Провідні громадські організації об’єдналися для захисту прав і свобод та подолання кризи демократії в Україні. Про це повідомили на прес-конференції учасники IV форуму Громадянської Асамблеї України, до якої увійшло близько 400 громадських та експертних організацій, серед яких і Громадянська мережа ОПОРА.

В умовах наступу на демократію дуже важливим є згуртування громадянського суспільства України та його мобілізація для спільної ефективної діяльності. За словами президента ВГО «Українська стратегія», співголови оргкомітету Громадянської асамблеї України Анатолія Пінчука, учасники форуму сформували відозви, серед яких перехід від вимог до активних дій, спільна діяльність щодо контролю над парламентськими виборами та спільна позиція щодо конституційної реформи.

Відповідальність за «відкат» від демократичних норм буде покладено на всіх суб’єктів виборчого процесу – як на владу, так і на опозицію

«Відповідальність за «відкат» від демократичних норм буде покладено на всіх суб’єктів виборчого процесу – як на владу, так і на опозицію», - заявила Ольга Айвазовська, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА. Серед вимог, які висунула ГАУ, вона назвала прозоре та відкрите формування партійних списків та висування кандидатів по мажоритарних виборчих округах, у тому числі на основі праймеріз, оприлюднення списку кандидатів на партійних сайтах, списку кандидатів на державні посади,  програм суспільного розвитку. Хоча квотування щодо участі жінок не передбачене законом, має бути забезпечено рівні права чоловіків та жінок під час формування партійних списків кандидатів у народні депутати. Ще одна вимога до політичних сил - чесна та конкурентна виборча боротьба, що не виходить за рамки чинного законодавства, міжнародних стандартів і не порушує норм моралі.

Для забезпечення чесних, прозорих і вільних виборів Громадянська мережа ОПОРА, Комітет виборців України, рух «Чесно» та інші громадські організації започаткували роботу єдиного координаційного центру. За словами Айвазовської, через центр буде проходити інформація про моніторинг виборів, просвітницьких кампаній, роботи з виборцями, ініціатив, які є на даний час.

Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), висловив стурбованість з приводу того, що за останні кілька років рівень дотримання прав людини суттєво погіршився, реформування державних інституцій фактично є імітацією, посилюється практика кримінальних переслідувань за політичну діяльність. Для розбудови демократії необхідно забезпечити умови для реальної участі громадськості у формуванні і реалізації публічної політики, провести реформи, спрямовані на подолання корупції в Україні, припинити кримінальні переслідування за політичну діяльність, запровадити систему громадянської освіти та завершити підписання і ратифікацію Угоди про Асоціацію між Україною і Європейським Союзом та впровадити європейські стандарти демократії і права.

Учасники Громадянської Асамблеї України закликають усі громадські об’єднання, які працюють на принципах відкритості і демократичності, об’єднатися та спільно розвивати дієве громадянське суспільство України.

Детальніше: