Вчора, 23 лютого, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вирішив не розглядати законопроект No.8474 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ", а віддати документ в Комітет з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики на доопрацювання, щоб розглянути його на наступному пленарному тижні. Формальною причиною став негативний висновок науково-експертного управління. Однак, на думку Громадянської мережі ОПОРА, перенесення розгляду пов’язане з бажанням окремих лобістських груп спотворити законопроект, суттєво обмеживши права співвласників, і ухвалити його у такому вигляді.

Керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко так прокоментувала вчорашнє рішення Голови ВР України: "Розвиток організованих власників житла є невигідним для ряду народних депутатів, хоча вони бояться прямо це визнати.

Розвиток організованих власників житла є невигідним для ряду народних депутатів

Саме тому вони постійно відкладають розгляд, а не голосують "проти" відкрито. Дружня громада  у будинку - це велика сила й ми цілком свідомі того, що будуть здійснюватися постійні спроби забезпечити "керованість" ОСББ. Забудовники зрозуміли, що після прийняття законопроекту No.8474 їм не так легко буде створити "ручне" ОСББ і нав’язати співвласникам потрібну керуючу компанію, яка викачуватиме з мешканців захмарні кошти. Чиновники зрозуміли, що суттєво обмежаться їхні можливості незаконно  здавати в оренду підвали  й горища, які належать власникам приміщень у будинку. А основне, на що не готові народні обранці – це віддати земельну ділянку багатоквартирного будинку людям, зробивши її частиною спільного майна. Якщо громадськість та  ОСББ не об`єднаються і не висловлять свою позицію, очевидно, що через кілька тижнів ми матимемо закон, який навряд чи допоможе ОСББ ефективно розвиватися. А чиновники поставлять чергову "галочку" у виконанні заходів Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ та продовжуватимуть розказувати про свою прихильність до ОСББ".

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА