Агітаційна продукція на користь щонайменше чотирьох кандидатів у Президенти України, яка розповсюджуються на округах Одеси та області, не має вихідних даних.  Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Загалом в Одеській області були зафіксовані білборди без вихідних даних наступних кандидатів: Андрія Садового на окрузі №136 (Суворовський район міста Одеси) та окрузі №137 (місто Подільськ), Анатолія Гриценка на округах №135 (Приморський район Одеси), №137 (м. Подільськ) і №140 (м. Чорноморськ)), Сергія Капліна на окрузі №133 (Київський район Одеси). Крім того, на окрузі №141 (місто Татарбунари) розклеєні листівки без вихідних даних від імені Євгенія Мураєва.

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 3

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 4

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 5

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 6

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 7

news 20 01 2019 Оdecchyna porushennya agitatsii 8

За виявленими фактами представниками ОПОРИ були подані заяви щодо порушення ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». Відповідно до ч. 3 цієї статті, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

«З наступного дня після реєстрації кандидата Центральною виборчою комісією щодо нього діють всі правила і обмеження стосовно агітації, зокрема й вимога щодо вказання вихідних даних. Виявлені факти мають ознаки адміністративного правопорушення, за яке передбачається відповідальність за ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення», - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Відповідно до цієї статті, виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.