Протягом останніх двох місяців осені на вулицях міст Закарпаття, а зокрема Ужгорода, Мукачева, Хуста, Великого Березного з’являлися намети різних політичних сил. У наметах перехожим роздають друковану продукцію, яка містить ознаки передвиборчої агітації. Також на вулицях обласного центру з’явилась зовнішня реклама потенційних кандидатів на пост Президента.

У листопаді спостерігачі ОПОРИ зафіксували роботу кількох наметів на вулицях Ужгорода, в яких роздавали партійну друковану продукцію. Це були намети від політичних сил «Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», «Справедливість» та ВО «Батьківщина». 

7 12 2018 Zakarpattia namet batkivshyna7 12 2018 Zakarpattia namet samopomich

У відповідь на інформаційний запит від спостерігачів ОПОРИ з проханням надати перелік політичних та громадських організацій, які повідомили міську раду про мирне зібрання  (у рамках статті 39 Конституції України) у контексті встановлення наметів чи інших переносних конструкцій з метою роздачі друкованої продукції – у період з 1 по 27 листопада,в Ужгородській міській раді повідомили, що до них зверталися ПП «Об’єднання «Самопоміч» (у період із 22 жовтня по 4 листопада), ВО «Батьківщина» (із 31 жовтня по 30 листопада) та Закарпатська обласна регіональна парторганізація «Справедливість» (з 1 по 12 листопада).

7 12 2018 Zakarpattia namet spravedlyvist7 12 2018 Zakarpattia namet narodnyi front

Аналогічний запит на доступ до публічної інформації представники ОПОРИ надіслали і у Хустську та Мукачівську міські ради. У Хустській відповіли, що ВО «Свобода» (2 листопада) та «Народний фронт» (14 листопада) повідомляли орган місцевого самоврядування про мирне зібрання. У Мукачівській міській раді повідомили, що у період жовтня-листопада, до них надходили повідомлення про встановлення наметів із метою роздачі друкованої продукції від Мукачівської міської організації партії ВО «Батьківщина» та політичної партії «Народний фронт».

Також протягом осені на вулицях Ужгорода спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди із зображенням фотографій потенційних учасників виборчих перегонів та їхніми передвиборчими лозунгами.  Наприклад, у жовтні в місті з’являлися білборди із зображенням можливої кандидатки на пост Президента, очільниці ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко, сітілайти із головою політичної партії «НАШІ» Євгенієм Мураєвим,  плакати зі слоганами «Державна мова – запорука єдності» із підписом чинного Президента Петра Порошенка.

7 12 2018 Zakarpattia tymoshenko ahitka7 12 2018 Zakarpattia muraev ahitka7 12 2018 Zakarpattia poroshenko ahitka

Також у жовтні на вулицях були розміщені білборди із зображенням представника партії «ОСНОВА» Сергія Тарути, білборди лідера «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового зі словами – «НАСТУП» та плакати «Партії Миру» зі словами – «Буде мир – буде відновлення економіки».  Також на Закарпатті розміщені білборди із символікою «КМКС. Партії угорців України», на яких напис - «Не даймо зруйнувати мир на Закарпатті»

7 12 2018 Zakarpattia nastup ahitka7 12 2018 Zakarpattia taruta ahitka

Протягом листопада в Ужгороді можна було помітити носії зовнішньої реклами із передвиборчими закликами Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.

7 12 2018 Zakarpattia tymoshenko ahitka lystopad7 12 2018 Zakarpattia hrytsenko ahitka7 12 2018 Zakarpattia liashko aitka7 12 2018 Zakarpattia ahitka partiia mury

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Додамо, що вибори Президента відбудуться 31 березня 2019 року, а виборча кампанія стартує 31 грудня 2018 року.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)