ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Харківської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

  Політична карта Харківської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

 Площа, розташування на карті країни, кордониkharkiv

Харківська область розташована на північному сході України. На півночі і північному сході вона межує з Бєлгородською областю Росії, на сході – з Луганською, на південному сході – з Донецькою, на південному заході – з Дніпропетровською, на заході і північному заході – з Полтавською та Сумською областями.

Площа – 31,4 тисячі км² (5,2% від території України). За площею область займає четверте місце в Україні – після Одеської, Чернігівської та Дніпропетровської областей.

 Харківська область, райони

Адміністративно-територіальні одиниці: 

Обласний центр – Харків, складається з 9 районів (Дзержинський, Жовтневий,Київський, Комінтернівський, Ленінський, Московський,  Орджонікідзевський, Фрунзенський, Червонозаводський).

Кількість районів області – 27 (Ізюмський, Балаклійський, Барвінківський,Близнюківський, Богодухівський, Борівський, Валківський, Великобурлуцький,Вовчанський, Дворичанський, Дергачівський, Зачепилівський, Зміївський, Золочівський, Кегичівський, Коломацький, Красноградський, Краснокутський, Купянський, Лозівський, Нововодолазький, Первомайський, Печенізький, Сахновщинський, Харківський, Чугуївський, Шевченківський).

Кількість міст – 17. 7 – обласного значення (Харків, Ізюм, Куп'янськ, Лозова, Люботин, Первомайськ, Чугуїв) і 10 міст районного значення ( Балаклея, Барвінкове, Богодухів, Валки, Вовчанськ, Дергачі, Зміїв, Красноград, Мерефа, Південний).

Кількість селищ міського типу – 61, кількість сільських населених пунктів – 1 683.

2. Соціально-демографічна ситуація

Загальна чисельність населення станом на 1 лютого 2012 року складає 2 740 626 осіб (біля 6% населення України). За кількістю населення область займає 4-е місце в Україні після м. Київ, Донецької та Дніпропетровської областей.

Харківська область одна з найурбанізованіших в Україні. Міське населення складає більше 80% і налічує 2 196 192 осіб,  сільське населення – менше 20% (544 434 осіб).

В обласному центрі проживає 1 420 976 осіб.

Щільність населення є вище середньої по країні, 87 осіб на кв. км.

Упродовж 2011р. кількість населення області зменшилась на 12,9 тис. осіб. Зміни в чисельності населення відбулись за рахунок природного (13 762 особи) скорочення та міграційного (834 особи) приросту.

У національному складі населення області більшість складають українці, які налічують 1 926 600 осіб, або 70,7% від загальної чисельності населення. Друге місце за чисельністю займають росіяни – 25,6%. Представники інших національностей (євреї, білоруси, вірмени, азербайджанці, грузини) загалом складають 3,7% населення.

3. Економічна ситуація

На промисловість (машинобудування, виробництво будівельних матеріалів, газова, легка та харчова промисловість) припадає понад 50% ВВП області. Інші 50% ділять такі галузі економіки, як транспорт, сільське господарство, торгівля. 

Харків є одним із найбільших торгових центрів України.

Чисельність економічно активного населення віком 15-70 років у середньому за 2011 рік становила 1 376,9 тис. осіб, з них 1 281,8 тис. осіб, або 93,1%, були зайняті економічною діяльністю, решта – не мали роботи, але активно її шукали, тобто відповідно до методології Міжнародної Організації Праці (МОП) класифікувались як безробітні.

Середня чисельність зареєстрованих безробітних в області за 2011 рік – 30,6 тис. осіб, що становить 1,8% до населення працездатного віку. За методологією МОТ рівень безробіття по регіону за 2011 рік склав 7,6% працездатного населення.

Номінальна середньомісячна заробітна плата за 2011 р. нараховувала 2 372 грн.

Головне місце у структурі промисловості області займає найбільший в Україні машинобудівний комплекс. У Харкові знаходяться найбільші підприємства ВПК – держпідприємство «Завод імені Малишева» (виробництво танків та іншої бронетехніки), ВАТ «Хартрон» (виробництво систем управління для ракет і космічних апаратів), Харківське авіаційне підприємство (ХАЗ). Розвинене тракторне та сільськогосподарське машинобудування – ВАТ «Харківський тракторний завод», моторобудівний завод «Серп і Молот», заводи тракторних двигунів і тракторних самохідних шасі.

Харківська область – основний район енергетичного машинобудування в Україні. Тут розташовані такі гіганти енергетичного та електротехнічного машинобудування, як НВО «Електроважмаш», ВАТ «Турбоатом», АТ «Південкабель», електромеханічний (ДНВО «ХЕМЗ»), електротехнічний (ХЕЛЗ) та електроапаратний заводи. ВАТ «Харківський верстатобудівний завод» – найбільше верстатобудівне підприємство України.

У структурі промисловості машинобудування займає 28,2%. Ще більша частка ВВП  (30,9%) припадає на харчову промисловість.

17,1% в структурі промисловості складає виробництво і розподіл електроенергії, газу та води. В області знаходиться одна з найбільших в Україні Зміївська ТЕС. В інших галузях виділяється видобуток газу (одне з перших місць в Україні) і виробництво цементу на АТ «Балцем» Балаклея.

У Харкові знаходяться найбільші в Україні Барабашовський промтоварний ринок (близько 15 000 працюючих) і авторинок «Лоск».

В області діють декілька потужних бізнес-корпорацій. Одна з найбільш впливових та швидко зростаючих з них – концерн DCH (Development Construction Holding).

Група компаній «DCH» є інтеграційним об'єднанням підприємств, зосереджених у сфері промисловості, фінансів, будівництва і суміжних з ним галузями – від індустрії будівельних матеріалів до девелопменту.

Промислові підприємства, що входять до «DCH», займаються виробництвом добрив, хімічної продукції, склотари, контролюючи значну частину українського ринку в різних сегментах. Серед активів групи – 24,5% акцій ПАТ «Укрсиббанк», ВАТ «Азот» (Черкаси), ТОВ «Мереф’янська скляна компанія» (Харківський р-н Харківської обл.), «Українська гірничодобувна компанія», «Харків-цемент», будівельний холдинг «Strabag. Ukraine» (спільно з компаніями «Strabag SE» (Австрія), «Базовий елемент» (Росія). До складу групи також входить футбольний клуб «Металіст» (Харків).

У сфері нерухомості холдинг об'єднує житлові, комерційні й інфраструктурні проекти у Києві та Харкові. Зокрема, в Харкові це елітні житлові комплекси Familyclub (59,166 тис. кв. м), харківський стадіон «Металіст» на 41,5 тис. місць (5 100 кв. м), спортивно-розважальний комплекс «Металіст-Сіті» (140 тис. кв. м).

Власником компанії DCH є бізнесмен Олександр Ярославський, який за рейтингом журналу «Кореспондент» впродовж 2006-2010 років входить до «двадцятки» найбагатших людей України (зайняв у 2011 році у ньому 12 місце із статками $1,2 млрд, і 12 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України 2012» журналу «Фокус»  із активами у $1,348 млрд).

У 2002 році на парламентських виборах О. Ярославський балотувався за списком Партії зелених України (ПЗП), але ПЗП за результатами виборів до парламенту не пройшла. На довиборах у 2003 році балотувався по мажоритарному округу й став народним депутатом Верховної Ради IV скликання. У Парламенті був одним з ініціаторів створення депутатської групи «Демократичні ініціативи», потім став членом фракції Народної партії.

Концерн «АВЕК» контролює найбільший в Україні ринок «Барабашево», Центральний і Кінний ринки м. Харків, хлібозавод (АТ «Каравай»), Богодухівський шкіряний завод, Орільський цукровий завод, підприємства побутового обслуговування. Також до його активів входять обласна газета «Время», офісний центр Darwin Plaza в Києві, МСБ «Фінанс».  

Почесним президентом АТ «Концерн «АВЕК і Ко» є Олександр Фельдман – Народний депутат України, президент Харківського міського добродійного фонду «АВЕК». У рейтингу «200 найбагатших людей України 2012 року» журналу «Фокус» він посідає 42 місце зі статками $375 млн. 

Бізнес-інтереси холдингу АТ «Інвестор» охоплюють сфери фінансів, енергетики, харчової промисловості, ЗМІ. До активів компанії належать АКБ «Базис», ТОВ «Українська чайна фабрика Аhmad Tea», «Інвестор-нафтогаз», будівельна компанія «Інвестор ЕлітБуд», видавничий будинок «Інвестор», ЗАТ «ТЕЦ-3», медіа-холдинг «Агентство телебачення «Новини», супермаркет «Восторг».

Власником холдингу є депутат обласної ради, голова регіональної організації ВО «Батьківщина» Арсен Аваков, який із статками $189 млн. посідає 70 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України 2012 року» журналу «Фокус». В 2005-2010 роках А. Аваков займав посаду голови Харківської обласної державної адміністрації й входив до Ради  партії «Народний союз «Наша Україна». У 2010 році перейшов до партії «Батьківщина» та очолив її обласну організацію. На місцевих виборах 2010 року балотувався на посаду міського голови Харкова. Депутат обласної ради.  У січні 2012 року прокуратура звинуватила  екс-губернатора у перевищенні службових повноважень і порушила кримінальну справу. Через два місяці оголошений Інтерполом в міжнародний розшук він був затриманий в Італії, але відпущений італійський судом, після чого заявив про намір балотуватися до Верховної ради за партійним списком. 

Вагомою промисловою бізнес-корпорацією області є Індустріальна група «УПЕК» – приватна компанія, що спеціалізується на машинобудівному бізнесі. Підприємства групи виробляють комплектуючі для галузей, що виробляють автомобілі, залізничний транспорт, дорожню та сільськогосподарську техніку, а також для металургії. До складу групи входять великі підприємства області – ВАТ «Харківський підшипниковий завод» (ХАРП),  ЗАТ «Лозівський ковальсько-механічний завод» (ЛКМЗ),  ТОВ «Українська ливарна компанія» (УЛК), ВАТ «Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш» (ХЕЛЗ),  ВАТ «Харківський верстатобудівний завод імені С.В. Косіора (Харверст)».  Також активи групи «УПЕК» включають ВАТ «Швацька фабрика ім. Тінякова», ЗАТ «Транссервіс», ЗАТ «Енергопром», ТОВ «Інвестресурс», ТРК «Сигма» (Лозівський район області) і ряд інших підприємств. На підприємствах групи працює близько 9 тис. осіб.

Президентом та власником індустріальної групи «УПЕК» є Анатолій Гиршфельд, який посідає 79 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України 2012 року» журналу «Фокус» із статками $153 млн. В 2002 році А. Гиршфельд пройшов до Верховної Ради по мажоритарному округу від міста Лозова Харківської області. У парламенті був членом фракції «Трудова Україна», потім фракції Народної партії Литвина. Після непроходження Народного блоку Литвина до парламенту у 2006 році, А. Гиршфельд відійшов від активної політичної діяльності й зосередився на бізнесі. Він є головою ради Об'єднання організацій працедавців Харківської області і головою правління Харківської обласної організації працедавців «Граніт».

Серед великих, успішних та впливових бізнес-груп регіону також виділяються:

  • Газопромислове управління «Шебелінкагаздобича» дочірньої компанії «Укргаздобича» НАК «Нафтогаз Україна» – найбільше в Україні підприємство по видобутку газу, газового конденсату і нафти. До групи входить близько 40 родовищ, 1 тис. свердловин у Харківській обл. Річний обсяг видобутку газу з нафтогазоконденсатних родовищ шебелінковської групи складає близько 7 млрд куб. м. (більше 30% загальнодержавного обсягу видобутку). Директор ГПУ «Шебелінкагаздобича» – Юрій Фесенко – член Партії регіонів, депутат Харківської обласної ради поточного та попереднього скликань.
  • Корпорація «Бісквіт-шоколад» – один із найбільших в Україні виробників кондитерської продукції. Об'єднує низку підприємств, що забезпечують всі основні технологічні етапи виробництва, від заготівки сировини до випуску готових виробів. До складу корпорації входять АОЗТ «Кондитерська фабрика «Харків'янка», АОЗТ «Харківська бісквітна фабрика», ТОВ «Торговий дім «Престиж». У сферу її управління входять ОАО «Первухинський цукровий завод», ТОВ «Красноградський млин», ЗАТ «Агрофірма ім. Г. Сковороди», ТОВ «Агрофірма «Петропавлівка». Президент корпорації «Бісквіт-шоколад», генеральний директор АОЗТ «Харківська бісквітна фабрика» –  Алла Коваленко обиралася депутатом Харківської міської ради  у 1998 і 2002 рр., депутатом Харківської обласної ради у 2006 р. Була членом партії «Народний союз «Наша Україна», у січні 2010 р. вступила до партії «За Україну!».
  • ТОВ «Кулінічевський хлібозавод» – один із найбільших у Східній Україні постачальників хлібобулочних і кондитерських виробів, а також заморожених напівфабрикатів з дріжджового листкового тіста з різними начинками. До складу корпорації входять 8 хлібозаводів у Харківській області та 700 магазинів, поєднаних у мережу фірмової торгівлі.

Власник ТОВ «Кулінічевський хлібозавод» – Володимир Місік  із статками $28,6 млн. посідає 196 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України 2012» журналу «Фокус». У 2010 р. був обраний депутатом Харківської міськради за списком Партії регіонів, має плани балотуватися до Верховної Ради України у 2012 р. по мажоритарному округу Харкова.

4. Політична ситуація

Назва партії
К-сть партійних осередків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські, міст обл. підпорядкування)(загальна к-сть рад - 35)
Відсоток набраних голосів у багатомандатному окрузі
Із відповідей на запити
К-сть рад куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депутатів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Харківської обласної ради (%)
На виборах до Харківської міської (обласного центру) ради (%)
1
Партія регіонів
44
143 300
35
903
906
40,2
32,4
2
ВО «Батьківщина»
44
60 000
34
148
145
13,29
15,66
3
КПУ
44
*
32
106
102
8,57
10,56
4
«Сильна Україна»
44
*
27
97
91
5,06
6,29
5
СПУ
44
*
17
35
32
2,71
2,71
6
«Фронт змін»
14
*
10
21
20
3,25
3,51
7
Народна партія
44
13 061
13
43
42
0,87
1,06
8
УДАР
35
1 000
0
0
0
2,26
2,51
9
ВО «Свобода»
*
*
0
0
0
1,12
1,64
10
«Наша Україна»
41
14 000
1
1
0
0,50
0

За результатами місцевих виборів 2010 року, виборці Харківської області віддали відчутну перевагу Партії регіонів. За пропорційною та мажоритарною складовою вона отримала електоральні результати, які дозволили їй самостійно сформувати більшість у обласній раді  та міській раді обласного центру, в усіх радах міст обласного значення та майже в усіх районних радах області. Партія має розгалужену мережу осередків по всій області та очевидне домінування за чисельністю депутатів місцевих рад та членів обласної організації.

ВО «Батьківщина» здобула друге місце в багатомандатному окрузі на виборах і до обласної ради, і до Харківської міської ради. За мажоритарною складовою її результати виглядають набагато скромнішими. Незважаючи на відтік членів та зростаючий тиск на прихильників, партія зберігає мережу осередків по всій області, що забезпечило їй представництво в усіх, окрім Чугуївської міської, міських та районних радах області.

Стабільні електоральні позиції у регіоні зберігають КПУ, СПУ та Народна партія. Всі вони мають розгалужену мережу партійних осередків. Партійна структура КПУ серед них є найбільш функціонально спроможною й більшість депутатських мандатів місцевих рад вона отримала за пропорційним голосуванням. Партійні осередки СПУ та Народної партії функціонують у напівдієвому режимі й отримали представництво у місцевих радах переважно за рахунок авторитетних у місцевих громадах мажоритарників.

«Фронт змін», УДАР та «Свобода» знаходяться у статусі новачків електорального поля регіону. За результатами місцевих виборів, 3-х процентний бар’єр подолав лише «Фронт змін», але УДАР відзначається кращою динамікою розбудови партійної структури, а «Свобода» – динамічним нарощуванням дієвості партійних осередків.

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Харківська область
Партія регіонів (Добкін Михайло Маркович)
Партія регіонів (Чернов Сергій Іванович)
Балаклійській район
Партія регіонів (Столбовий Іван Михайлович)
Народна партія (Масельський Степан Іванович)
Барвінківський район
Партія регіонів (Бовдуй Іван Петрович)
Партія регіонів (Щолок Валентина Семенівна)
Близнюківський район
Партія регіонів (Шулець Лідія Сергіївна)
Партія регіонів (Бреус Володимир Вікторович)
Богодухівський район
Позапартійний (Бєлий Володимир Миколайович)
Партія регіонів (Тризна Дмитро Кирилович)
Борівський район
Партія регіонів (Кравцов Микола Олексійович)
Партія регіонів (Жук Евген Дмитрович)
Валківський район
Партія регіонів (Малявін Микола Олексійович)
Партія регіонів (Холодний Олександр Миколайович)
Великобурлуцький район
Партія регіонів (Криничанський Володимир Іванович)
Партія регіонів (Жиліна Олександра Федорівна)
Вовчанський район
Партія регіонів (Панов Віталій Володимирович)
Партія регіонів (Степанець Анатолій Вікторович)
Дворічанський район
Партія регіонів (Радьков Сергій Миколайович)
Партія регіонів (Зрожевський Микола Михайлович)
Дергачівський район
Партія регіонів (Кацуба Володимир Михайлович)
Партія регіонів (Бушев Михайло Іванович)
Зачепилівський район
Партія регіонів (Кобильська Лідія Дмитрівна)
Партія регіонів (Токар Олег Валерійович)
Зміївський район
Партія регіонів (Мураєв Євгеній Володимирович)
Партія регіонів (Сироткін Євгеній Іванович)
Золочівський район
Партія регіонів (Горішній Ігор Іванович)
Партія регіонів (Канівець Леонід Васильович)
Ізюмський район
Партія регіонів (Білокудря Валерій Михайлович)
Партія регіонів (Дуванський Сергій Володимирович)
Кегичівський район
Партія регіонів (Хвесик Андрій Єрмійович)
Партія регіонів (Черніков Валентин Федорович)
Коломацький район
Партія регіонів (Кужель Володимир Іванович)
Партія регіонів (Усань Оксана Василівна)
Красноградський район
Партія регіонів (Муригін Микола Олексійович)
Партія регіонів (Фролов Костянтин Михайлович)
Краснокутський район
Партія регіонів (Ечкенко Віктор Михайлович)
Партія регіонів (Бутенко Віктор Миколайович)
Куп’янський район
Партія регіонів (Ківшар Геннадій Володимирович)
Партія регіонів (Чернова Сніжана Петрівна)
Лозівський район
Партія регіонів (Рева Богдан Костянтинович)
Партія регіонів (Нестеров Ігор Євгенович)
Нововодолазький район
Партія регіонів (Ротач Світлана Олександрівна)
Партія регіонів (Агапов Олег Олександрович)
Печенізький район
Партія регіонів (Гусаров Олександр Сергійович)
Партія регіонів (Лапко Олексій Васильович)
Первомайський район
СДПУ(о) (Намчук Віктор Антонович)
Партія регіонів (Біда Андрій Миколайович)
Сахновщинський район
Партія регіонів (Болюк Володимир Дмитрович)
Партія регіонів (Прядко Володимир Іванович)
Харківський район
Партія регіонів (Збукар Віталій Павлович)
Партія регіонів (Третяк Михайло Володимирович)
Чугуївський район
Партія регіонів (Лобойченко Володимир Васильович)
Партія регіонів (Сторожев Ігор Анатолійович)
Шевченківський район
Партія регіонів (Лахно Віталій Володимирович)
Партія регіонів (Вінніченко Юрій Васильович)
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
місто Харків
Партія регіонів (Кернес Геннадій Адольфович)
Партія регіонів (Новак Олександр Миколайович)
місто Ізюм
Партія регіонів (Божков Олександр Андрійович)
Партія регіонів (Кукла Андрій Валерійович)
місто Куп’янськ
Партія регіонів (Демченко Володимир Володимирович)
Партія регіонів (Мартинов Юрій Іванович)
місто Лозова
Партія промисловців і підприємців України (Степанов Сергій Федорович)
Партія регіонів (Запорожець  Тетяна  Валеріївна)
місто Люботин
Позапартійний (Теличко Володимир Олексійович)
Партія регіонів (Гільова Лариса Василівна)
місто Первомайськ
Партія регіонів (Теплицький Сергій Леонідович)
Партія регіонів (Михлик Анатолій Іванович)
місто Чугуїв
Партія регіонів (Мінаєва Галина Миколаївна)
Партія регіонів (Хватинец Олена Олексіївна)

Абсолютна більшість керівників органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Харківській області представлена членами однієї партії – Партії регіонів. Із 70-ти керівників місцевих державних адміністрацій та рад 65 (тобто майже 93% керівного складу) є її членами, при цьому 49 з них (тобто 70%) входять до складу Ради Харківської обласної організації Партії регіонів. Фактично у області створена монолітна регіональна «вертикаль», що поєднує адміністративно-посадову та партійну структури управління й цементує монополію однієї адміністративно-партійної групи у керуванні областю. Очолює адміністративно-партійну вертикаль області Голова обласної державної адміністрації, який є одночасно Головою обласної організації Партії регіонів, Михайло Добкін. 

ПІБ депутата
Партійність/Фракція
Зв'язок з областю
1
Александровська Алла Олександрівна
член Комуністичної партії України / фракція Комуністичної партії України
До обрання у ВРУ жила та працювала у області. Обиралася депутатом ВРУ від Харкова. Очолює Харківський Обком КПУ
2
Богословська Інна Германівна
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жила та працювала у Харківській області. Обиралася депутатом ВРУ від Харкова
3
Гейман Олег Айзікович
член депутатської групи "Реформи заради майбутнього"
До обрання у ВРУ жив та працював у області
4
Горіна Ірина Анатоліївна
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
Уродженка області
5
Грицак Василь Миколайович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
Деякий час жив та працював у Харківській області
6
Гусаров Сергій Миколайович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
7
Данілов Віталій Богданович
член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
8
Ісаєв Леонід Олексійович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харкові. Обирався депутатом ВРУ від Харкова
9
Камчатний Валерій Григорович
член депутатської групи "Реформи заради майбутнього"
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
10
Ковальова Юлія Вікторівна
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жила та працювала у Харківській області
11
Корж Віктор Петрович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
12
Логвиненко Олексій Степанович
Не входить до складу будь-якої фракції
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
13
Потапов Василь Іванович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у області. Обирався депутатом ВРУ від Харківської області
14
Святаш Дмитро Володимирович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області. Обирався депутатом ВРУ від Харкова
15
Фельдман Олександр Борисович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харкові. Обирався депутатом ВРУ від Харкова
16
Філенко Володимир Пилипович
член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина»
До обрання у ВРУ жив та працював у області
17
Чечетов Михайло Васильович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області. Донька – депутат Харківської міськради
18
Шенцев Дмитро Олексійович
член Партії регіонів / фракція Партії регіонів
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області
19
Ющенко Петро Андрійович
член партії «Наша Україна» / фракція блоку «Наша Україна – Народна самооборона»
До обрання у ВРУ жив та працював у Харківській області. Син – голова ХОО «Наша Україна»

У діючому скликанні Верховної ради Харківська область представлена 19-ма депутатами. Вони мають різної щільності зв'язок із областю. У діючому парламенті інтереси регіону представляє депутатське об’єднання «За Харківщину!» у складі народних депутатів України О. Фельдмана, В. Філенка, В. Камчатного, О. Геймана, В. Данілова, В. Коржа.

5. Аналіз медіа-ринку

Медіа-ринок Харківської області складається з сегментів друкованих та електронних ЗМІ, в кожному з яких працюють комунальні та приватні компанії.

Сегмент друкованих ЗМІ займає меншу частку ринку, яка до того ж поступово скорочується. У Харкові приватні газети («Время», «Вечерний Харьков», «Главное») і за кількістю, і за читацькою аудиторією переважають над комунальними («Слобідській край», «Харьковские известия»).

У сегменті електронних ЗМІ конкуренція набагато більша та гостріша. Окрім Обласної державної телерадіокомпанії, що покриває всю область, у Харкові функціонують декілька приватних телекомпаній, які мають значну зону покриття та велику глядацьку аудиторію.

Під час місцевих виборів 2010 року основну частку харківського ТБ-ринку було практично паритетно розділено між провладними (у особі Голови  Харківської міської ради Геннадія Кернеса) та опозиційними (уособленими Головою Харківської обласної організації «ВО «Батьківщина» Арсеном Аваковим) бізнес-структурами. Але протягом 2011 року під тиском місцевої влади ринок електронних медіа був кардинально переформатований та перерозподілений. Телекомпанія «7-й  канал» повністю перейшла під контроль керівників місцевої влади через викуп її частки у структур А. Авакова. Телеканал «Фора» був відібраний у них через спір хазяйнуючих суб’єктів, який працівники та власники каналу назвали «рейдерським захопленням», і теж фактично перейшов під контроль місцевої влади. Інші телекомпанії, що належали структурам А. Авакова та критикували місцеву владу («А/ТВК», «АТН») було відключено від ефіру під технічними приводами. 

   Набагато більше ознак конкурентності та політичної незаангажованості зберігає ринок Інтернет-видань. У Харкові діють дві незалежні інформаційні агенції («Status Quo», «Мост-Харків»), що проводять нейтральну інформаційну політику та надають комерційні прес-послуги всім політичним силам, а також декілька інтернет-видань («Медіапорт», «Госпром»,  «УНІАН-Харків»), не прив’язаних до жодної політичної партії та тяжіючих до об’єктивного висвітлення подій.

Комунальні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Слобідській край»
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота. Загальний тижневий тираж – 40 000 прим.
Засновник – Харківська обласна рада та Харківська обласна державна адміністрація. Контролюється Харківською ОДА та керівництвом обласної ради.
2
Комунальна компанія «Харьковские известия» (газета та ТБ-новини)
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота. Тираж – понад 2000 прим.
Засновник – Харківська міська рада. Цілком контролюється мерією.
3
Харківська обласна державна телерадіокомпанія «ОТБ»
39 ТВК у м. Харків (передавач 1,0 кВТ), 35 ТВК у м. Краснокутськ,  м. Балаклія (передавач 0,1 кВТ), 48 ТВК у м. Великий Бурлук (передавач 0,1 кВТ), 43 ТВК у м. Куп‘янск (передавач 1,0 кВТ), 51 ТВК у м. Лозова (передавач 1,0 кВТ), 37 ТВК у м. Сахновщина (передавач 0,1 квт). Зона покриття – вся область.
Регіональний підрозділ Держтелерадіокомпанії України.
Провладний ЗМІ.
4
Радіостанція «Харківське ОДТРК»
 
Транслюється по 1-му каналу дротової мережі 2 години 8 хвилин на добу. Зона покриття – Харків та область.
Засновник – Харківська обласна державна телерадіокомпанія

Приватні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Время»
Виходить 5 разів на тиждень – вівторок, середа, четвер, п’ятниця, субота. Тираж – понад 20 000 прим.
Власник – концерн «АВЕК» (Президент - народний депутат фракції Партії регіонів О. Фельдман ). Редакційна політика тяжіє до об’єктивності та партійної нейтральності.
2
Газета «Вечерний Харьков»
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота. Загальний місячний  тираж – 140 024 прим.
ТРК «Регіон». Редакційна політика тяжіє до об’єктивності та партійної нейтральності.
3
Газета та Інтернет-видання «Главное»
Тижневик, виходить по суботах. Тираж – 10 735 прим.
Засновник – ДП «Исследовательский центр медиатехнологий». Перебуває під впливом екс-голови облдержадміністрації та очільника ХОО «ВО «Батьківщина» Арсена Авакова. Опозиційно налаштований до влади ЗМІ. Активно рекламує діяльність опозиційних партій, передусім,  «Батьківщини» й особисто А. Авакова.
4
Телекомпанія «7-й  канал»
7-й метровий канал, передавач 100Вт. Зона покриття – 60 км.
Власники – Голова  Харківської міської ради Геннадій Кернес  та дружина Голови Харківської обласної держадміністрації Михайла Добкіна. Яскраво провладний ЗМІ.
5
Телерадіокомпанія «Сімон»
Дециметровий 28 канал та у кабельних мережах. Зона покриття – Харків та область.
Власник – Інвестиційна група DAD (Президент - Голова ХОО «Фронт змін» Олександр Давтян).
6
Телекомпанія «АТН» (Агентство телевидения новости)
14.09.2011 р. була відключена від ефіру.
Засновник – група незалежних журналістів. Компанія належить до медіа-активів структур, близьких до екс-голови облдержадміністрації та очільника ХОО «ВО «Батьківщина»  А. Авакова. Одне з найбільш професійних та об’єктивних ЗМІ регіону.
7
Телеканал «А/ТВК»
14.09.2011 р. був відключений від ефіру
Власник – структури, близькі до екс-голови облдержадміністрації та очільника ХОО «ВО «Батьківщина»  А. Авакова. Яскраво опозиційний ЗМІ.
8
Інформаційна агенція та Інтернет-видання «Status Quo»
http://:www.sq.com.ua
 
Партійно нейтральне видання. Надає ефір для всіх зацікавлених сторін на комерційній основі.
9
Інформаційна агенція та Інтернет-видання «Мост-Харків»
   
Засновник -  Київський інститут проблем управління імені Горшеніна. Партійно незаангажоване видання. Надає комерційні прес-послуги всім зацікавленим сторонам.
10
Медіа-група «Об’ектив»
 
Власник – Інвестиційна група DAD (Президент - Голова ХОО «Фронт змін» Олександр Давтян).
11
Медіа-група «Медіапорт»
 
Засновник - група незалежних журналістів. Політично незаангажоване видання.
12
Інтернет-видання «УНІАН-Харків»
 
Засновник - ТОВ «УНІАН». Політично незаангажоване видання.
13
Інтернет-видання «Городской дозор»
 
Контролюється Головою Харківської міської ради та Головою міської організації Партії регіонів  Г. Кернесом.
14
Інтернет-видання «Госпром»
 
Нейтральне приватне підприємство. Сайт критично налаштований до всіх політиків

6. Електоральна інформація

За даними Державного Реєстру виборців станом на 31.03.2012 р., кількість виборців у Харківській області складає 2 203 142 осіб.

Найбільший в області за кількістю виборців – Харківський район (154 156 осіб), найменший – Коломацький (6 424 осіб), найбільше місто обласного значення – Харків (1 121 753 осіб), найменше – Люботин (22 029 осіб).

Під час парламентських виборів 1998 та 2002 рр. у Харківській області розташовувалось по 14 виборчих округів (7 – у обласному центрі, 7 – у районах області). Межі виборчих округів на виборах 1998, 2002 рр. теж співпадали.

Електоральна активність Харківської області під час національних виборчих кампаній завжди була дещо нижчою за середній показник по Україні. За результатами парламентських виборів 2006 р., у голосуванні по Харківській області взяли участь 56,70% виборців при середньому показнику по Україні у 58,97%. На позачергових парламентських виборах 2007 р. явка по області склала 53,70% при 57,94% по країні. Під час президентської кампанії 2010 р. в «першому» турі проголосувало 64,93 % виборців області (66,76% по Україні), а в «другому» турі – 67,19% (69,15% по Україні) виборців. Під час останньої виборчої кампанії – місцевих виборів 2010 р., електоральна активність мешканців області продемонструвала значний низхідний тренд: у голосуванні на виборах до Харківської обласної ради взяло участь лише 43,17% виборців.

7. Суспільне життя

За даними Головного управління юстиції у Харківській області станом на 28.03.2012 р. зареєстровано 1 579 громадських організацій. У суспільно-політичній сфері функціонують партійні, в основному молодіжні ГО (Харківська обласна організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молоді регіони», Харківська обласна молодіжна громадська організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Батьківщина молода», Харківська обласна організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Союз Наша Україна» тощо), а також незалежні громадські організації, діяльність яких спрямована на аналіз та вдосконалення місцевої політики та діяльності структур влади.

Серед останніх виокремлюються Харківська правозахисна група, Харківське обласне відділення Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України», Харківський громадський Фонд місцевої демократії, Харківська міська жіноча організація «Крона», Харківська обласна організація Спілки журналістів України, Центр прав людини «Древо життя», Харківська громадська організація «Центр громадської політики», Харківський Регіональний Центр Прав Людини, Харківська обласна громадська організація «Харківське об’єднання  розвитку громадянського суспільства «Поступ», Харківська обласна громадська організація «Центр підтримки реформ», Центр правових та політичних досліджень «Дума».

Під час парламентської виборчої кампанії участь у спостереженні за дотриманням демократичних стандартів її проведення будуть брати декілька громадських організацій. Кампанії спостереження у регіоні традиційно будуть проводити Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України. Членами Коаліції виборчих ініціатив «ДЗВІН», що можуть залучитися до виборчого спостереження у Харківському регіоні, виступають Харківське міське громадське об’єднання  «Центр розвитку громад» і Східно-Український Фонд розвитку демократії. Також в регіоні створено та розгортає діяльність представництво Руху «Чесно».

8. Джерела отримання інформації:

http://www.cvk.gov.ua

http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/wp001

http://www.drv.gov.ua/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_num_voters&pid100=63&pdt=1

http://goo.gl/0cyh9

http://www.kharkivoda.gov.ua

http://www.ukrstat.gov.ua

http://justic.kh.ua

http://kh.nssmc.gov.ua

http://companies.at.ua/dir

http://focus.ua/charts/225154

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site/p_deputat_list

pdf Завантажити повний текст