Останнім часом з’явилося безліч „фарисейських” ідей щодо об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Очевидно, що тема модна і популярна, тому лже-фахівців у ній сила-силенна. З одного боку, начебто нічого – більше простого народу буде цікавитися, що саме ховається за незрозумілою абревіатурою „ОСББ”. Але з іншого, розбрат у самому середовищі руху „ЗА ОСББ” створює величезне поле для маневру наших ворогів, ми програємо битву за битвою, перетворюючи організоване населення в будинку (ОСББ) на „козла відпущення”. Нерозуміння самої суті та ролі ОСББ на ринку житлово-комунальних відносин спричиняє нав’язування.

Ринок послуг з управління багатоквартирними будинками в Україні практично не розвинутий. Ефективна система управління житловим фондом передбачає, що на зміну неефективним комунальним ЖЕКам повинні прийти професійні управителі, а об’єднання співвласників багатоквартирного будинку повинні вибирати найкращого управителя для свого будинку (або здійснювати управління самостійно шляхом самозабезпечення, якщо вважатимуть такий спосіб найбільш доцільним). По-ідеї, ОСББ та управителі повинні бути

Ще раз про проблеми і що робити

Монополізм попиту

Розвиток ринку послуг з управління багатоквартирними будинками передбачає наявність попиту і організованих споживачів, які, обираючи між різними компаніями-управителями, провокували б серед них конкуренцію. У той же час, на сьогоднішній день організованих споживачів – об'єднаних в ОСББ чи ЖБК – надзвичайно мало. Інтереси решти споживачів, що мешкають у багатоквартирному житловому фонді, представляють органи місцевого самоврядування, які, таким чином, виступають монополістами з боку попиту і можуть диктувати власні умови діяльності управителям чи навіть взагалі усувати їх з ринку.

Що робити?

Якщо говорити про короткотермінову перспективу, то „не ставити палки в колеса” діючим 13 ОСББ, а дати їм змогу на практиці довести свою ефективність. Щоб люди, які поряд живуть у будинках без ОСББ самі захотіли створювати ОСББ. На першому етапі не йдеться навіть про фінансові преференції (як от часткова компенсація витрат з державного та місцевого бюджетів на проведення термомодернізації будинку) для тих, хто об’єднався в ОСББ, хоча і про це варто говорити. Мова іде про розв’язання основних проблем, з якими стикаються у щоденному житті організовані співвласники, аже на сьогодні їхнє життя швидше нагадує боротьбу за виживання.

Почати варто з того, що прийняти законопроект № 8474 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку".

Які проблеми він вирішує?

• Законопроект передбачає заміну застарілого терміну «балансоутримування», який не відповідає своїй суті та провокує безліч корупційних схем та можливостей безпідставно і безкоштовно використовувати майно співвласників, терміном «управління»;

• захищає права усіх співвласників багатоквартирного будинку, а не лише членів ОСББ;

• врегульовує питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг;

• визначає, що ОСББ оплачують житлово-комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення;

• прямо передбачає, що пільги та субсидії поширюються на внески співвласників, що сплачуються в ОСББ;

• встановлює, що придбане за кошти співвласників майно є їх спільною власністю, а не власністю об'єднання як юридичної особи. Завдяки цьому буде забезпечено збереження обладнання в будинку у спільній власності співвласників під час ремонту/заміни такого обладнання;

• визначає порядок голосування на загальних зборах та передбачає можливість та визначає загальний порядок проведення письмового опитування для випадків, якщо загальні збори не відбулися через відсутність кворуму.

Монополізм пропозиції

Історично в більшості міст України склалося так, що всі житлово-комунальні послуги надаються комунальними підприємствами. В силу різних об'єктивних та суб'єктивних причин органи місцевого самоврядування часто не зацікавлені в появі конкурентів комунальним підприємствам, а тому не сприяють появі та роботі приватних управителів.