Ще кілька місяців тому проблеми ОСББ та енергопостачальних організацій здавалися нездоланними. Та вже на сьогодні Національна комісія регулювання ринку електроенергетики – єдиний центральний орган виконавчої влади, який виконав доручення Протоколу № 92 засідання Уряду від 14 грудня 2011 року. 

Діалог між громадськістю та Національною комісією регулювання електроенергетики (НКРЕ) був непростим (та й зараз залишається чимало неврегульованих питань), однак з’явилися вже перші плоди співпраці.  23 квітня цього року було прийнято Постанову №498 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, згідно якої чітко визначено, що ОСББ – це більше НЕ НАСЕЛЕНИЙ ПУНКТ! Населенню, яке розраховується з ліцензіатом за загальним розрахунковим засобом обліку та об’єднане шляхом створення юридичної особи, відпуск електричної енергії проводиться за тарифами для НАСЕЛЕННЯ.

А 25 квітня ОПОРА стала співорганізатором науково-практичної конференції «Основні аспекти врегулювання взаємовідносин під час користування електричною енергією у багатоквартирних житлових будинках», у якій взяли участь 10 представників громадських організацій та ОСББ з різних міст України, 12 обленерго та члени НКРЕ.

Після десятигодинного непростого діалогу учасники конференції прийняли резолюцію, звернувшись до керівництва Уряду та НКРЕ з проханням внести зміни до Правил користування електричною енергією, а саме:

1. Надати особливий статус багатоквартирним будинкам з виділенням окремого розділу. Розробити Типовий договір про постачання електричної енергії на місця загального користування багатоквартирних будинків. Залучити до розробки представників енергопостачальних організацій,  представників ОСББ та ЖБК.

2. Доповнити п.35 ПКЕЕн абзацом «Енергопостачальна організація має право відключити споживача у разі відмови в укладанні договору».

3. Змінити п.8 ПКЕЕн «Прилади обліку електричної енергії придбані, встановлені, підключені мають обслуговуватись виключно енергопостачальною організацією, а їх вартість та вартість послуг з встановлення та обслуговування відшкодовуватись за рахунок коштів передбачених у структурі вартості 1 квт/год. електроенергії».

4. Для багатоквартирних будинків, які розраховуються за загально-будинковим засобом обліку, додати термін «колективний споживач» замість «населений пункт».

5. У випадку розрахунку споживачами у  багатоквартирних будинках  за спожиту електричну енергію  по загальних приладах обліку затвердити нижчий на 10-15% тариф (від тарифів для населення).

6. Втрати електричної енергії у внутрішньобудинкових електричних мережах ОСББ, ЖБК та інших відшкодовувати енергопостачальній організації, шляхом включення їх до протоколу нормативної характеристики НХТВЕ в електричних мережах.

Робоча група, що створена при НКРЕ, буде працювати над врегулюванням питання обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж та визначення точки розподілу відповідальності.

Хочеться вірити, що добрий приклад Національної комісії, що здійснює регулювання ринку електроенергетики, візьме й Національна комісія регулювання ринку комунальних послуг та завдяки спільній праці вдасться розв’язати головну проблему ОСББ – нав’язування дискримінаційних умов договору з виконавцями послуг з централізованого опалення, гарячого водопостачання та постачання холодної води.

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА 

Захід відбувся у рамках проекту Громадянської мережі ОПОРА «Врегулювання проблемних питань у відносинах ОСББ з підприємствами-монополістами» за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.