Львівська газета «Високий замок» пропонувала розмістити на своєму сайті приховану рекламу. Розміщення матеріалу без позначки «реклама» коштує на 15% дорожче ніж звичайна рекламна публікація, повідомили на сайті видання.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували на сайті «Високий Замок», що є інтернет-версією однойменної місцевої газети, оголошення з пропозицією розмістити рекламу у формі повідомлення в стрічці новин, статті чи інтерв’ю. Також в оголошенні зазначили, що розмістити матеріал без позначки «реклама» коштуватиме +15 %.

17.01.2019 news lviv Prntscr ogoloshenia Vysokogo zamku

Тобто, відповідно до розцінок в оголошенні, за рекламу під виглядом новини в інформаційній стрічці «Високого замку» потрібно заплатити 2530 гривень —  на 330 гривень дорожче, ніж маркована публікація. А замовна стаття чи інтерв’ю в топі новин без маркування коштує 5520 гривень — на 720 гривень дорожче. Ще 500 гривень доведеться віддати, якщо замовник хоче щоб рекламний матеріал написав журналіст «Високого замку» у стилі редакції.

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про рекламу»: «Реклама  має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу». 

Представниця відділу реклами у «Високого замку» Оксана Кристиняк повідомила, що така пропозиція на сайті виникла через те, що багато фірм, розміщуючи рекламу просять не маркувати її.

«Дуже часто комерційні фірми подають нам рекламу, але кажуть, ви не пишіть, що це реклама. І щоб їх якось обмежити у цьому бажанні, ми зробили таке оголошення».

 

Представниця рекламного відділу заявила, що про те, що порушують закон, не знали.  Вона пообіцяла прибрати з оголошення пропозицію розмістити рекламу без маркування. На питання, чи звертались до «Високого замку» з проханням розмістити на сайті політичну рекламу, Кристиняк відповіла, що ні. Упродовж кількох годин після дзвінка від ОПОРИ пропозицію прибрали.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА пояснює, що випадками порушень законодавства про рекламу займаються органи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держспоживінспекція).

«У разі виявлення порушень на розповсюджувачів реклами (ЗМІ, рекламні агенції), винних у порушенні порядку її розповсюдження та розміщення, накладається штраф у п’ятикратному розмірі розповсюдженої реклами. До порушень порядку розповсюдження реклами відноситься і розміщення реклами без відповідного маркування» - говорить юридична радниця, посилаючись на частину 1 статті 9 Закону України «Про рекламу».

«Органам Держспоживінспекції не складає труднощів виявити таке порушення у друкованому ЗМІ, проте виявити і застосувати такі штрафи до Інтернет-ЗМІ є дуже проблематично через те, що чинним законодавством не врегульований правовий статус  Інтернет-ЗМІ» — додає юристка.

Варто зазначити, на сайті «Високий Замок» 9 січня з'явилось інтерв’ю «А. Садовий: «Партія — це громадський туалет: треба час до часу робити загальне прибирання» , що мало ознаки прихованої реклами. Цей матеріал також без ідентифікації реклами надрукували в газеті за 10-16 січня. А у випуску за 17-23 січня так само без позначок, що ідентифікують рекламу, опублікували інтерв’ю «Юлія Тимошенко запропонує, щоб кожен громадянин уклав з новою владою контракт» із керівником Львівського обласного осередку партії «ВО «Батьківщина» Михайлом Цимбалюком. Раніше спостерігачі ОПОРИ фіксували політичну рекламу в газеті «Високий Замок» із символом ℗, замість маркування «Реклама» або «На правах реклами», що передбачене законом.

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)