Саме на це запитання намагалися знайти відповідь представники Громадянської мережі ОПОРА та українського осередку Мережі «Прозора освіта», які взяли участь в «Transparent Education Forum" у Македонії з 19 до 21 березня 2012 р. за підтримки програми «Схід-Схід: партнерство без кордонів» Міжнародного фонду «Відродження».

Основна мета заходу – допомогти представникам громадських організацій, освіти та бізнесу з різних країн розробити національні стратегічні  плани, спрямовані на підвищення прозорості освіти, проаналізувати виклики, з якими зіштовхнулися учасники, та обмінятися кращими здобутками щодо подолання корупції у сфері освіти. Саме такі здобутки представляли три провідні міжнародні мережі, що працюють в сфері подолання корупції в освіті – TEN («Прозора освіта»), ACSN SEE («Антикорупційна студентська мережа в Південно-східній Європі») та GYAC («Глобальна молодіжна антикорупційна мережа»).

Громадські організації інших країн найбільше зацікавила методика проведення Громадянською мережею ОПОРА моніторингу освітніх процесів в Україні.

Під час заходу ОПОРА та ГО «Альянс» розробили та презентували ідею пілотного проекту, спрямованого на моніторинг доступу до публічної інформації у сфері вищої освіти. Заплановано, що пілотний проект буде реалізовано на території Донецької та Черкаської областей. На основі моніторингу будуть вироблені рекомендації провідним вищим навчальним закладам областей для забезпечення доступу до публічної інформації абітурієнтів, студентів та їхніх батьків. 

Детальніше: