Доманівський районний суд Миколаївської області відмовив у задоволенні позову кандидатки на посаду Прибузького сільського голови Олександри Сохань щодо скасування комісією її реєстрації. При цьому позов було подано з порушенням строків оскарження.

Так, 4 грудня комісія отримала скаргу від районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», в якій зазначалось, що Олександра Сохань була висунута кандидаткою в Доманівську районну раду від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» на місцевих виборах 2015 року та одночасно висунута кандидаткою на посаду голови Прибузької ОТГ від Аграрної партії України у 2017 році.

Відповідно до статті 35 частини 5 ЗУ «Про місцеві вибори» особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

Керуючись статтею 47 ЗУ «Про місцеві вибори» комісія скасувала своє рішення про реєстрацію кандидатки. Олександра Сохань 11 грудня подала адміністративний позов до суду з проханням скасувати рішення комісії та поновити її реєстрацію. Однак позов було подано із запізненням, адже відповідно до частини 6 cтатті 172 Кодексу адміністративного судочинства України позовні заяви щодо рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії може бути подано до адміністративного суду в п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, тобто до 9 грудня включно.

14 грудня суддя Доманівського районного суду Наталія Єгорова у своєму рішенні вказала, що строк звернення до суду повинен рахуватись з моменту, коли особа дізналась про порушення її прав, а це 6 грудня, коли кандидатка офіційно отримала постанову про скасування її реєстрації.

14.12 Domanivskiy sud

Разом з тим відповідно до Постанови Пленуму ВАСУ «Про практику застосування адміністративними судами положень КАСУ під час розгляду спорів щодо правовідносин, пов’язаних з виборчим процесом» від 01.11.2013 №15 у пункті 8.1.1 зазначається, що «важливим елементом цих строків є момент їх початку, який визначається днем прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності. Це перша відмінність строку звернення до суду щодо вирішення виборчих спорів від строку звернення до суду в інших спорах адміністративної юрисдикції, в яких, як правило, цей строк обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод та інтересів.

Отже, у виборчих спорах немає необхідності з’ясування обставин щодо дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод та інтересів. Таке правове становище дозволяє чітко визначити початок строку звернення до суду для вирішення виборчих спорів, який не залежить від суб’єктивного сприйняття позивачем моменту порушення його права чи інтересу». Також у пункті 8.1.2. зазначається, що «строки подання позовних заяв щодо виборчих спорів є абсолютними і їх не може бути поновлено (ч. 5 ст. 179 КАС України), в тому числі незалежно від того, коли позивач дізнався про прийняття рішення, вчинення дії чи допущення бездіяльності».

Доманівський районний суд постановив відмовити у задоволені позовних вимог Олександри Сохань. Також суд постановив, що рішення може бути оскаржено протягом двох днів до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, районні суди, які до 15 грудня 2018 року  виступали у виборчих спорах щодо оскарження рішень дій, бездіяльності сільських, cелищних територіальних виборчих комісій як адміністративні суди, часто не враховували особливості розгляду саме виборчих спорів (у тому числі і щодо строків оскарження), допускаючи тим самим процесуальні порушення. За новим Кодексом адміністративного судочинства підсудність оскарження рішень дій, бездіяльності сільських, cелищних територіальних виборчих комісій перенесена в окружні адміністративні суди. З одного боку, спеціалізовані адміністративні суди краще розуміють специфіку виборчих спорів, тому є прогноз щодо зменшення процесуальних порушень під час прийняття рішень у цій категорії справ. З іншого боку, значно погіршиться доступ до правосуддя, адже потрібно буде для подання та розгляду справи з села  добиратися вже не в район, а в обласний центр. Чи виправдане таке рішення про зміну підсудності, покаже лише час. ОПОРА продовжуватиме моніторити рішення судів у виборчих спорах.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)