19 квітня Центральна виборча комісія встановила порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року. В кожній з 225  ОВК працюватиме від 12 до 18 членів.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера нагадав, що фракції, які представлені в поточному складі парламенту, мають гарантоване право включити до комісії по одному представнику. Інші суб’єкти виборчого процесу – позапарламентські та парламентські партії, кандидати в мажоритарних округах – можуть висунути через інструмент жеребкування теж по одному кандидату.

Як зазначив Магера, процедура жеребкування не відрізняється від тієї, що була застосована під час президентських виборів 2010 року.

У зв’язку з відкриттям Генерального консульства України у Російській Федерації, ЦВК утворила ще одну закордонну виборчу дільницю в Нижньому Новгороді. На цій дільниці зможуть проголосувати українці, які проживають у республіці Башкорстан, Марій Ел, Татарстан, Мордовії, Удмуртській, Чуваській республіках, Пермському краї, Кіровській, Нижньогородській, Оренбурзькій, Пензенській, Самарській, Саратовській і Ульяновській областях.

Наприкінці засідання голова ЦВК Володимир Шаповал заявив, що Центральна виборча комісія планує 26 квітня ухвалити рішення щодо меж виборчих округів. «Обсяг роботи величезний, вона складна і контроверсійна через те, що викликає підвищений інтерес від різних інтересантів, але давайте орієнтуватися, що в четвер ми ухвалимо відповідне рішення», - сказав Шаповал.

Нагадаємо, що згідно чинного ЗУ «Про вибори народних депутатів України» до 30 квітня ЦВК повинна завершити процес територіальної організації виборів та встановити межі одномандатних мажоритарних. 9 квітня було визначено кількість виборчих округів в кожному з регіонів.

Детальніше: