28 квітня на засіданні Центральної виборчої комісії було утворено 225 одномандатних виборчих округів на постійній основі. Всі вони сформовані з кількістю виборців у межах допустимої похибки, однак не завжди із врахуванням діючого адміністративно-територіального поділу.

Під час трьохгодинного засідання члени ЦВК почергово розглядали кожен регіон та заслуховували інформацію про межі усіх 225 округів та кількість виборців у них. За словами голови ЦВК Володимира Шаповала, середня кількість виборців для всіх округів складає 161 140 осіб.

Серед пропонованих до утворення виборчих округів одним із найбільшим за кількістю виборців є один із округів із центром в м. Одеса - № 135, в якому 180 127 виборців. Одним із найменших за кількістю виборців є округ №191, з центом в м. Старокостянтинів Хмельницької області, де нараховується близько 142 600 виборців.

Володимир Шаповал запевнив, що всі округи були «нарізані» згідно законодавства та відповідно до норм утворення виборчих округів. Також Шаповал прокоментував заяви опозиційних політиків з приводу керування засіданнями з Банкової: «Більшість, а саме 90% пропозицій було ухвалено консенсусом. Хочу нагадати східне прислів’я, хтось там лає, а караван іде.».

Після представлення проекту рішення щодо меж округів, окремі члени Центральної виборчої комісії запропонували свої зміни та пропозиції. В результаті обговорення та розгляду внесених пропозицій ЦВК врахувала дві зміни до проекту рішення, які стосувалися округів у Вінницькій та Житомирській областях. За результатами голосування в цілому в підтримку внесеного проекту рішення висловились 10 членів комісії, жоден не проголосував «проти», 5 членів ЦВК «утримались».

Таким чином в Україні було утворено 225 одномандатних виборчих округів, які діятимуть на постійній основі. За попередніми даними усі виборчі округи сформовані із дотриманням похибки щодо кількості виборців в 12%. Однак межі округів не проходять чітко по адміністративних межах районів, а в деяких випадках ділять їх навпіл.

Більш ґрунтовний аналіз рішення Центральної виборчої комісії щодо утворення виборчих округів та власну оцінку Громадянська мережа ОПОРА оприлюднить найближчими днями.

За коментарями звертайтесь:  

координатор виборчих програм,
063 617 97 50
 
Детальніше:
Прес-секретар
063 616 04 81

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.

063 616 04 81