Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала партійну приналежність керівного складу 11 районних державних адміністрацій Чернівецької області та облдержадміністрації. Відомості отримали в результаті поданих офіційних запитів на інформацію до відповідних органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування. Один голова з районних адміністрацій області є партійним. У керівництві Чернівецької ОДА представлена тільки партія «Народний фронт»: членами партії є заступник голови адміністрації та керівник апарату.

Серед керівництва ОДА, тільки двоє посадовців є членами політичних партій – заступник голови адміністрації Мирослав Заячук та керівник апарату Олег Стецевич. Обоє представляють партію «Народний фронт». Посада голови ОДА вакантна, а перший заступник голови та два інші заступники голови – позапартійні.

Усі керівники департаментів та управлінь Чернівецької ОДА є позапартійними. Серед них: директор департаменту охорони здоров'я, начальник управління молоді та спорту, директор департаменту соціального захисту населення, директор департаменту освіти і науки, начальник відділу інформаційної діяльності, директор департаменту агропромислового розвитку.

Серед голів РДА в області лише один є представником партії – голова Заставнівської РДА який є членом партії «БПП «Солідарність». Натомість голови у дев'яти чернівецьких РДА не є членами жодної з партій, а у Кіцманській РДА дана посада вакантна.

Загалом по Україні показник партійності серед голів районних адміністрацій значно вищий. Серед 382 голів РДА, про яких вдалось отримати інформацію, майже третина (123 посадовці) – члени політичних партій. Ще про 62 голів РДА інформація поки не отримана. 108 з 123  голів РДА (майже 88%) належать до «БПП «Солідарність», 5 осіб є членами ВО «Батьківщина». Серед партійців «Нашого краю», партії «Відродження», Аграрної партії України є по одному голові РДА. Ще 7 голів є членами інших партій.

Серед перших заступників голів РДА в області двоє – представники політичних партій. Перший заступник голови Герцаївської РДА є членом Радикальної партії Олега Ляшка, а перший заступник голови Заставнівської РДА представляє «БПП «Солідарність». Дев'ять з одинадцяти  перших заступників голів РДА є позапартійними.

В Україні з 258 перших заступників голів РДА, про яких вдалося отримати інформацію, 192 (більше 74%) є позапартійними. Більше 18% або 47 перших заступників голів РДА  є членами «БПП «Солідарність», ще 7 – ВО «Батьківщина», 3 – Аграрної партії. По 2 перших заступників РДА мають партії «Відродження» та Радикальна партія Олега Ляшка.

Серед заступників голів РДА в області є по одному представнику від БПП «Солідарність (заступник голови Вижницької РДА) та партії ВО «Свобода» (заступник голови Глибоцької РДА). Окрім того, у 6 РДА заступники є позапартійними. Посади заступників голів Заставнівської, Кельменецької та Путильської РДА є вакантними.

В Україні з 289 верифікованих ОПОРОЮ заступників голів РДА 219 посадовців є позапартійними (майже 78%). Членами партії «БПП «Солідарність» є 43 з 289 заступників голів РДА (15%). 9 осіб є членами ВО «Батьківщина». Радикальна партія Олега Ляшка та ВО «Свобода» мають по 3 заступники.

Серед керівників апаратів РДА 10 позапартійних та 1 вакантна посада (керівник апарату Сокирянської РДА).

Тільки керівництво Заставнівської РДА має чітко виражену партійну приналежність, членами партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» є голова та перший заступник голови адміністрації, а посада заступника голови – вакантна.

Для дослідження також враховувались управління та відділи РДА, ризики використання для адміністративного ресурсу яких можуть бути достатньо великими у зв’язку з сферою їх роботи.

Серед начальників  управлінь чи відділів праці та соціального захисту населення РДА та управлінь чи відділів освіти РДА у області по 10 представників не належать до жодної політичної партії. Посади начальників у Заставнівській РДА є вакантними.

Серед начальників управлінь чи відділів агропромислового розвитку РДА в області, партійну приналежність мають троє: начальник управління агропромислового розвитку Заставнівської РДА  – «БПП «Солідарність»; начальник відділу агропромислового розвитку Новоселицької РДА та начальник відділу агропромислового розвитку Сокирянської РДА представники Аграрної партії України. 8 з 11 є позапартійними.

«Насправді ми розуміємо, що в адміністраціях є значно більше представників політичних партій, але офіційно вони не числяться їх членами, хоча й часто виконують в партіях навіть керівні функції. Проте, варто зазначити, що сьогодні суттєво змінилася ситуація в плані належності представників адміністрацій до політичних сил, адже ще 5 років тому, більшість представників адміністрацій були членами однієї політичної сили, тепер же більшість з них є позапартійними, а поміж партійних представників, можна побачити представництво від різних політичних сил», – коментує результати дослідження координатор спостереження за виборами у Чернівецькій області.

Інформація щодо партійності керівництва ОДА, РДА та ряду їх структурних підрозділів ґрунтується виключно на відповідях на інформаційні запити, подані Громадянською мережею ОПОРА. Із всеукраїнським дослідженням можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, Закон України «Про державну службу» не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Державний службовець повинен неупереджено виконувати законні накази (розпорядження), доручення керівників незалежно від їх партійної належності та своїх політичних переконань.

У статті 10 закону вказано, що державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей.