В лікарнях міста Чернігів зловживають з благодійними внесками 

Таким став один з висновків дослідження, що проводила Громадянська мережа ОПОРА в місті Чернігів. Моніторингове дослідження стосувалося зловживань пов`язаних з наданням послуг пацієнтам в медичних закладах міста Чернігів.
Презентація дослідження відбулася 9 вересня під час круглого столу «Безкоштовна медицина: міф чи реальність?». Обговорити отримані результати запросили представників галузі охорони здоров`я області та міста та політичних сил.

ОПОРА зафіксувала ряд порушень законодавства в медичних закладах, що стосується платних послуг та благодійних внесків, які сплачують в лікарнях. Часто складається ситуація, коли пацієнтам під час проходження обстежень говорять, що потрібно сплатити за послугу або плівку чи певні препарати. Насправді, більшість таких оплат може носити тільки добровільний характер. Але про це пацієнтові не повідомляють. Більше того, пацієнт платить прямо лікареві в руки, а не через бухгалтерію чи банк, як вимагає законодавство. Це зовсім не гарантує того, що кошти підуть на потреби лікарні. Це підтвердили соціологічне опитування, фокус-групи та робота волонтерів в лікарнях міста. Таким чином, пацієнт платить, а медицина залишається недофінансованою.

Відносно хабарництва в лікарнях дослідники зробили висновок, що існує певна культура матеріального віддячування лікареві за лікування, яка викликана не тільки вдячністю за позбавлення від хвороби. За даними соціологічного дослідження, проведеного в рамках проекту, в 24% матеріально «віддячують» лікареві, бо йому про це натякнули або прямо сказали в лікарні, а 22,6% хотіли, щоб їх краще лікували і добре ставилися.

Проте самі пацієнти мають низьку готовність до відстоювання своїх прав. Причини в різному: низька обізнаність з власними правами, критична ситуація хворого, відсутність альтернативних медичних закладів, невіра у вирішення ситуації на користь хворого, а також звичаєва корупція населення.
 
Дана інформація викликала неоднозначну реакцію учасників круглого столу. Ганна ЯКУБОВА, депутат міської ради та головний лікар Чернігівської дитячої поліклініки №2, звернула увагу на те положення, в якому перебуває медицина загалом та лікарі зокрема. Коштів, які виділяє держава вистачає лише на заробітну плату та енергоносії і зовсім мало – на медикаменти. «Не потрібно забувати, в якому приниженому положенні зараз знаходяться працівники медицини. Через низьку заробітну плату та великі об`єми роботи молоді спеціалісти не хочуть працювати в лікарнях. У нас критично не вистачає кадрів»- зазначила Ганна Василівна.
В цілому учасники заходу погодилися з висновками ОПОРИ. ТОВПИГА Ніна В`ячеславівна, заступник начальника управління охорони здоров`я області, навіть подякувала за таку глибоку аналітичну роботу та запевнила, що ці дані будуть корисними для управління. 

Не зважаючи на гостроту озвученої ОПОРОЮ інформації Ніна В`ячеславівна відмітила, що не відчула ніби «ми по різні сторони барикад», а навпаки «є бажання до спільного вирішення проблем, які піднімає дослідження».
Учасники зійшлися на тому, що проблема полягає в недосконалій системі охорони здоров`я, відсутності реформ. Така ситуація не задовольняє ані пацієнтів, ані самих лікарів.
 
«Ми не хочемо критикувати когось чи тим більше звинувачувати. Ми прекрасно розуміємо, що як пацієнти так і лікарі стали заручниками неефективної, давно застарілої системи при незадовільному фінансуванні галузі з боку держави» - прокоментувала позицію організації Тетяна ПЕКУР, керівник проекту «Зменшення корупції в сфері охорони здоров`я в м. Чернігові  через громадський моніторинг  медичних закладів» (в рамках проекту «Гідна Україна»). «Ми просто хочемо звернути увагу на те, що проблема існує. Адже якщо її не визнаємо і не почнемо обговорювати, то вона залишиться і надалі без жодної перспективи на зміни. Якщо не почнемо із найменшого, ми і надалі матимемо вічно бідуючу неефективну медицину, незадоволених пацієнтів та обділених належною увагою з боку держави лікарів» - підсумувала пані Тетяна.

Організатори заходу впевнені, що частину зазначених порушень можна вирішити на місцевому рівні. Головне випрацювати спільне бачення представників охорони здоров`я, депутатів та громади. А також необхідно широко інформувати пацієнтів про їхні права. На це і буде направлена подальша робота по проекту.
 
Інформаційний відділ
Чернігівського представництва
Громадянської мережі ОПОРА