На вчорашньому засіданні Комітету ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики більшість членів, окрім народного депутата Юрія Одарченка, підтримали законопроект №8474 у редакції, обговореній з громадськістю. Протягом лютого законопроект буде винесено у зал Верховної Ради на голосування.

На думку ГМ ОПОРИ, законопроект не є ідеальним, бо він не вирішить геть усіх проблемних питань ні діючих, ні новостворених ОСББ. Тим більше, що проблеми можуть виникнути на етапі реалізації. Адже в Україні є багато хороших законів, які не працюють. Зокрема, не вирішеним залишається питання доступу до інформації про співвласників багатоквартирного будинку, платною залишається реєстрація ОСББ, не до кінця зрозуміло, яким чином будуть будуватися відносини ОСББ з підприємствами, що надають послуги з водопостачання, гарячого водопостачання та опалення.  Очевидно, щось "випало по дорозі", а щось необхідно врегульовувати через інші законодавчі акти.

Однак цей законопроект врегульовує питання, які двояко тлумачилися, що спричиняло безліч перешкод для ОСББ в різних містах. Тепер:

1. Власники житлових і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, як співвласники спільного майна в такому будинку, мають  рівні права і обов'язки (ст. 382 Цивільного кодексу України).

2. Скасовано штучний поділ власників приміщень у багатоквартирному будинку, де створено ОСББ, на повноправних "членів" і неповноправних "не членів" об'єднання через усунення категорії членства в ОСББ (стаття 9 Закону України “Про ОСББ”).

3. Земельна ділянка під багатоквартирним будинком відноситься до переліку майна, яке в силу закону, без будь-яких додаткових формальних дій, визнається спільною власністю власників приміщень у багатоквартирному будинку (ст.382 Цивільного кодексу України, ст.42 Земельного кодексу України)

4. Поняття «балансоутримання» стосовно ОСББ замінено на більш відповідний термін «управління будинком» (ст.11 Закону України „Про ОСББ)”.

5. Врегулювано питання самостійного забезпечення об'єднанням своїх потреб в утриманні й експлуатації будинку, а також стосунків з виробниками і виконавцями житлово-комунальних послуг (ст. 22 Закону України „Про ОСББ)”.

6. ОСББ сплачуватимуть холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги та послуги з утримання будинків за цінами (тарифами), встановленими для населення (ст.22  Закону України „Про ОСББ)”.

7. Пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг поширюватимуться також на внески (платежі) співвласників, що сплачуються в ОСББ (ст.22 Закону України „Про ОСББ)”.

МИ дуже сподіваємося, що даний законопроект буде прийнятий нардепами у неспотвореному вигляді, а Президент його підпише. Одночасно, вже з понеділка (13 лютого) ОПОРА розпочинає підготовку нових змін до законодавчих актів, для вирішення тих проблем, які залишилися поза увагою законопроекту №8474.