Моніторинг  друкованих/Інтернет ЗМІ проводився Громадянською мережею ОПОРА з 1 січня 2009 року по 1 червня 2012 року в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

1111Згідно з результатами моніторингу лише деякі друковані та Інтернет-ЗМІ регулярно публікують розгорнуті матеріали про реформування ЖКГ, про ОСББ, тарифи тощо. Зокрема це такі видання як:

  • ·        Власть денег і Деловая столица (розгорнуті матеріали, огляди, аналітика, пишуть фахово),
  • ·        Лівий берег (розгорнуті матеріали, потужний спецпроект «Управління спільним», що може стати в нагоді ОСББ),
  • ·        Сегодня (на сайті видання є гарні спецпроекти з корисними матеріалами для мешканців багатоквартирних будинків; безпосередньо в газеті, крім того, діє рубрика ЮРЛИКБЕЗ, у якій юристи відповідають на запитання читачів, досить часто – про ОСББ, про тарифи, про ЖЕКи),
  • ·        Дзеркало тижня,
  • ·        Урядовий кур’єр,
  • ·        Кореспондент (варті уваги блоги на сайті видання).

У решти глянцевих бізнес-видань дана тема популярністю не користується. Винятком є журнал «Експерт», який професійно публікує статті з ілюстраціями та інфографікою.

Поточні подієві новини й анонси оперативно з’являються на сторінках інформаційних агенцій: УНІАН, УНН (Українські національні новини) та ЛігаБізнесІнформ.

Економічна правда, Полеміка, Gazeta.ua, Подробности, Цензор.нет – це Інтернет-видання, що найактивніше висвітлюють виконання реформи ЖКГ, проблеми ОСББ тощо.

Але більшість ЗМІ приділяє недостатньо уваги реформуванню ЖКГ (чи не першочерговій реформі за значимістю і нагальністю). Можливо, це не їхній «формат», можливо, їхній читач хоче чогось «легшого» для споживання – політичних скандалів тощо. Можливо, тема надто складна й більшість видань не беруться повноцінно її висвітлювати. Адже, згідно з результатами дослідження «Хто і чому боїться ОСББ», проведеного Центром Разумкова та Фондом «Демократичні ініціативи» на замовлення Громадянської мережі ОПОРА, понад 40% українців нічого не знають про ОСББ, менше 30% про ОСББ «щось чули». Очевидно, в цьому далеко не остання «заслуга» й засобів масової інформації.

Якщо порівнювати суспільну значимість теми та ступінь висвітлення її у ЗМІ, то маємо констатувати, що вона висвітлюється недостатньо. Тому необхідно сприяти висвітленню теми реформування ЖКГ у засобах масової інформації та обізнаності редакторів і журналістів у цій сфері. Варто запроваджувати окремі проекти, направлені на роботу зі ЗМІ та інформування громадськості.

Детальніше:
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
 
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
у Чернівецькій області