На очільника «Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість» Миколу Чернявського склали адміністративний протокол за розміщення банера із зображенням кандидата у  президенти Валентина Наливайченка. Про це зазначив очільник спеціалізованої інспекції міськради міста Кропивницького Андрій Максюта під час наради з керівниками місцевих осередків політичних партій з питань дотримання положень виборчого законодавства.

«Адмінпротокол склали за незаконне розміщення на трьох поверхах рекламно-агітаційного банеру одного з кандидатів у Президенти на будівлі по вулиці Гоголя», – підкреслив Андрій Максюта.

Під час наради посадовці міськради наголоси на законності розміщення палаток, вихідних даних на білбордах та друкованих агітаційних матеріалів.

«11 січня представники ОПОРИ зафіксували встановлення банера з портретом Валентина Наливайченка без вихідних даних, хоча ЦВК зареєструвала кандидатом у Президенти Наливайченка 8 січня 2018 року. 15 січня на банері доклеїли замовника, тираж, відповідального за друк. Згідно з відповіді ЦВК на запит ОПОРИ,  Валентин Наливайченко зареєстрував виборчий фонд 21 січня 2019 року, тобто цей банер ймовірно виготовлен ий не з виборчого фонду», – зазначила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

На нараді повідомили, що на виборах Президента України нинішнього року перенесуть низку дільниці, або змінять їхню назву.

«Близько 50 % дільниць змінять назву, кілька – адресу. Наприклад, на фабриці шпагатно-вірьовочних виробів та в кібернетико-технічного коледжі вже не буде дільниць», – зазначила начальник управління апарату міської радиЛюдмила Масло в коментарі ОПОРІ.

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

(#вибори; #opora; #опора)