Під час чергової передачі радіоциклу «На слуху: Рік виборів» експерти говорили про можливі порушення під час майбутньої виборчої кампанії та механізми протидії фальсифікаціям. Учасниками дискусії стали Ольга Айвазовська (ГМ «ОПОРА») і Тарас Березовець(«Berta Communications»), а про підготовку до офіційного старту кампанії в регіонах розповів Анатолій Бойко (КВУ-Одеса). 

Говорячи про ймовірність викривлення результатів парламентських виборів, Ольга Айвазовська почала з аналізу важливості кампанії 2012 року. «Якщо порівняти ці вибори з останніми місцевими, то вони набагато більш історично важливі, тому що фактично закінчують цикл формування вертикалі і горизонталі влади на всіх рівнях: від органів місцевого самоврядування і президентської гілки влади до законодавчої. Відповідно, роль цих виборів є надзвичайно великою. Тому частина кандидатів і політичних сил будуть готові за будь-яку ціну отримати перемогу», - зазначила експерт. На її думку, передумови а також дії потенційних кандидатів вже дають підстави стверджувати про те, що майбутні вибори будуть досить проблемними: «Є 3 основні речі, які можуть найбільше вплинути на підсумки виборів. Перше – адміністративний ресурс (хоч як нас не намагаються переконати, що вага його буде мінімальною). Друге –підкуп виборців. Вже зараз до нас надходить інформація про те, що збираються кошти з бізнесу для фінансування підкупу виборців. Дослідження фонду Демократичні ініціативи на замовлення ГМ «ОПОРА» ще на минулих місцевих виборах засвідчило, що кожен п’ятий українець готовий продати свій голос за певну суму. Тому аудиторія, на яку спрямований даний механізм, поки що залишається суттєвою. Третє – вибіркове застосування законодавства на користь чи проти того чи іншого кандидата». 

Тарас Березовець навпаки, дотримувався думки про завищену вагу парламентських виборів-2012: «Ця кампанія, звичайно, буде важлива, але переоцінювати її роль не варто.

Ця кампанія, звичайно, буде важлива, але переоцінювати її роль не варто

Чому? З декількох причин. По-перше, Україна повернулася до президентсько-парламентської моделі управління, відповідно, роль парламенту є набагато меншою, ніж це було за каденції попереднього президента Ющенка. По-друге, хто вам сказав, що цей парламент відсидить повністю свою каденцію? В мене взагалі таке враження, що це буде дуже «короткий» парламент»: він пропрацює один, максимум два роки. На думку політтехнолога, опозиція не зможе здобути більшість місць у Верховній Раді наступного скликання й реально боротиметься за 160-180 мандатів, щоб не дати Партії регіонів можливість сформувати конституційну більшість напередодні президентських виборів у 2015 році. «Тому зрозуміло, що майбутній парламент все одно буде конфліктним, в ньому буде високий градус напруги. Саме тому існує можливість його розпуску… Відповідно, ціна заходження в Раду, яку зараз ставлять собі кандидати в депутати – готові викласти декілька мільйонів доларів - вона абсолютно завищена, це викидання грошей на вітер», - переконаний директор компанії персонального та стратегічного консалтингу «Berta Communications». Говорячи ж про фальсифікації, Тарас Березовець висловив надію на ефективний контроль зі сторони громадських організацій та нагадав: «Законодавство містить низку норму про те, що всі бюлетені мають зберігатися не менше, ніж 5 років. І відповідно, якщо буде хоч якась ознака фальсифікації, всіх фальсифікаторів можна буде притягти… Мало хто згадує той факт, що за підсумками президентських виборів 2004 року до кримінальної відповідальності було притягнуто понад 800 осіб. Жодна з них не сидить, вони отримали умовний термін. Але якщо реально людину поставити перед вибором: або ти робиш фальсифікації (навіть отримавши за це гроші), або ти отримаєш, хай умовний, але все одно термін як пляму на твоїй репутації - ніхто на цей ризик не піде». 

