Громадянська мережа ОПОРА закликає керівників центральних та місцевих органів влади взяти на себе публічні зобов’язання щодо невтручання у виборчий процес. Про це повідомили представники мережі на прес-конференції, де було представлено результати першого моніторингового звіту кампанії спостереження за виборами народних депутатів України.

Хоча українське законодавство не забороняє проведення політичної агітації чиновниками до офіційного початку виборчої кампанії, такі дії стають на заваді чесній та конкурентній боротьбі.

Найбільш розповсюдженим явищем, зафіксованим спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА, стало цілеспрямоване використання чиновниками владних повноважень та ресурсів для здійснення агітації в інтересах окремих кандидатів чи політичних сил. Поряд з тим, набуває поширення практика використання різного роду соціальних ініціатив, які реалізовуються за бюджетні кошти, для рекламування конкретних політиків чи партій.

За словами Михайла Шелепа, аналітика кампанії спостереження, у Криму Партією регіонів у співробітництві з Радою міністрів Криму було ініційовано проект «Соціальна картка», в рамках якого підписано меморандуми про взаєморозуміння з представниками великих торгівельних мереж. Відповідно до документа торгівельні мережі взяли на себе зобов'язання надавати власникам карт з числа громадян пільгових категорій знижки в розмірі не менше 7% на товари. Для реалізації програми з бюджету Криму виділено 750 тис. грн. В Херсонській області для реклами Партії регіонів використовується Херсонська міська цільова програма «Соціальний захист-2012» - кожної сесії до неї вносяться зміни для допомоги конкретним особам та установам, які обов’язково висвітлюються як дарунок від партії влади.

У Тернопільській області на білбордах із Великоднім привітанням від голови обласної ради Олексія Кайди розміщено одне з гасел ВО «Свобода». А в Дніпропетровській області заходи, що проходять під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Вілкула, оформлюються символікою Партії Регіонів – біло-блакитними прапорами і кульками.

Водночас поширюється  практика благодійництва за державний кошт. Спостерігачі наводять приклади, коли чиновники купують обладнання для закладів освіти чи медицини, але їх вручення висвітлюється як особисте досягнення приватної особи. Зустрічаються приклади, коли відремонтовані за кошти бюджету об’єкти маркуються іменними табличками чи логотипом партії.

Відновлено практику урочистої видачі актів на земельні паї за участю державних службовців, що була поширена під час останньої президентської кампанії 2010 року. Так, у Київській області (Вишгородський та Обухівський райони) місцеві чиновники почали активно роздавати акти на землю.

Серед тих, хто використовує державні ресурси для власної реклами, - голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул та його заступник Іван Ступак. Біля нещодавно збудованого за бюджетні кошти дитячого майданчика у Дніпропетровську вивішено табличку з їхніми іменами. У північних районах Волинської області при здачі в експлуатацію нових бюджетних установ, побудованих чи відремонтованих за кошти держбюджету, посадовці наголошують на особистій допомозі народних депутатів Адама Мартинюка та Григорія Смітюха, які планують балотуватися у цих округах.

Такі випадки свідчать про використання чиновниками своїх посад для здобуття прихильності виборців і незаконного впливу на виборчу кампанію, що може зашкодити конкурентним і чесним виборам.

 

Детальніше:

Прес-секретар

Юрій Хорунжий

063 616 04 81