Представники чотирьох політичних сил ймовірно використовували бюджетні ресурси для власної реклами та непрямої дочасної агітаційної діяльності протягом червня-жовтня 2018 року. Такі дані наводять спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Київській області. Зокрема, за сприяння політиків на Київщині ремонтувалися дороги, будувалися та реконструювалися дитячі та спортивні майданчики, проводилися ремонтні роботи у навчальних закладах, будувався будинок культури та спортивно- оздоровчий комплекс і поліпшувалась екосистема річки.

Найактивнішим був народний депутат Хвича Мепарішвілі («Народний фронт»). 9 разів він потенційно використовував бюджетні проекти з метою агітаційної діяльності.

10 жовтня Хвича Мепарішвілі публікує на своїй Facebook-сторінці інформацію, що завдяки його сприянню м. Миронівка матиме сучасний спортивно-оздоровчий комплекс. На будівельні роботи Державним фондом регіонального розвитку виділено близько 12 млн грн.

7 жовтня він на своїй сторінці у Facebookвін зазначив, що ініціював виділення коштів з Державного бюджету в сумі майже 2 млн грн для заміни покрівлі навчального корпусу Білоцерківського технолого-економічного коледжу. 

30 серпня Хвича Мепарішвілі на своїй сторінці зазначив, що з його ініціативи м. Біла Церква  отримало субвенцію з Державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку в розмірі 24 млн грн. У свою чергу, депутати Білоцерківської міської ради ухвалили рішення спрямувати ці кошти на придбання приміщення для Центру надання адміністративних послуг.

22 серпня він опублікував інформацію щодо перевірки будівельних робіт у білоцерківському технікумі. Адже ним було ініційовано виділення коштів з Державного бюджету в сумі майже 2 млн грн на реконструкцію даху.

17 серпня депутат виклав публікацію щодо ініціювання питання поліпшення екосистеми басейну річки Рось в місті Біла Церква. Згодом Міністерством екології та природних ресурсів було виділено кошти з Державного бюджету на проведення робіт з очищення та благоустрою обвідного каналу в сумі 8,5 млн грн.

31 липня  на сторінці нардепа Хвичі Мепарішвілі з'явилась публікація про питання реконструкції міського стадіону «Трудові резерви». 12 вересня  він прозвітував про початок ремонтних робіт і про те, що у  Державному бюджеті були закладені 20 млн грн на капітальний ремонт стадіону. 

30 липня Мепарішвілі опублікував інформацію, що обговорив питання  реконструкції дороги в передмісті Білої Церкви та доріг Біла Церква – Узин та Біла Церква – Фурси. 4 жовтня  він анонсував  ремонт дороги, що сполучає магістраль Київ-Одеса та Білу Церкву, 24 жовтня зробив публікацію про початок ремонтних робіт, а 31 жовтня відзвітувався про етапи дорожніх робіт.

26 липня Хвича Мепарішвілі перевіряв хід будівництва дитячого садочка в с. Фурси  Білоцерківського району, який будується за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. А 27 липня  народний депутат перевірив установку спортивних майданчиків в білоцерківських школах та зазначив,  що для цього він ініціював виділення з державного бюджету 1,3 млн грн.

10 12 18 subvencii meparishvili Kyivska

6 разів можливе використання бюджетних коштів для дочасної агітації було з боку Руслана Сольвара, народного депутата від «БПП «Солідарність».

1 жовтня на своїй офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook народний депутат України Руслан Сольвар розмістив публікацію щодо його спільних з місцевою владою зусиль щодо придбання комп’ютерної техніки для Самгородоцької бібліотеки та встановлення дитячого спортивного майданчика в селі Грузьке.

27 липня Руслан Сольвар повідомив про залучення державних коштів у розмірі 5,3 млн грн на капітальний ремонт мосту через річку Сквирка та на поточний ремонт автомобільних доріг Фастова. На вищезазначений ремонт виділено майже 30 млн грн у поточному році.