Порівнюючи можливості для неналежного впливу на виборах за чистої пропорційної та змішаної виборчої системи Тарас Березовець визнав, що за використання останньої дійсно є більший ризик фальсифікацій, однак це не означає, що вони будуть масовими:  «Звісно, що більше можливостей саме на мажоритарних округах, але в кожному мажоритарному окрузі вплив цього адмінресурсу буде дуже сильно різнитися. Чому? Від часів Кучми в дійсності людей, які вміють працювати з адмінресурсом, залишилось дуже мало. Це тонкий інструмент, настроїти його можуть одиниці. Будуть, звичайно, порушення, і в мажоритарних округах більше, ніж по списках». Тему продовжила Ольга Айвазовська: «Адмінресурс - це дійсно дуже тонка річ, але вона тонка ще й через те, що його можна не побачити взагалі, тобто, його можна не зрозуміти, тому що частина впливу може бути здійснена ще до початку офіційної виборчої кампанії. Наприклад, т.з. силовий адмінресурс, регуляторний, матеріально-технічний, тобто, частина депутатів просто не будуть зареєстровані, боячись за свій бізнес чи боячись переслідування з боку правоохоронних органів». 

Адмінресурс - це дійсно дуже тонка річ, але вона тонка ще й через те, що його можна не побачити взагалі, тобто, його можна не зрозуміти, тому що частина впливу може бути здійснена ще до початку офіційної виборчої кампанії. 

Переходячи до обговорення проблеми подвійного балотування, думки експертів розділилися. Так Ольга Айвазовська однозначно висловилася за необхідність усунення відповідної норми з виборчого закону: «По-перше, ця норма повинна бути скасована, тому що хочу у 1998 році й діяв інший закон, але, по суті, він пропонував ту саму змішану виборчу систему, яка буде застосовуватися у 2012 році. Було чітке рішення щодо нерівних умов кандидатів - якщо є право паралельного балотування то кандидат, який, наприклад, іде тільки по списку, і кандидат, який іде і по списку, і по мажоритарному округу - вони не в рівних умовах… Коли голосувався цей закон, громадські організації, зокрема, наша, і Консорціум виборчих ініціатив заявляли про те, що норма є неконституційною і президент не має права підписати закон як гарант Конституції». На думку голови правління ГМ «ОПОРА», як наслідок, тепер можуть маніпулювати процедурою скасування норми, якщо відповідне подання з’явиться під час виборчої кампанії: «Якщо вже почнеться виборча кампанія, і кандидати будуть зареєстровані, то це внесе серйозний сумбур і хаос у кампанію. Але самі кандидати зараз повинні розуміти, що ставлячи одночасно на округ і на список, вони можуть програти через рішення Конституційного Суду». Крім того, експерт зазначила, що відповідна позиція щодо небажаності уможливлення подвійного балотування висвітлена в основоположних документах, на основі яких визначаються стандарти демократичних виборів: у Кодексі належних практик ведення виборчих справ Венеціанської комісії, копенгагенських документах, зобов’язаннях країн-учасниць ОБСЄ щодо організації виборів тощо. 

Тарас Березовець висловив іншу думку: «Я на відміну від Ольги, не вважаю це є порушенням демократичності норм балотування. Якщо в нас є змішана пропорційно-мажоритарна система, то це вибір людини: балотуватися або за списком, або за округом, або там і там. Й цепомилкове враження, що це б’є тільки по представниках опозиції. А чому не по Партії регіонів чи по комуністах? Вибачте, у них так само багато яскравих лідерів, і вони теж би хотіли мати можливість тягти за собою список, щоб там більше пройшло, і водночас вони мають хороші шанси виграти...». Далі політтехнолог поділився власними враженням від аудиту кількох округів, які проводила його компанія: «Виявляється такий парадокс - в опозиції немає яскравих мажоритарників. Не йдеться про наявність у них грошей чи чогось іншого. Просто немає людей, які б щось робили на округах своїх конкретних, які були закріплені. А у Партії регіонів, парадокс є такі мажоритарники. Тобто, ніхто не заважав опозиції працювати, по-перше, останні 10 років… Крім того, зараз - заходьте на округ. Але ж вони не хочуть. Чому? Тому що, щоб виграти вибори, треба йти в поля, треба спілкуватися з людьми, і відповідати на не дуже приємні запитання, які будуть  спрямовані не тільки владі, але й опозиції. Дайте альтернативу. Але ж де вона?»

Говорили й про конкретні методи фальсифікацій. Говорячи про них, Тарас Березовець згадав про недосконалість закону: «Є три основні кити успішної кампанії в окрузі, по-перше, особисті зустрічі кандидата, по-друге, тактика так званих малих добрих справ, і третє -вибудовування пірамідальних структур скупки. От тут починається саме цікаве - яким чином їх побудувати, щоб не порушувати закон? Лотереї заборонені. Але можна зробити таку хитру систему, як обмін паями. Наприклад, всі виборці, учасники піраміди, стають, умовно, пайовиками, і їм кажуть: ви маєте умовний пай, його вартість складає, грубо кажучи, тисячу гривень. Забрати ви його не можете. Його вартість виросте до 2 тис. гривень фізично отриманими грошима, якщо ось цей кандидат перемагає… Або ще хитріша схема. Я як кандидат розвожу, наприклад, свиней по своєму округу, роздаю 10 тисяч свиней і кажу, от вам, будь ласка, гроші, 200 гривень, годуйте, а після виборів, якщо я виграю, я у вас закупляю цих тварин - ви ж мені виконали роботу, але я плачу ціну, вищу, ніж ринкова. Прекрасна схема, абсолютно законна, до речі».

Про прямий підкуп виборців говорила і Ольга Айвазовська: «Він діяв дуже якісно на минулих місцевих виборах. У Сумській області була піраміда, яку показали журналісти, але правових наслідків, на жаль, це не мало». Піраміда полягала у тому, що замовники за методами мережевого маркетингу наймали агітаторів, які в свою чергу працювали з іншими агітаторами й т.д. Порівнюючи з методами фальсифікацій у інших країнах, експерт додала: «Питання в тому, що таке фальсифікація? Фальсифікація - це, по суті, штучний вплив на волевиявлення громадян через його зміну. Тобто, якщо люди голосують з одним результатом, а ми отримуємо на виході в протоколах інший результат - якось ця зміна відбулася. Чи через фальсифікацію, зміну цифр елементарно в протоколах, чи через вкидання бюлетенів, чи через підкуп виборців тощо. Такого типу фальсифікації у Європі, у розвинутих країнах вже практично не допускаються. Інше питання - маніпуляції з громадською думкою. Таке, на жаль, є скрізь».

Говорячи про можливості протидії фальсифікаціям Ольга Айвазовська зазначила: «Тут треба розділяти - до дня виборів і в день виборів. Напередодні дня виборів, звичайно, багато речей буде відбуватися в округах, зокрема, і питання застосування підкупу виборців.

Напередодні дня виборів, звичайно, багато речей буде відбуватися в округах, зокрема, і питання застосування підкупу виборців

