Хмельницька область – одна з лідерів за кількістю реалізованих протягом останнього часу благодійних ініціатив, які мають ознаки агітації. Упродовж осені спостерігачі ОПОРИ зафіксувала в регіоні випадки благодійності від імені шести народних депутатів.

Згідно зі звітом ОПОРИ про особливості дочасної агітаційної кампанії Хмельниччина увійшла в четвірку областей з найбільшою кількістю реалізованих протягом останнього часу благодійних ініціатив, що мають ознаки агітації. Більшість виявлених спостерігачами на цьому етапі кампанії проявів благодійної активності в регіоні має несистемний характер і здійснюється переважно від імені партійних структур та народних депутатів.

Так, 5 жовтня народний депутат України Андрій Шинькович привітав педагогічний колектив Нетішинського НВК №3 з Днем вчителя та вручив освітянам ноутбук і торт.

facebook Shynkovych 05.12.2018

Фото з групи «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ – НЕТІШИН» у Facebook

Ще один торт від нардепа Андрія Шиньковича отримали працівники Варивідського будинку культури (Білогірський район) 22 жовтня, під час святкування ювілею закладу. Депутата натомість пригостили короваєм.

Долучився Андрій Шинькович і до організації екскурсії до Києва для нетішинських школярів 31 жовтня. Цю благодійну акцію він реалізував разом з народним депутатом Олександром Герегою.

Shynkovych Hereha 05.12.2018

Скрін з сайту партії «За конкретні справи»

На початку навчального року в подарунок від Олександра Гереги представники його Чемеровецької громадської приймальні передали першокласникам Вишнівчицької ЗОШ фліпчарт-дошку. А для вчительки математики і учнів – ноутбук.

Hereha doshka 05.12.2018

Скріни з сайту народного депутата Олександра Гереги та сайту партії «За конкретні справи»

За сприяння Олександра Гереги відбулось святкування Дня міста у Городку 22 вересня, зокрема «сюрпризом від народного депутата України Олександра Гереги були виступи творчого колективу «Лісапетний батальйон» та виступ зіркової гості – Гайтани», зазначається на сайті нардепа. Напередодні осінніх канікул депутат допоміг в організації поїздок до Києва та в Карпати для лідерів учнівського самоврядування і призерів олімпіад зі свого округу.

Народний депутат Віктор Бондар на початку навчального року подарував Віньковецького НВК 50-дюймовий плазмовий телевізор.

Bondar rantsi 05.12.2018

Скрін зі сторінки Хмельницької обласної організація партії «Відродження» у Facebook

Першокласники Дашковецького НВК на Свято першого дзвоника отримали від Віктора Бондаря шкільні ранці з повноцінним наповненням.

До святкування 475-ї річниці селища Старої Синяви Віктор Бондар надав грошові винагороди переможцям шахового турніру, канцтовари для конкурсів і вікторин та солодощі переможцям спортивних конкурсів і караоке. Про це повідомляється на сторінці Хмельницької обласної організація партії «Відродження» у Facebook.

На сайті іншого депутата від Хмельниччини, Сергія Лабазюка, є інформація про надання у вересні фінансової та іншої матеріальної допомоги мешканцям його округу за 40 зверненнями, зокрема для ремонтних робіт, на придбання костюмів для художньої самодіяльності, організацію турніру з баскетболу, на закупівлю меблів у навчальний заклад тощо. У жовтні, як йдеться на сайті Сергія Лабазюка, в громадських приймальнях нардепа надали допомогу на 37 ініціатив, з-поміж яких закупівля меблів, кухонної та оргтехніки для навчальних закладів округу,  фінансування поїздок на спортивні змагання, передплата преси та інше.

Народний депутат Володимир Мельниченко разом із міським головою Кам’янця-Подільського подарував для учнів місцевої ЗОШ №10 мікрофон. Про це на своїй сторінці у Facebookповідомив міський очільник 17 жовтня.

Melnychenko mikrofon 05.12.2018

Скрін зі сторінки Михайла Сімашкевича у Facebook

На 70-річний ювілей дитсадка в селі Довжку Володимир Мельниченко вручав подарунки спільно з районними чиновниками. А з нагоди Міжнародного тижня людей, які погано чують, разом із міським головою Кам’янця-Подільського дарував колективу територіальній організації Українського товариства глухих комп'ютерну техніку. Депутат також допомагав у організації екскурсії до Львова для учасників АТО та їхніх родин, ноутбук від його імені отримав молодіжний центр «Лавка».

Народний депутат Роман Мацола у вересні долучався до організації святкувань у своєму окрузі, зокрема в Славуті, Полонному та Шепетівці. «Вже традиційно, третій рік поспіль, завдяки Роману Мацолі святкування Дня народження цих міст завершується грандіозними концертами. Цього року, на запрошення ГО «Інститут солідарності громад Романа Мацоли», привітати славутчан, полончан та шепетівчан приїхав Арсен Мірзоян», – зазначено на сайті депутата. Крім того, у жовтні та листопаді нардеп організовував безкоштовні медогляди для мешканців округу.

Matsola medohlyad 05.12.2018

Скрін з сайту народного депутата Романа Мацоли

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, прямого зв’язку між передвиборчою благодійністю з боку нардепів та дочасною передвиборчою агітацією на виборах Президента України немає. Однак зосередженість благодійної діяльності в межах одномандатних виборчих округів, в яких обиралися чинні народні депутати, є одним з ключових індикаторів того, що вона є електорально обумовленою і носить прихований агітаційний характер в інтересах насамперед парламентарів.

«Якби така діяльність відбувалася у період виборчої кампанії, – говорить представник ОПОРИ, – її можна було б трактувати як підкуп виборців, що карається відповідно до статей Кримінального кодексу України».

ОПОРА нагадує, що частина 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» говорить: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)