У липні  фастівський міський голова Михайло Нетяжук та директор Фастівського навчально-виховного центру на своїх сторінках у Фейсбуці подякували народному депутату Руслану Сольвару за його сприяння у клопотанні про виділення 122 тис. грн на придбання та встановлення спортивного майданчика для учнів.

10 12 18 subvencii solvar Kyivska 1

 

Народний депутат Михайло Гаврилюк («Народний фронт»)  11 жовтня розмістив на своїй сторінці у Facebook повідомлення про те, що у місті Вишневому в дошкільному навчальному закладі «Теремочок» облаштовано новий дитячий майданчик. Не зважаючи на те, що кошти на цей майданчик були виділені як  субвенція, інформацію про те що його буде збудовано, ще у 2017 році було поширено і на сайті благодійного фонду імені Михайла Гаврилюка.

23 липня Михайло Гаврилюк розмістив на своїй сторінці у соціальній мережі публікацію під назвою «Звіт про депутатську діяльність», де в одному розділі міститься інформація про об'єкти збудовані чи відремонтовані  за рахунок залучених коштів. У контексті повідомлення цей перелік активностей представлений в якості особистої заслуги депутата.

12 липня щодо одного факту використання субвенції депутатом було розміщено окрему публікацію на сторінці Facebook. У ній йдеться про купівлю «Спеціалізованому обласному будинку дитини м. Боярки»  системи для реабілітації «Павук».

10 12 18 subvencii gavryluk dytmajd Kyivska

 

Віталій Гудзенко, народний депутат України («БПП «Солідарність»), 1 вересня 2018 року відкрив нову дорогу в селі Красне, про що повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook та на сторінці своєї спільноти. При цьому в матеріалі наголошується що до відкриття долучився голова Узинської ОТГ Віталій Гринчук.

14 серпня Віталій Гудзенко розмістив публікацію на особистій сторінці, в якій зазначив, що за його сприяння було виділено кошти на будівництво будинку культури в місті Ставище.

13 липня нардеп спільно з головою Узинської ОТГ Віталієм Гринчуком проінспектував хід ремонтних робіт на дорогах між селами ОТГ.

10 12 18 subvencii gudzenko Kyivska

 

Ігор Кононенко («БПП «Солідарність») сприяв у наданні субвенції з державного бюджету на реконструкцію стадіона в Українці – облаштування нового футбольного майданчика з штучними покриттям розміром 40×60 та встановленням огорожі в його межах. Така інформація опублікована на сайті міста.

Крім того, 1 серпня Глевахівська селищна рада повідомила громаді, що за сприяння народного депутата Ігоря Кононенка центральна влада виділила субвенцію на будівництво в цьому населеному пункті навчального закладу.

10 12 18 subvencii kononenko Kyivska

Ярослав Москаленко, народний депутат від депутатської групи «Воля народу», 20 липня на своїй сторінці у Facebook  згадав про ряд об'єктів які були побудовані або відремонтовані за його сприяння. Серед них – дитячий садок в селі Нові Петрівці, який збудовано з використанням коштів обласного бюджету. В цій же публікації йдеться і про капітальний ремонт фасаду Демидівської спеціалізованої школи за його сприяння.

10 12 18 subvencii moskalenko Kyivska

Павло Унгурян («Народний фронт») сприяв у виділенні 1 млн 300 тис. грн для капітального ремонту з термомодернізацією зовнішніх огороджувальних конструкцій житлового будинку у Фастові.  Про це зазначив міський голова міста Фастів Михайло Нетяжук на сторінці у Facebook.

Олег Ляшко, лідер Радикальної Партії, «вибив» із держбюджету 120 млн грн на капітальний ремонт дороги через Вишневе і за рік сучасний автошлях побудували. Така інформація опублікована на офіційному сайті партії.

10 12 18 subvencii lyashko Kyivska

Нагадаємо, субвенція – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Громадянська мережа ОПОРА підготувала ґрунтовні рекомендації, щодо дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. З повним текстом всеукраїнського звіту можна ознайомитись за посиланням.