І тут є хороший досвід Російської Федерації на останніх виборах, коли декілька якісних журналістів фактично зняли, зафільмували, піраміду підкупу, забезпечили ряд аудіозаписів для того, щоб показати його всьому світу - яким чином відбувався сам підкуп, голосування і нарощування рейтингу провладної політичної сили. Я думаю, що кожен виборець, кожен грамотний виборець може бути залученим і зробити подібне». Експерт додала, що завданням громадських організацій в даному контексті є забезпечення юридичної допомоги і захисту тих людей, які нададуть відповідну фактажну інформацію. «Що ж до дня виборів - це збільшення явки, тобто, мобілізація виборців. Якщо ви все ж таки приходите на дільницю, ви, як мінімум, контролюєте, чи не проголосували випадково замість вас, і таким чином впливаєте на цей процес. І безперечно це активність на самій виборчій дільниці, тому що виборець є суб’єктом виборчого процесу. Якщо відбувається правопорушення, що стосується його безпосередньо, він може як вказати це спостерігачеві від політичної партії, так і стати свідком, виступити ініціатором складання акту, а далі відслідковувати, як ситуація розвивається з цим документом», - продовжила Ольга Айвазовська. Ще одне питання, якого вона торкнулася – підготовка спостерігачів та представників політичних партій на дільницях та ОВК: «Дуже прикро, коли сидить 40 чоловік, як ґави на проводі, і жоден з них не може ані грамотно скласти документ чи скаргу, ані забезпечити свідків правопорушення тощо. І в такій ситуації дуже легко розводити хаос на виборчій дільниці, провокувати якісь дії, видавати бюлетені людям, яких немає у списку. Під кінець дня голосування, коли всі розуміють, що явка вже зменшується, можна дуже грамотно організовувати видачу бюлетенів третім особам».

«Зрозуміло, що підкуп є. Але тоді постає питання: ніхто ж громадян не змушує. Чому в Києві була реалізована абсолютно зухвала, цинічна схема на останній мерській кампанії? Вибачте, громадяни самі охоче беруть участь у цій схемі. На жаль, ніхто не був притягнутий до кримінальної відповідальності із самих виборців. Тоді, можливо, бажаючих було би менше.», - зауважив Тарас Березовець. Схожу думку висловила Ольга Айвазовська: «За кожний кілограм гречки кандидат, який через такі схеми стане депутатом, у вас конкретно з округу чи з бюджету забере 200 кг гречки. Тобто, ви маєте розуміти, які наслідки тих копієчних продажів, які застосовуються».

Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації Комітету виборців України, розповів про те, що в Одесі можуть створити додатковий (п’ятий для міста) мажоритарний округ. «Зараз активно йде відповідне обговорення… Це буде просто апофеоз виборчих технологій в Україні. Ніколи в Одесі не було стільки округів, завжди було або чотири, або два. Їх межі співпадали з межами чотирьох існуючих в Одесі районів. Більше того, мова йде про те, щоб до цього нового округу ще й долучити Іллічівськ, тобто зовсім інше місто», - повідомив експерт. Цю тезу підтвердив Тарас Березовець: «Наскільки я знаю, це питання вже фактично вирішене, до цього округу дійсно буде приєднана частина області. Це робиться під конкретну кандидатуру». 

Разом з тим, Анатолій Бойко зауважив, що остаточно говорити про новий одеський округ ще зарано: «Зараз починається конфронтація між тим кандидатом, під якого нібито створюється новий округ й іншим. Їх мали розвести по різних округах, але зараз між ними починається інформаційна конфронтація, тому виникають сумніви в тому, чи остаточно вирішене це питання. В іншому випадку - навіщо їм боротися між собою?» Продовжуючи тему регіональних аспектів майбутньої виборчої кампанії експерт додав: «Особливістю одеської області порівняно з західними чи центральними регіонами буде певною мірою відсутність конкуренції зі сторони опозиції на мажоритарних округах. Можливо, перед виборами ще виникне плеяда помітних опозиційних політиків в кожному окрузі, які будуть гідно боротися на виборах, але поки що опозиція не дуже яскраво представлена».

