресурсі інформацією, Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Батьківщина Молода» є молодіжним крилом «Батьківщини» й об’єднує понад  десять тисяч активістів. 

19 11 2018 Kyiv batkivshchyna podarunky dlia ditei

Київські активісти партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» у своїй благодійній діяльності роблять акцент на акціях з патріотичним забарвленням. 14 жовтня у Дніпровському районі столиці депутати Київради, члени фракції «Солідарність» Тарас Криворучко, Олена Овраменко та Сергій Артеменко за підтримки благодійної організації «Благодійний фонд «Дніпровська сила», в якій Тарас Криворучко є співзасновником та заступником виконавчого директора, організували для мешканців району святкування з нагоди Дня захисника України, Дня українського Козацтва та Свята Покрови Божої Матері. Учасників заходу розважали концертом, козацькими забавами, майстер-класами, частували кулішем. Депутати подарували телевізор (орієнтовна вартість – 18-20 тисяч гривень) Раді ветеранів АТО Дніпровського району для музею пам'яті. Про хід святкування на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Тарас Криворучко. На опублікованих фотографіях зображені брендований намет, а також партійні наліпки на коробці з телевізором. «Благодійний фонд «Дніпровська сила» надає допомогу здебільшого у вигляді товарів та послуг для різних груп населення, закладів та установ, або ж громаді в цілому. Водночас доказів, щоб стверджувати про систематичність діяльності фонду, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА не знайшли.

19 11 2018 Kyiv bpp den zahysnyka1

Крім того, на початку жовтня київські партійці «Солідарності» долучилися до акції, ініційованої одеською парторганізацією, й зібрали солодощі, каву та чай для українських військових в зоні ООС. До акції, зокрема, долучились представники секретаріату партії на чолі з керівником, народним депутатом Максимом Саврасовим, та представники Київської міської територіальної організації партії на чолі з першим заступником голови, керівником секретаріату партії в Києві Борисом Білим. Про це повідомляє офіційна сторінка партії в соціальній мережі Фейсбук.

Також у жовтні активісти й голова Голосіївської районної організації «Солідарності» Олександр Крамаренко ініціювали заміну старого дитячого майданчика дошкільного виховного закладу № 596 групи «Веселка» в Голосіївському районі (орієнтовна вартість – 12 тисяч гривень). Про це повідомляється на сторінці в соціальній мережі Facebook та сайті територіальної організації партії в Києві.

19 11 2018 Kyiv bpp dytiachyi maidnchyk

Народний депутат України, заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Третьяков заснував власну благодійну організацію «Фонд Олександра Третьякова» у травні 2017 р., що діє у Святошинському районі Києва. З її допомогою депутат систематично здійснює благодійну діяльність на користь закладів та організацій у своєму окрузі (№219). Зокрема, фонд взяв участь у фінансуванні курсів навчання ветеранів АТО в рамках програми «З фронту до міністерства». Започаткувати програму запропонував Комітет Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю, який очолює Третьяков. Інформація про діяльність фонду з’являється щонайменше раз на місяць на сторінці депутата у мережі Фейсбук.

Лідер Радикальної партії й потенційний кандидат в президенти Олег Ляшко на Покрову зустрічався з пораненими у київському госпіталі. Про це повідомляє сайт партії.  Ветерани отримали від політика брендовані ручки, чашки, дощовики, блокноти, еко-сумки тощо.

19 11 2018 Kyiv liashko hospital2

Активісти  партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» протягом останніх місяців провели низку акцій, спрямованих на конкретні соціальні групи. Зокрема, чимало подібних заходів організували представники Голосіївської «Батьківщини». Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла про те, як учасники турніру з шахів для незрячих отримали від члена бюро Голосіївської «Батьківщини» підприємця Сергія Безуглого подарунки і грошову допомогу.

19 11 2018 Kyiv batkivshchyna torty dlia shkil bibliotek16

Facebook-сторінка Голосіївського районного осередку «Батьківщини» систематично інформує про те, як його представники вітають мешканців району з професійними святами, зокрема з Днем вчителя та Днем бібліотек. Торти, квіти й брендовану партійну продукцію від активістів осередку Владислава Кононова, Андрія Довгаля, Дениса Шорохова, Сергія Безуглого, В’ячеслава Сьомика отримали працівники Дитячої бібліотеки ім. М. Коцюбинського, Бібліотеки сімейного читання, Бібліотеки «Деміївська», працівники Голосіївського районного управління освіти, а також вчителі шкіл № 130, № 269№ 236, № 110. Привітав освітян й народний депутат України, заступник голови партії «ВО «Батьківщина» Іван Крулько.

19 11 2018 Kyiv batkivshchyna torty dlia shkil bibliotek5

Київські активісти партії «Об’єднання «Самопоміч» також організували низку благодійних акцій соціальної спрямованості. Так, зокрема, партійна організація «Самопомочі» в Дніпровському районі столиці у співпраці із Благодійним фондом «Товариство – «Разом за життя» запровадили благодійну програму «Підтримки шкільного спорту». В її рамках у київській гімназії № 191 були замінені вікна у спортзалі. Про це повідомляє Фейсбук-сторінка районної партійної організації.

Крім того, київська «Самопоміч» співпрацює з Благодійним загальнонаціональним проектом «Добрі речі» та Благодійним фондом «Карітас-Київ». У рамках цієї співпраці партійні активісти допомагають збирати й передавати нужденним гуманітарну допомогу: одяг, іграшки, посуд, постіль, взуття тощо.  Про це повідомляють інформаційні ресурси партії. Акції відбуваються регулярно (приблизно щомісяця). До них залучені партійні організації різних районів столиці. Як повідомляє Фейсбук-сторінка осередку «Самопомочі» в Дніпровському районі, співпраця з «Добрими речами» триває вже протягом чотирьох років. 

У вересні київські районні організації «Самопомочі» започаткували спільну акцію з Всеукраїнським об'єднанням захисту медичних працівників. В її рамках в різних районах Києва в партійних наметах мешканці столиці мають змогу виміряти тиск, зробити експрес-тест на рівень цукру в крові й отримати консультацію лікаря. Про це повідомлять інформаційні ресурси «Самопомочі». Аналогічні акції відбуваються й в інших регіонах країни.

19 11 2018 Kyiv samopomich medohliad2

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії може кваліфікуватись як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії порушення, яке тягне відповідальність, відсутнє. Проте кандидати не дотримуються виборчих стандартів, зокрема принципу рівних можливостей.

Діяльність благодійних фондів, зокрема обмеження щодо суб’єктів благодійної діяльності, визначає Закон України «Про благодійну діяльність і благодійні організації». Так, згідно з частиною 3 статті 3 «благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації», що має місце у багатьох вищеописаних випадках.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)