Якби всі проблеми об’єднань співвласників багатоквартирних будинків вирішувалися так енергійно та оперативно, як проходив вчорашній (25 січня 2012 року) круглий стіл «Врегулювання проблемних питань ОСББ, визначених протокольним рішенням №92 розширеного засідання Уряду 14 грудня 2011 року» в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, то давним-давно були б ухвалені всі необхідні зміни до нормативно-правової бази, а також покарані усі чиновники, які „ставлять палки в колеса” організованим власникам. Та досі не зрозуміло, чому не дивлячись на публічні заяви Прем’єр-міністра М.Азарова та Міністра А.Близнюка про те, що потрібно всіляко підтримувати та сприяти створенню ОСББ і вчорашні запевнення представників центральних органів виконавчої влади про успішне виконання спільних заходів, визначених протоколом №92 засідання Кабміну від 14 грудня 2011 року, „віз ОСББ і нині там”.

Дивною виглядає ситуація із листом-роз`ясненням щодо статусу ОСББ, що й досі не підписаний Міністром.

Дивною виглядає ситуація із листом-роз`ясненням щодо статусу ОСББ, що й досі не підписаний Міністром

До 10 січня 2012 року Мінрегіон повинен був подати узгоджену позицію і визнати, що ОСББ НЕ Є ВИКОНАВЦЕМ житлово-комунальних послуг, не надає „послуг”, а відтак вимоги щодо необхідності погодження/затвердження органами місцевого самоврядування внесків на житлово-комунальні послуги для ОСББ та ЖБК  є неправомірними. Хоча вчора на круглому столі А.Близнюк запевнив, що цей лист буде підписано сьогодні ж.

Залишаються відкритими питання щодо надання співвласникам багатоквартирного будинку інформації з Реєстру прав власності речових прав на нерухоме майно, адже при створенні ОСББ необхідно повідомити всіх власників приміщень у будинку. Проте, схоже, Міністерство юстиції не дуже переймається долею ОСББ та виконанням  протоколу Уряду й посилається на несформовану нормативно-правову базу та відсутність підстав для надання ініціативній групі інформації про співвласників. Варто зауважити, що саме Міністерство юстиції не дало згоди на внесення змін до закону України „Про ОСББ” для забезпечення такої можливості для співвласників. У той час, як у переважній більшості країн світу реєстр прав власності є відкритою інформацією. Не вирішеним залишається питання щодо доцільності поширення дії ЗУ «Про захист персональних даних» на ОСББ і ЖБК тощо.

Відзначити можна, хіба що, НКРЕ, яка привела власні акти у відповідність із ЗУ «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків» і віднесла ОСББ до категорії споживачів «населення».

Також в ході круглого столу громадські активісти та представники Мінрегіону обговорили проблемні положення законопроекту №8474 за зауваженнями Головного юридичного департаменту ВР України. Бо ж 8 лютого 2012 року заплановано розгляд даного законопроекту Комітетом ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики. Найбільший подив викликає те, що 21 грудня 2011 року Комітет ВРУ з питань містобудування, ЖКГ і регіональної політики ОДНОГОЛОСНО схвалив законопроект №8474 „Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо ОСББ” у редакції, погодженій з громадськістю. Можна було майже святкувати перемогу, але наступного ж дня (22 грудня) з’явився „розгромний” висновок юридичного управління на текст, який не зовсім співпадає із тим, що був схвалений Комітетом. За одну ніч змінилося формулювання двох статей законопроекту, яке створило „колізію” та „суперечки”  в самому законопроекті. Це і стало формальною „зачіпкою” негативного висновку Головного юридичного департаменту ВР. Учасники круглого столу ще раз відпрацювали основні концептуальні позиції та вирішили відстоювати законопроект разом перед народними депутатами.

А поки чиновники вносять пропозиції, переносять папірці з тими пропозиціями з кабінету в кабінет, гублячи по дорозі деякі з них, ОСББ на місцях й надалі залишаються сам-на-сам із проблемами, попри багатообіцяючі заяви про їх підтримку. 

Детальніше:
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА
044 286 26 70