Повертаючись до теми формування виборчих округів Ольга Айвазовська відзначила: «Я би хотіла пояснити слухачам, чому формування округів настільки важлива тема. Тому що є дві речі, на які можна зараз спиратися. Перше, це класична річ, яка називається джеррімендерінг - формування округу під інтереси конкретного кандидата із залученням ресурсу політичної партії чи тої чи іншої вертикалі влади. Питання в тому, що цей округ можна сформувати таким чином, коли він буде дивно виглядати, нестандартно територіально накладатися, наприклад, коли в нього буде потрапляти більша кількість малих населених пунктів, ніж великих тощо. Тобто, округ, на якому вже буде завідомо закладена електоральна підтримка того чи іншого кандидата через присутність там якогось великого підприємства, сільськогосподарського виробництва, заводу тощо. І фактично цьому кандидату все, що залишається, це провести яскраву виборчу кампанію і максимально мобілізувати цей ресурс». Інше питання, про яке говорила експерт - розміри округів: «В законодавстві закладено, що кількість виборців може коливатися в межах 11%. І коли говорять, що більше округів з’являється в Донецькій, Одеській області... Там мала конкуренція опозиціонерів. Це означає, що на електоральних пластах, які більш-менш монопольні (тобто, більша підтримка Партії регіонів), будуть округи по 88% виборців, а там, де є опозиційні конкуруючі політичні сили і кандидати, там будуть округи по 112% виборців. Це означає, що більшість мандатів буде з тих регіонів, де є вже завідомо більша підтримка партії влади. І це також маніпулятивна технологія». 

«Є верхня і нижня межа кількості виборців в окрузі. Закон дозволяє, за нього голосувала опозиція. Вони самі собі це зробили», - звернув увагу Тарас Березовець. «Зараз округи дискутуються не тільки на Донеччині, в Криму чи в Одесі. У Києві обговорюється можливість замість 12 чинних округів зробити 14, або я навіть 16. Давайте дочекаємося рішення ЦВК… Але зрозумійте одне - депутатів не буде більше або менше 225. А які вони будуть, це питання до виборців. Ще не факт, до речі, що представники партії влади будуть перемагати у своїх рідних регіонах», - резюмував політтехнолог. Щодо питання про виборчі округи в Києві, Ольга Айвазовська додала: «Закордонні виборчі округи і виборці в мажоритарній частині будуть прив’язані саме до округів міста Києва. Тут питання, чи цих виборців розкидають по різних округах столиці, чи створять окремі округи. Тобто, ми розуміємо, що за мажоритарних кандидатів, які будуть висуватися в Києві, будуть голосувати за океаном, і питання якраз у сюрпризі в результаті цих виборів».

Завершилася дискусія ще одним прикладом методів фальсифікацій та можливістю боротьби з ними, який навела Ольга Айвазовьска: «Я працювала в робочій групі щодо вдосконалення виборчого законодавства. Нами вносилася пропозиція, визначити чітко знаки, якими будуть ставитися навпроти кандидата. Галочка, хрестик, або як колись на конверті поштовому - але чітко, щоб не було якихсь додаткових речей. Тому що перевірка фальсифікацій, знаєте, яким чином відбувається? Є енна кількість виборців, які на дільниці продали свій голос, наприклад, 15. В комісії або спостерігачем працює людина, яка комунікує з групою, що займалася підкупом. Виборці, які продали свій ставлять нетипові позначки у бюлетені - квіточки, зірочки, зайчики, перевернуті галочки - все, що завгодно. І таким чином рахується, що 15 осіб, які по списку продали свій голос - де галочка нетипова навпроти. За такою схемою тільки тоді всі ці люди отримують кошти. Якщо хоча б одна не буде збігатися, наприклад, не 10, а 9, тоді ніхто не отримає».


Наступний ефір циклу відбудеться 15 лютого (середа, початок об 11.00). Експерти говоритимуть про легітимність та прозорість виборів, про можливі зловживання та механізми протидії фальсифікаціям. Радіослухачі матимуть змогу поставити запитання учасникам дискусії чи ж прокоментувати почуте - зателефонувавши на номер (044)536-96-00 або ж написавши наefir[at]radioera.com.ua.

Цикл передач “На слуху: Рік виборів” - спільний проект Лабораторії законодавчих ініціатив та “Радіо Ера FM”, який здійснюється в межах Програми виборчої реформи в Україні, впроваджуваної Міжнародним фондом виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).