На Тернопільщині протягом червня-жовтня 2018 року зафіксовано 34 випадки ймовірного використання народними депутатами від певних політичних партій бюджетних ресурсіву цілях самореклами та непрямої дочасної агітації. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Громадянська мережа ОПОРА, від червня по жовтень включно, здійснювала моніторинг та відслідковувала обставини, які могли б містити ознаки зловживання політиками бюджетним адмінресурсом для власного піару. Основним предметом дослідження були субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду.

У рамках даного дослідження у Тернопільській області було зафіксовано 34 випадки, коли народні депутати, ймовірно використовували державні ресурси для самореклами та здобуття прихильності потенційних виборців. Згідно з результатами, у 55,9% (19) зафіксованих подій для таких цілей, імовірно, була використана субвенція на соціально-економічний розвиток територій, у 17,6% (6) – Дорожній фонд, а у 26,5% (9) важко визначити джерело надходжень. Сюди належать: ремонти автомобільних доріг, оснащення спортивних майданчиків, покращення матеріально-технічної бази закладів освіти і лікарень, реконструкції будівель та інше. Переважно такі події відбувались у селах – 67,6%, менше у містах – 26,5% та селищах – 5,9% випадків.

9.12 ternopil vydy resursiv

Слід зазначити, що за результатами моніторингу зафіксовано випадки з ознаками непрямої дочасної агітації у Тернопільській області, які здійснювали здебільшого депутати-мажоритарники від партії «БПП «Солідарність». Так, нардепи Олег Барна, Тарас Юрик, Микола Люшняк безпосередньо чи опосередковано були причетні до таких випадків 28 разів, а нардеп обраний за списком партії «Народний фронт» Роман Заставний – 6 разів.

9.12 ternopil deputaty

Варто зазначити, що для ймовірної популяризації даних подій використовувались дописи на особистих сторінках нардепів та офіційних сторінках партій у мережі Facebook, публікації у інтернет-виданнях, а також повідомлення на сайтах органів місцевої влади.

9.12 ternopil skrin statti

Також були зафіксовані випадки можливого піару на публічних заходах, таких як відкриття спортивного майданчика або нового відділення в лікарні.

9.12 ternopil vidkrytia majdanchyka

Під час прес-конференції 5 грудня у Києві, голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що є певні права, повноваження та обов’язки народних депутатів. Вони переважно лежать в площині законотворчої діяльності, а також контролюючої функції, в меншій мірі стосуються забезпечення локальних потреб тих чи інших громад, зокрема через матеріальні блага.

З повним всеукраїнським звітом щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації можна ознайомитись за посиланням.Окрім цього Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з рекомендаціями щодо забезпечення більш прозорого та рівномірного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій, а також попередження випадків зловживання адміністративним ресурсом під час загальнонаціональних виборів 2019 року. Текст звернення розміщено на офіційному сайті ОПОРИ.