28 та 29 травня абітурієнти проходили зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури. Нагадаємо, що цей предмет наймасовіший за кількістю охочих перевірити свої знання, адже його сертифікат є обов’язковим для вступу до вищих навчальних закладів України. Того, хто не матиме такого документу, буде позбавлено права на вищу освіту у 2012 р.

Основною проблемою цьогорічного тестування з української мови та літератури є користування мобільними телефонами. Нагадаємо, що відповідно до Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2012 році, учасники тестувань не можуть мати при собі будь-яких засобів зв’язку, пристроїв зчитування, обробки, збереження та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів, що не передбачені процедурою тестування. Незважаючи на це, за два дні тестувань через наявність мобільних телефонів понад 100 абітурієнтів були позбавлені права подальшого проходження ЗНО. Справжнім викликом для системи оцінки знань стало сплановане використання засобів зв’язку групою осіб для передачі інформації про завдання, а також надсилання правильних варіантів відповідей членам групи.

Такий випадок був зафіксований у Донецькому професійному металургійному ліцеї імені І.П.Ткаченка, де в абітурієнта вилучили ввімкнений телефон з підключенням до мережі Інтернет. Як з’ясувалося, абітурієнт зареєстрований в соціальній мережі, в групі, учасники якої в он-лайн режимі обмінюються завданнями та відповідями. Інструктори, чергові та громадські спостерігачі, які працювали у пункті тестування були заздалегідь повідомлені про ймовірне порушення процедури, адже подібна схема вже апробовувалася на тестуванні з географії. Тому, за інформацією УЦОЯО, до тих «абітурієнтів», яких вдалося викрити, була прикута особлива увага, а тому хлопця перевірили на наявність допоміжних засобів. Після зафіксованого порушення учасник ЗНО був змушений покинути пункт тестування.

Одним з механізмів для обмеження впливу технічних засобів зв’язку на результати ЗНО мало стати посилене застосування металошукачів на пунктах тестування. Це передбачено п. 6.19 Порядку проведення ЗНО у 2012 році з метою контролю за дотриманням умов проведення оцінювання знань випускників.

Так, в Закарпатській області перевірку абітурієнтів на наявність мобільних телефонів здійснювали вперше. В ЗОШ №11 м. Мукачево та Лінгвістичній гімназії м. Ужгорода металодетектори використовувалися безпосередньо у аудиторіях під час написання тесту. Працівник Державної служби охорони, відповідальний за пункт тестування та уповноважена особа УЦОЯО заходили в кожну аудиторію та по черзі перевіряли вступників металодетекторами. Рейд результату не дав – у жодного з абітурієнтів телефону не виявили.

У Івано-Франківській області пішли ще далі: там створено спеціальну мобільну групу, яка за допомогою металошукачів здійснювала перевірку на наявність мобільних телефонів. Про таку перевірку всі пункти області попередньо попереджувались листом від Регіонального центру оцінювання якості освіти, а абітурієнти – отримали смс-повідомлення. Перевірку абітурієнтів металодетектором проводили працівники підрозділу «Титан» у присутності директора РЦОЯО чи відповідальних осіб. Під час роботи над тестом мобільна група заходила у аудиторію та протягом 3 хвилин проводила перевірку. Час витрачений на перевірку абітурієнтам компенсовувався. Так, протягом двох сесій мобільними групами було перевірено близько 40 пунктів тестування, з них мобільні телефони були виявлені лише в одному – у Івано-Франківській загальноосвітній школі-інтернаті № 1 (7 порушників).

Попри те, Громадянська мережа «ОПОРА» звертає увагу на вибірковий підхід до застосування металошукачів, що не дозволяє забезпечити рівні умови для всіх учасників ЗНО. Адже на противагу нововведенням в Івано-Франківській та Закарпатській областях, на жодному з пунктів тестування у Луганській, Херсонській, Миколаївській та Чернівецькій областях, де вели спостереження представники ГМ «ОПОРА», взагалі не зафіксовано використання металошукачів. Відповідно, кількість виявлених порушень за допомогою металодетекторів та, як результат, вилучень абітурієнтів з пунктів тестування є значно меншою.

Для забезпечення об’єктивної перевірки знань учасників ЗНО по всій території країни, а також створення рівних можливостей для вступу до вищих навчальних закладів Громадянська мережа «ОПОРА» рекомендує Українському центру оцінювання якості освіти забезпечити застосування металошукачів на усіх пунктах тестування. Крім того, звертаємо увагу на відсутність єдиної процедури використання цих пристроїв. Зокрема, врегулювання потребує порядок перевірки абітурієнтів та спосіб реагування у випадку виявлення заборонених технічних пристроїв. 

Як повідомлялося раніше, охоронці іноді перевіряють абітурієнтів під час пропуску на пункт тестування, що не дає жодного ефекту, адже металошукач реагує на всі металеві предмети, які має при собі випускник – застібки, ремені тощо. В інших закладах освіти працівники Державної служби охорони отримують вказівки перевіряти учасників ЗНО «за потреби» або в разі виявлення підозрілої поведінки абітурієнта. Найбільш розповсюдженою практикою залишається використання металошукача при перевірці абітурієнтів, коли ті направляються до вбиралень. Попри те, і це не завжди спрацьовує, адже охоронець фізично не може встигнути перевірити вступників на всіх поверхах пункту тестування.

На більшості пунктів тестування виявлених порушників таки позбавляють права продовжити роботу. Наприклад, 28 травня такі випадки виявлено у Львівському Міжрегіональному центрі професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну, середній школі №30, Черкаському національному університеті та Золотоніській гімназії ім. С.Д. Скляренка (всі у Черкаській області), Вінницькому медичному коледжі ім. академіка Заболотного, Донецькому національному технічному університеті (5 учасників), ЗОШ №302 м. Києва.

Незважаючи на це, спостерігачі ГМ «ОПОРА» фіксували випадки, коли до абітурієнтів не застосовувалися аналогічні санкції за результатами перевірки на наявність допоміжних технічних засобів. Так, на тестуваннях з інших предметів уповноважена особа та  відповідальний за пункт не вилучали абітурієнта, якщо той мав при собі телефон, але ним не користувався. Такі інциденти зафіксовано, зокрема, у Рівненській ЗОШ №23, ЗОШ №10 м. Вінниця, ЗОШ №9 м. Львова.

Саме тому існує необхідність уніфікувати процедуру застосування металодетекторів на пунктах тестування, а також чітко визначити покарання абітурієнтів за порушення правил проходження ЗНО в частині, що стосується наявності та використання мобільних телефонів.mts

Окрім металодетекторів, деякі пункти тестування додатково були оснащені спеціальними «глушниками», які створювали перешкоди у частоті, на якій працюють сучасні телефони, та камерами відеоспостереження. Прикро, що окремі мобільні оператори заохочують абітурієнтів використовувати мобільний Інтернет в дні тестувань. Така політика компанії підриває довіру суспільства до зовнішнього незалежного оцінювання і провокує до застосування нечесних методів проходження конкурсного відбору до ВНЗ.

Закликаємо абітурієнтів покладатися на власні сили та знання, здобуті за роки навчання в школі й не піддаватися на сумнівні пропозиції.

Детальніше:
Ольга Стрелюк
національний координатор спостереження за ЗНО
063 628 68 36

Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за ЗНО відбувається за сприяння Альянсу для розвитку (Global Development Alliance) Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI).