На Волині 59% голів районних державних адміністрацій та районних рад є представниками політичних партій, а 41% – безпартійні. Такі відомості отримали представники Громадянської мережі ОПОРА в результаті поданих офіційних запитів на інформацію до відповідних органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування.

Так, 10 з 16 голів районних державних адміністрацій на Волині є безпартійними, чотири представляють партії, один не надав відповідної інформації, а ще одна посада була вакантною на момент отримання відповіді на запит. У районних радах лише двоє керівників є безпартійними, а 13 є членами політичних партій. 

Разом з тим, четверо із 14 голів районних державних адміністрацій, стосовно яких ОПОРА отримала офіційні відповіді, є представниками «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Йдеться про очільників Горохівської, Рожищенської, Локачинської та Луцької РДА. Ще 10 керівників РДА – позапартійні. Не мають членства в партіях, зокрема, очільники Старовижівської, Шацької, Любомльської, Іваничівської, Ківерцівської, Ковельської, Камінь-Каширської, Любешівської, Турійської, Володимир-Волинської РДА.

Серед перших заступників голів РДА в області лише один є представником партії. Так, перший заступник голови Локачинської РДА є членом партії БПП «Солідарність». Натомість у восьми волинських РДА – Ківерцівській, Любомльській, Старовижівській, Шацькій, Ковельській, Камінь-Каширській, Турійській та Луцькій – перші заступники не є членами жодної із партій, а ще у 5 РДА такі посади вакантні або відсутні (Іваничівська, Рожищенська, Горохівська, Любешівська, Володимир-Волинська РДА).

Серед заступників РДА в області є 3 представники БПП «Солідарність (Луцька, Камінь-Каширська та Рожищенська РДА), один – Радикальної партії Олега Ляшка (Ківерцівська РДА), та 4 – безпартійні (Іваничівська, Стровижівська, Шацька, Ковельська). Окрім того, у 6 РДА – Володимир-Волинській, Турійській, Любешівській, Горохівській, Любомльській та Локачинській – посади заступників вакантні або відсутні. Керівники апаратів у 15 РДА є безпартійними.

Зазначимо, що стосовно двох РДА отримати офіційних відповідей щодо партійності посадовців не вдалося. Зокрема, у  Ратнівській РДА не повідомили запитуваної інформації.

06 12 2018 News Volyn RDA 1

«Відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцеві райдержадміністрації не наділені повноваженням збору інформації про партійну належність голови, першого заступника голови чи заступника голови райдержадміністрації», - йдеться у відповіді.

Водночас, у документі повідомили, що керівник апарату не є членом будь-якої партії. Натомість від Маневицької районної державної адміністрації відповіді на запит ОПОРИ не надійшло взагалі.

Партійність керівництва районних державних адміністрацій на Волині

Посади в РДА

Блок Петра Порошенка «Солідарність» Радикальна партія Олега Ляшка

Безпартійні

Голова РДА 4   10
Перший заступник голови РДА 1   8
Заступники 3 1 4
Керівник апарату     15

Щодо районних рад, то  14 голів є членами різних політичних партій, ще 2 - безпартійні (голови Старовижівської та Камінь-Каширської райрад), а в одній (Кверцівській) обов’язки голови виконує перший заступник. Окрім того, один голова є членом «Нашої України» (Любешівська райрада), один - Української народної партії (Ковельська райрада),  по двоє  –  Аграрної партії України (Горхівська та Локачинська райрада), Всеукраїнського об’єднання «Свобода» (Іваничівська та Любомльська райради), Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» (Рожищенська та Турійська райради) та Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (Володимир-Волинська та Маневицька райради). Ще троє голів районних рад є членами партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» (Луцька, Ратнівська та Шацька райради).

Варто зауважити, що у районних радах не передбачено посади першого заступника голови. Щодо посад заступників, то у п’яти райрадах (Іваничівській, Камінь-Каширській, Володимир-Волинській, Ківерцівській та Любомльській) посадовці є представниками ВО «Батьківщина», ще у двох - Ковельській та Горохівській – заступники є членами Радикальної партії Олега Ляшка. Також по одному «партійному» заступнику є у Любешівській (Аграрна партія України) та Старовижівській («УКРОП») районних радах, а безпартійний заступник голови є у Рожищенській райраді. У Шацькій, Луцькій, Турійській, Маневицькій райрадах посади заступників голови вакантні, а у Локачинській та Ратнівській райрадах взагалі не передбачені штатом.

06 12 2018 News Volyn RDA 2

Стосовно керівників апарату рад, то в 5 районних радах (Іваничівській, Турійській, Ратнівській, Маневицькій, Старовижівській) вони є безпартійними. Натомість у двох райрадах  керуючі апаратом є членами політичних партій: у Камінь-Каширській райраді - «Народний фронт», а у Любомльській – «УКРОП». В інших райрадах така посада або вакантна, або не передбачена штатним розписом.

  БПП «Солідарність» «Наша Україна» «УКРОП» «Українська народна партія» ВО «Батьківщина» «Народний фронт» Радикальна партія Олега Ляшка ВО  «Свобода» Аграрна партія України Безпартійні
Голова райради 2 1 3 1 2     2 2 2
Заступники     1 1 5   2   1 1
Керівник апарату     1     1       6

ОПОРА також звернулася до Волинської обласної ради та Волинської обласної державної адміністрації із метою з’ясувати партійну приналежність керівників. У відповіді на запит посадовці Волиньради повідомили, що не володіють відповідною інформацією.

«Запитувана Вами інформація про членство або зайняття посадовими особами обласної ради посад в керівних органах політичних партій у виконавчому апараті відсутня, оскільки до компетенції ради, згідно чинного законодавства, не відносяться повноваження щодо моніторингу їх у складі та керівних органах тих чи інших політичних партій», - йдеться у відповіді за підписом керуючого справами Волиньради Дмитра  Дубняка.

У відповіді Волинської ОДА також йшлося, що структура не є розпорядником запитуваної інформації. Однак, після запиту на ім’я голови Волинської ОДА Олександра Савченка стало відомо, що посадовець не є членом партії.

«Розглянувши запит на інформацію про партійну приналежність повідомляю, що станом на 22 жовтня 2018 року я не є членом будь-якої  партії та відповідно не займаю посаду у її керівних органах», - йдеться у відповіді на запит.

Нагадаємо, Закон України «Про державну службу» не допускає впливу політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Державний службовець повинен неупереджено виконувати законні накази (розпорядження), доручення керівників незалежно від їх партійної належності та своїх політичних переконань.

У статті 10 закону вказано, що державний службовець не має права демонструвати свої політичні погляди та вчиняти інші дії або бездіяльність, що у будь-який спосіб можуть засвідчити його особливе ставлення до політичних партій і негативно вплинути на імідж державного органу та довіру до влади або становити загрозу для конституційного ладу, територіальної цілісності і національної безпеки, для здоров’я та прав і свобод інших людей.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)