За даними Громадянської мережі ОПОРА, 7 із 85 високопосадовців Львівської обласної та районних державних адміністрацій є членами політичних  партій. В обласній та районних радах задекларували свою належність до партій 22 з-поміж 65. При цьому офіційну інформацію вдалось отримати лише від 125 зі 150 посадовців. Зафіксований один випадок приховування партійності.

Щоб оцінити можливі ризики використання адміністративного ресурсу керівництвом місцевих органів влади аналітики львівського осередку ОПОРИ дослідили, скільки високопосадовців Львівської обласної державної адміністрації (ЛОДА), Львівської обласної ради (ЛОР), районних державних адміністрації (РДА) та районних рад належать до політичних партій. Для цього експерти надіслали 150 інформаційних запитів й отримали 125 відповідей щодо партійності голів, їхніх заступників, керівників апарату та керуючих справами у місцевих органах влади. 15 посад станом на кінець жовтня (коли були опрацьовані перші дані) виявились вакантними. У листопаді голови Старосамбірської та Радехівської РДА були звільнені за підозрою в корупції, однак інформація про них врахована в дослідженні.

Отже, згідно з відповідями на запити, у керівництві Львівської обласної державної адміністрації четверо з п’яти державних службовців є безпартійними. Голова ЛОДА Олег Синютка очолював Львівську місцеву організацію «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» до травня 2016 року, коли призупинив своє членство в партії у зв’язку зі змінами до закону «Про державну службу». Безпартійними також є перший заступник голови Ростислав Замлиньский, заступник голови Оксана Стоколос-Ворончак та керівник апарату Маріанна Вільшинська.

Варто зазначити, що в дослідженні не враховано нещодавно призначеного нового заступника голови Романа Филипіва, оскільки у період моніторингу звільнилася його попередниця Ірина Гримак, і посада була вакантна.

9.12.18 Lviv Partiynist kerivnykiv oblasnoi ta rayonnyh derjadministratsiy 3

З-поміж 20 голів районних державних адміністрацій Львівщини двоє є членами політичних партій. Голова Дрогобицької РДА Андрій Шевкенич входить до «БПП «Солідарність», а голова Яворівської РДА Ігор Самардак очолює Сихівську районну організацію партії «УДАР» у Львові. Голови Миколаївської та Самбірської РДА не відповіли на запит. Посада голови Бродівської РДА на час дослідження була вакантною. Решта 15 голів відповіли, що є безпартійними.

Перший заступник Турківської РДА Микола Яворський повідомив, що є членом «БПП «Солідарність». Перший заступник голови Буської РДА Олег Ільків у відповідь на запит зазначив, що не належить до жодної партії. Проте на сайті «БПП «Солідарність» та в регіональних новинах Ільків був представлений як член партії. Щоб прояснити ситуацію аналітики львівського осередку ОПОРИ повторно звернулися до Буської РДА, а також до обласного осередку партії. Від РДА офіційної відповіді не надійшло, а у Львівському осередку «БПП «Солідарність» відповіли, що на сайті припустилися помилки. Станом на 9 грудня з сайту партії вилучені новини про партійність Олега Ільківа, однак експерти ОПОРИ зберегли відповідні скріншоти.

9.12.18 Lviv scr chlen partii Ilkiv

У Бродівській, Миколаївській, Сколівській та Самбірській РДА перші заступники не відповіли на запити. 5 посад були вакантними. Решта задекларували свою безпартійність.

Щодо заступників голів РДА, троє посадовців, а саме Юрій Дубневич, Ігор Груник та Микола Поліщук повідомили, що належать до партій — Громадянська позиція, «БПП «Солідарність» та Радикальна партії Олега Ляшка відповідно. Заступники голів Миколаївської, Сколівської та Стрийської РДА не відповіли на запити. 7 посад були вакантні. Семеро заступників відповіли, що безпартійні.

З числа керівників апарату лише керівник апарату Старосамбірської РДА Микола Год є членом Народного Руху України. Керівник апарату Миколаївської РДА не відповів на запит. Керівники апарату в решті 18 районах повідомили, що не належать до жодної з партій.

9.12.18 Lviv Partiynist kerivnykiv rda

Аналітики львівського осередку ОПОРИ вбачають закономірність у тому, що серед керівників обласної та районних рад кількість членів політичних партій більша, адже ці органи виборні. Зокрема, у керівництві Львівської обласної ради. Голови та заступники голів обласної та районної рад обираються з-поміж депутатів відповідної ради.

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин у відповідь на запит повідомив, що є позапартійним. Натомість його перший заступник Андрій Білоус та заступник Володимир Гірняк обидва партійні. Білоус очолює Львівську обласну організацію «Громадського руху «Народний контроль», а Гірняк є членом Ради Громадянської позиції.

9.12.18 Lviv Partiynist kerivnykiv oblasnoi ta rayonnyh rad

Семеро голів районних рад Львівщини належать до партій. Голови Дрогобицької, Золочівської і Старосамбірської районних рад є членами Народного Руху України; голови Кам’янка-Бузької і Перемишлянської входять до «БПП «Солідарність»; голова Яворівської належить до ВО «Батьківщина», голова Сколівської — до Християнсько-Демократичного Союзу. Ще 10 голів районних рад є безпартійними, троє не відповіли на запит.

До політичних партій також належить майже половина заступників голів районних рад. Членами ВО «Свобода» є заступники голів Золочівської, Пустомитівської і Самбірської районних рад. До «Об’єднання «Самопоміч» входять заступники голів Буської і Кам’янко-Бузької рад. У складі «БПП «Солідарність», Народного Руху України, Громадянської позиції, Радикальної партії та ВО «Батьківщина» заступники голів у Жидачівській, Сокальській, Перемишлянській, Стрийській та Жовківській районних радах відповідно. Також серед заступників є двоє безпартійних. Восьмеро не відповіли на запит.

З числа керуючих справами районних рад троє входять до «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» у Кам'янці-Бузькій, Жовкві та Мстиську відповідно. У 12 районних радах керуючі справами безпартійні, 5 – не відповіли на запит.

9.12.18 Lviv Partiynist kerivnykiv rayonnyh rad

«Станом на сьогодні жодна з політичних партій не має суттєвого або домінуючого представництва у керівних органах обласної та районної влади. Найбільше воно у партії влади «БПП «Солідарність» – 7 посадовців, –  коментує результати дослідження координатор спостереження за виборами у Львівській області. – Якщо порівнювати з виборами 2010 і 2012 років, коли масове членство керівників органів державної влади у владній партії становило загрозу демократичності виборчого процесу через зловживання адміністративним ресурсом, то станом на сьогодні говорити про це немає підстав. Водночас, відсутність партійного квитка у керівника органу місцевого самоврядування не убезпечує від зловживання службовим становищем на користь когось із суб’єктів виборчого процесу».

Аналітики львівського осередку Громадянської мережі ОПОРИ обіцяють стежити, чи дотримуватимуться посадовці принципів нейтральності та неупередженості під час виборчого процесу. Експерти закликають представників місцевих органів влади утриматись від використання адмінресурсу.

Загальноукраїнське дослідження можна прочитати за посиланням.

За коментарями звертайтеся: